Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.poznan.pl!newsfeed.g
azeta.pl!feed.news.interia.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: "mocny" <m...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dziczyzna
Date: Tue, 20 Jan 2004 09:37:25 +0100
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 44
Message-ID: <buips7$mg5$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
References: <bu400o$vt9$1@srv.cyf-kr.edu.pl> <bu42r8$g2c$1@opal.futuro.pl>
<bu5l96$f1l$1@srv.cyf-kr.edu.pl> <buh2v5$66q$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
<buhk9i$r6t$1@opal.futuro.pl>
NNTP-Posting-Host: demos.if.uj.edu.pl
X-Trace: srv.cyf-kr.edu.pl 1074588359 23045 149.156.90.132 (20 Jan 2004 08:45:59 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Jan 2004 08:45:59 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:187514
Ukryj nagłówki
a sorry ze nie podalem
zrobilem schab z dzika wg przepisu pierwszego...
pozdrawiam
mocny
Składniki: około 1 kg schabu z dzika z kością
50 gram smalcu
15 dag suszonych śliwek
2 dag mąki
1 dag masła
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz. Zalewa: po 5 dog marchewki
pietruszki i selera
10 dag cebuli
po parę ziaren ziela angielskiego
pieprzu i jałowca
1-2 listki laurowe
200 ml octu winnego
300 ml wody.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w talarki,
obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić. Mięso
umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia,
wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do
+7'C) na 2 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, odciąć kość, włożyć do
wrzącej i osolonej wody i obgotować. Następnie mięso wyjąć, ochłodzić,
natrzeć solą, oprószyć pieprzem, włożyć do brytfanny, obłożyć umy-tymi i
wypestkowanymi suszonymi śliwkami. Całość polać stopio-nym tłuszczem i
wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo wrzącą wodą,
później wytworzonym sosem. Miękki schab wyjąć, pokrajać w dość grube
plastry, przechowywać w ciepłym miejscu. Sos przetrzeć razem ze śliwkami
(parę ładnych, całych zostawić do dekoracji potrawy), dodać mąką
rozprowadzoną w zimnej wodzie, miód, doprawić do smaku solą i pieprzem,
chwilę pogotować. Porcje schabu podawać polane gęstym sosem i przy-brane
śliwkami z dodatkiem kaszy gryczanej lub z kluskami domowymi, ziemniakami,
zieloną sałatą lub surówkami sezonowymi.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
|