Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia dziczyzna

Grupy

Szukaj w grupach

 

dziczyzna

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-14 17:50:35

Temat: dziczyzna
Od: "mocny" <m...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

witam
ma ktos jakis pomysl na przyrzadzenie dziczyzny (schab z dzika)??
czy ma sie moczyc w jakiejs zalewie?
pozdrawiam
mocny



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-14 18:36:24

Temat: Re: dziczyzna
Od: "Adamo 2." <a...@c...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "mocny" <m...@p...fm> napisał w wiadomości
news:bu400o$vt9$1@srv.cyf-kr.edu.pl...

> ma ktos jakis pomysl na przyrzadzenie dziczyzny (schab z dzika)??
> czy ma sie moczyc w jakiejs zalewie?


http://www.lowiecki.pl/przepisy.php?prz=770&zw=2&po=
13&zr=

Składniki: około 1 kg schabu z dzika z kością
50 gram smalcu
15 dag suszonych śliwek
2 dag mąki
1 dag masła
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz. Zalewa: po 5 dog marchewki
pietruszki i selera
10 dag cebuli
po parę ziaren ziela angielskiego
pieprzu i jałowca
1-2 listki laurowe
200 ml octu winnego
300 ml wody.

Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w talarki,
obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić. Mięso
umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia,
wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do
+7'C) na 2 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, odciąć kość, włożyć do
wrzącej i osolonej wody i obgotować. Następnie mięso wyjąć, ochłodzić,
natrzeć solą, oprószyć pieprzem, włożyć do brytfanny, obłożyć umy-tymi i
wypestkowanymi suszonymi śliwkami. Całość polać stopio-nym tłuszczem i
wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo wrzącą wodą,
później wytworzonym sosem. Miękki schab wyjąć, pokrajać w dość grube
plastry, przechowywać w ciepłym miejscu. Sos przetrzeć razem ze śliwkami
(parę ładnych, całych zostawić do dekoracji potrawy), dodać mąką
rozprowadzoną w zimnej wodzie, miód, doprawić do smaku solą i pieprzem,
chwilę pogotować. Porcje schabu podawać polane gęstym sosem i przy-brane
śliwkami z dodatkiem kaszy gryczanej lub z kluskami domowymi, ziemniakami,
zieloną sałatą lub surówkami sezonowymi.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"

----------------------------------------------------
Makłowicz http://kuchnia.mckornik.com/index1.htm :

Schab z dzika

Składniki:
800 g schabu z dzika,
300 g kiełbasy i wędzonki z dzika,
1 łyżka papryki w proszku,
100 g słoniny,
50 g mąki,
1 cebula,
1 szkl. śmietany,
1 szkl. bulionu,
sól i pieprz
-------------------------------------------------
Plan działania:

Słoninę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię.
Schab pokroić w lekko skośne kotlety, obtłuc lekko pięścią, posolić i
popieprzyć z obu stron.
Następnie kotleciki obtoczyć w mące, strzepać lekko nadmiar.
Gdy ze słoniny wytopią się skwarki (ale jeszcze nie są rumiane), wrzucić
kotlety na tłuszcz i szybko obsmażyć (ok. 1,5 min. na każdą ze stron).
Mięso ściągnąć z patelni.
Do skwarków wrzucić bardzo drobną pociętą cebulę lub startą przez grube
oczka tarki i zrumienić.
Ściągnąć z ognia, wsypać paprykę w proszku i rozpuścić ją w tłuszczu,
dolać zimnego bulionu i postawić ponownie na ogniu.
Gdy bulion się zagotuje, wkładamy do niego mięso i dusimy razem ok. 10 min.
Wędzonkę pokroić w plastry, kiełbasę w talarki i dodać do mięsa na patelni.
Całość dusić do momentu, gdy schab zmięknie i będzie gotowy do jedzenia.
Uwaga! Nie można dopuścić do przypalenia papryki, wobec czego należy
podlewać całość bulionem w razie potrzeby.
Popieprzyć sporo i posolić do smaku.
Podawać mięso ozdobione kleksem śmietany.

-------------------------------------------------

Sezamowe kotlety z dzika
Składniki: 60 dag schabu bez kości z dzika, 5 dag ziarna sezamowego, 1
jajko, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.
Zalewa jarzynowa: 100 ml octu, 200 ml wody, po 5 dag marchwi, pietruszki i
selera, 10 dag cebuli, 2-3 ziarna ziela angielskiego, bazylia.
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, obrać, opłukać, pokrajać w talarki i dodać
do wody zagotowanej z octem i przyprawami, ponownie zagotować, ochłodzić.
Mięso u myć, osączyć z wody, natrzeć bazylią, włożyć do emaliowanego garnka,
zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca
(do ?7°C) na dwa dni. Po wyjęciu mięso osączyć z zalewy, pokrajać w plastry
w poprzek włókien (po 1 na osobę), rozbić tłuczkiem. Kotlety obtoczyć w
mące, rozbitym jajku i ziarnie sezamowym {przygnieść dłonią, aby ziarna
dobrze przykleiły się). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone kotlety
podawać przybrane plasterkami cytryny, z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko
(i ostro) lub frytkami oraz z brokułami, kalafiorem lub marchewką z
groszkiem. (Autora nie pamiętam)

Pozdrawiam,
Adam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-15 08:59:36

Temat: Re: dziczyzna
Od: "mocny" <m...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

dzieki wielkie
jak zrobie to dam znac jakie bylo ;-)

pozdrawiam
mocny


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-19 17:00:22

Temat: Re: dziczyzna
Od: "mocny" <m...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

dla zainteresowanych wyszla rewelacja
polecam

mysle ze nawet z miesa wolowego bedzie tez rewelacja

z powazaniem
mocny


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-19 21:59:14

Temat: Re: dziczyzna
Od: "Adamo 2." <a...@c...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "mocny" <m...@p...fm> napisał w wiadomości
news:buh2v5$66q$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> dla zainteresowanych wyszla rewelacja
> polecam

Ale co zrobiłeś?

Pozdrawiam,
Adam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-20 08:37:25

Temat: Re: dziczyzna
Od: "mocny" <m...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

a sorry ze nie podalem
zrobilem schab z dzika wg przepisu pierwszego...

pozdrawiam
mocny

Składniki: około 1 kg schabu z dzika z kością
50 gram smalcu
15 dag suszonych śliwek
2 dag mąki
1 dag masła
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz. Zalewa: po 5 dog marchewki
pietruszki i selera
10 dag cebuli
po parę ziaren ziela angielskiego
pieprzu i jałowca
1-2 listki laurowe
200 ml octu winnego
300 ml wody.

Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w talarki,
obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić. Mięso
umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia,
wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do
+7'C) na 2 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, odciąć kość, włożyć do
wrzącej i osolonej wody i obgotować. Następnie mięso wyjąć, ochłodzić,
natrzeć solą, oprószyć pieprzem, włożyć do brytfanny, obłożyć umy-tymi i
wypestkowanymi suszonymi śliwkami. Całość polać stopio-nym tłuszczem i
wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo wrzącą wodą,
później wytworzonym sosem. Miękki schab wyjąć, pokrajać w dość grube
plastry, przechowywać w ciepłym miejscu. Sos przetrzeć razem ze śliwkami
(parę ładnych, całych zostawić do dekoracji potrawy), dodać mąką
rozprowadzoną w zimnej wodzie, miód, doprawić do smaku solą i pieprzem,
chwilę pogotować. Porcje schabu podawać polane gęstym sosem i przy-brane
śliwkami z dodatkiem kaszy gryczanej lub z kluskami domowymi, ziemniakami,
zieloną sałatą lub surówkami sezonowymi.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zrobiłam surówkę całkiem do bani
[OT] Zjeść po bułgarsku w stolicy
Karnawał
yfguhchc
gggg

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »