Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!not-for-mail
From: "Adamo 2." <a...@c...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dziczyzna
Date: Wed, 14 Jan 2004 19:36:24 +0100
Organization: Pro Futuro
Lines: 103
Message-ID: <bu42r8$g2c$1@opal.futuro.pl>
References: <bu400o$vt9$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: szilo.media4.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.futuro.pl 1074106026 16460 62.233.177.126 (14 Jan 2004 18:47:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 14 Jan 2004 18:47:06 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:186824
Ukryj nagłówki
Użytkownik "mocny" <m...@p...fm> napisał w wiadomości
news:bu400o$vt9$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> ma ktos jakis pomysl na przyrzadzenie dziczyzny (schab z dzika)??
> czy ma sie moczyc w jakiejs zalewie?
http://www.lowiecki.pl/przepisy.php?prz=770&zw=2&po=
13&zr=
Składniki: około 1 kg schabu z dzika z kością
50 gram smalcu
15 dag suszonych śliwek
2 dag mąki
1 dag masła
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz. Zalewa: po 5 dog marchewki
pietruszki i selera
10 dag cebuli
po parę ziaren ziela angielskiego
pieprzu i jałowca
1-2 listki laurowe
200 ml octu winnego
300 ml wody.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w talarki,
obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić. Mięso
umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia,
wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do
+7'C) na 2 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, odciąć kość, włożyć do
wrzącej i osolonej wody i obgotować. Następnie mięso wyjąć, ochłodzić,
natrzeć solą, oprószyć pieprzem, włożyć do brytfanny, obłożyć umy-tymi i
wypestkowanymi suszonymi śliwkami. Całość polać stopio-nym tłuszczem i
wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo wrzącą wodą,
później wytworzonym sosem. Miękki schab wyjąć, pokrajać w dość grube
plastry, przechowywać w ciepłym miejscu. Sos przetrzeć razem ze śliwkami
(parę ładnych, całych zostawić do dekoracji potrawy), dodać mąką
rozprowadzoną w zimnej wodzie, miód, doprawić do smaku solą i pieprzem,
chwilę pogotować. Porcje schabu podawać polane gęstym sosem i przy-brane
śliwkami z dodatkiem kaszy gryczanej lub z kluskami domowymi, ziemniakami,
zieloną sałatą lub surówkami sezonowymi.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
----------------------------------------------------
Makłowicz http://kuchnia.mckornik.com/index1.htm :
Schab z dzika
Składniki:
800 g schabu z dzika,
300 g kiełbasy i wędzonki z dzika,
1 łyżka papryki w proszku,
100 g słoniny,
50 g mąki,
1 cebula,
1 szkl. śmietany,
1 szkl. bulionu,
sól i pieprz
-------------------------------------------------
Plan działania:
Słoninę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię.
Schab pokroić w lekko skośne kotlety, obtłuc lekko pięścią, posolić i
popieprzyć z obu stron.
Następnie kotleciki obtoczyć w mące, strzepać lekko nadmiar.
Gdy ze słoniny wytopią się skwarki (ale jeszcze nie są rumiane), wrzucić
kotlety na tłuszcz i szybko obsmażyć (ok. 1,5 min. na każdą ze stron).
Mięso ściągnąć z patelni.
Do skwarków wrzucić bardzo drobną pociętą cebulę lub startą przez grube
oczka tarki i zrumienić.
Ściągnąć z ognia, wsypać paprykę w proszku i rozpuścić ją w tłuszczu,
dolać zimnego bulionu i postawić ponownie na ogniu.
Gdy bulion się zagotuje, wkładamy do niego mięso i dusimy razem ok. 10 min.
Wędzonkę pokroić w plastry, kiełbasę w talarki i dodać do mięsa na patelni.
Całość dusić do momentu, gdy schab zmięknie i będzie gotowy do jedzenia.
Uwaga! Nie można dopuścić do przypalenia papryki, wobec czego należy
podlewać całość bulionem w razie potrzeby.
Popieprzyć sporo i posolić do smaku.
Podawać mięso ozdobione kleksem śmietany.
-------------------------------------------------
Sezamowe kotlety z dzika
Składniki: 60 dag schabu bez kości z dzika, 5 dag ziarna sezamowego, 1
jajko, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.
Zalewa jarzynowa: 100 ml octu, 200 ml wody, po 5 dag marchwi, pietruszki i
selera, 10 dag cebuli, 2-3 ziarna ziela angielskiego, bazylia.
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, obrać, opłukać, pokrajać w talarki i dodać
do wody zagotowanej z octem i przyprawami, ponownie zagotować, ochłodzić.
Mięso u myć, osączyć z wody, natrzeć bazylią, włożyć do emaliowanego garnka,
zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca
(do ?7°C) na dwa dni. Po wyjęciu mięso osączyć z zalewy, pokrajać w plastry
w poprzek włókien (po 1 na osobę), rozbić tłuczkiem. Kotlety obtoczyć w
mące, rozbitym jajku i ziarnie sezamowym {przygnieść dłonią, aby ziarna
dobrze przykleiły się). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone kotlety
podawać przybrane plasterkami cytryny, z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko
(i ostro) lub frytkami oraz z brokułami, kalafiorem lub marchewką z
groszkiem. (Autora nie pamiętam)
Pozdrawiam,
Adam
|