| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-06-28 11:20:31
Temat: fasolka szparagowaSezon w pelni. Kto zna jakies ciekawe przepisy poza polania tarta bulka z
maselkiem?
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-06-28 11:36:15
Temat: Odp: fasolka szparagowa
Użytkownik Jader <j...@p...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8jcn2f$58b$...@f...man.torun.pl...
> Sezon w pelni. Kto zna jakies ciekawe przepisy poza polania tarta bulka z
> maselkiem?
1. polanie sosem pomidorowym, takim jak do spaghetti, ale dużą ilością +
siekana zielona pietruszka
2. na oleju podsmażyć chwilę szczyptę kolendry i kilka nasion kminku
indyjskiego; dorzucić ugotowaną fasolkę pokrojoną w ok. 4cm kawałki;
podsmażyć; dodać garść niesolonych orzeszków ziemnych; podsmażyć; dodać
łyżeczkę sosu sojowego (chyba, że daliśmy orzeszki solone, wtedy tylko
kropelkę, albo nawet wcale); podsmażyć i już
Za "podsmażyć" podstawiamy "smażyć ok. 1 min na dość ostrym ogniu"
Ten sposób uwielbiam! :-)
Smacznego
ISIA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-28 11:48:36
Temat: Re: fasolka szparagowaMozna zrobic z niej "fasolke po bretonsku"(cudzyslow zamierzony).
Moja mama robila - pycha!!!
Pozdrawiam Jarek
----- Original Message -----
From: "Jader" <j...@p...com.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, June 28, 2000 1:20 PM
Subject: fasolka szparagowa
> Sezon w pelni. Kto zna jakies ciekawe przepisy poza polania tarta bulka z
> maselkiem?
>
> Jader
>
>
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-28 12:17:44
Temat: Re: fasolka szparagowaJader <j...@p...com.pl> wrote:
> Sezon w pelni. Kto zna jakies ciekawe przepisy poza polania tarta bulka z
> maselkiem?
Po ugotowaniu skropić cytryną, na masełku zrumienić płatki migdałów,
wrzucić fasolkę, zamieszać.
Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-30 11:12:57
Temat: Re: fasolka szparagowa
Jader wrote in message <8jcn2f$58b$1@flis.man.torun.pl>...
>Sezon w pelni. Kto zna jakies ciekawe przepisy poza polania tarta bulka z
>maselkiem?
>
A ja polecam ostra salatke na zimno.
Zolta fasolka ugotowana i pokrojona w 3 cm kawalki.
Mozna dolozyc rowniez zielonej, ale ja wole tylko zolta.
Cebule - ja biore okolo 30 dag cebuli na 1 kg fasolki (to sa proporcje na
duuza miske) - pokroic drobniutko i usmazyc na rumiano najlepiej na masle.
Pasta sambal oelek albo chili w prosztu - co najmniej 1 lyzeczka. Mozna
wiecej, jak kto lubi, ale trzeba najpierw dac jedna, a potem sprawdzic czy
nie za ostre. Ja wkladam 2 lyzeczki sambal na 1 kilo fasolki, a niektorzy
piszcza, ze strasznie ostre. Wsypujesz to w cebule z maselkiem, chwilke
razem smazysz na malym ogniu. W to pakujesz fasolke, ktora pokrojona i
ugotowana czekala sobie z boku. Mieszasz, trzymasz na ogniu malym jakies 2-3
minuty. Chodzi o to, zeby sie na cieplo "przegryzlo". Ogien zgasic.
Do tego dosypujesz platki migdalowe - okolo 1/2 paczuszki. Jak kto lubi
bardziej chrupiaca salatke, mozna wiecej. Kiedys nie moglam dostac platkow,
mialam migdaly siekane - tez pycha, moze nawet lepiej bo mniej widac a
chrupie.
Wymieszac starannie, przelozyc do miski i posypac z wierzchu odrobina
migdalkow.
Ostatnio doprawilam tez 1 lyzka brazowego (trzcinowego) cukru, co daje
ciekawy efekt.
Jezeli umiesz sie powstrzymac, salatke je sie na zimno. Jest dobra do piwa
albo bialego wina, bo piekielnie chce sie po niej pic.
Pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-30 11:33:09
Temat: Re: fasolka szparagowaUżytkownik Zolza <z...@a...net> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...astercity.net...
>
> A ja polecam ostra salatke na zimno.
....
> Jezeli umiesz sie powstrzymac, salatke je sie na zimno. Jest dobra do piwa
> albo bialego wina, bo piekielnie chce sie po niej pic.
> Pozdrawiam
> Magda
>
Ooooo... Chyba sobie zrobie. Ale nie wiem, czy sie powstrzymam. Musze?
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-02 17:09:00
Temat: Re: fasolka szparagowa
Użytkownik "Jader" <j...@p...com.pl> napisał w wiadomości
news:8jcn2f$58b$1@flis.man.torun.pl...
> Sezon w pelni. Kto zna jakies ciekawe przepisy poza polania tarta bulka z
> maselkiem?
>
> Jader
Bardzo lubie "ostygnieta" fasolke + pomidory + czosnek + ziola (ja dodaje
swieza bazylie, albo ziola prowansalskie, albo oregano - ciut) + sol :))
aaa, no i troche oliwy z oliwek :))
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |