Data: 2004-01-20 08:37:25
Temat: Re: dziczyzna
Od: "mocny" <m...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
a sorry ze nie podalem
zrobilem schab z dzika wg przepisu pierwszego...
pozdrawiam
mocny
Składniki: około 1 kg schabu z dzika z kością
50 gram smalcu
15 dag suszonych śliwek
2 dag mąki
1 dag masła
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz. Zalewa: po 5 dog marchewki
pietruszki i selera
10 dag cebuli
po parę ziaren ziela angielskiego
pieprzu i jałowca
1-2 listki laurowe
200 ml octu winnego
300 ml wody.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w talarki,
obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić. Mięso
umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia,
wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do
+7'C) na 2 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, odciąć kość, włożyć do
wrzącej i osolonej wody i obgotować. Następnie mięso wyjąć, ochłodzić,
natrzeć solą, oprószyć pieprzem, włożyć do brytfanny, obłożyć umy-tymi i
wypestkowanymi suszonymi śliwkami. Całość polać stopio-nym tłuszczem i
wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo wrzącą wodą,
później wytworzonym sosem. Miękki schab wyjąć, pokrajać w dość grube
plastry, przechowywać w ciepłym miejscu. Sos przetrzeć razem ze śliwkami
(parę ładnych, całych zostawić do dekoracji potrawy), dodać mąką
rozprowadzoną w zimnej wodzie, miód, doprawić do smaku solą i pieprzem,
chwilę pogotować. Porcje schabu podawać polane gęstym sosem i przy-brane
śliwkami z dodatkiem kaszy gryczanej lub z kluskami domowymi, ziemniakami,
zieloną sałatą lub surówkami sezonowymi.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
|