« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2007-03-30 12:06:44
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpkaOn 30 Mar, 13:58, " Nixe" wrote:
> > Gotując w tej samej wodzie dodajesz do potrawy substancje powodujące
> > wzdęcia.
> Inhibitory trypsyny i pepsyny.
> Które jednak dezaktywują się pięknie pod wpływem wysokiej temperatury, więc
> czy gotujemy fasolę w tej samej czy świeżej wodzie, nie ma to żadnego
> znaczenia.
Chyba jednak nie do końca się tak dezaktywują;p
Bo da się jednak odczuć różnicę między obiadem z fasolką a bez niej;-)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2007-03-30 12:08:57
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpkaOn 30 Mar, 13:52, "Panslavista" wrote:
> [...]
> Zauważyłem, że majeranek może być gorzki - możliwe, że sprzedają porażony...
Echh... Ja już majeranek i z piachem miałam :(
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2007-03-30 12:33:38
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpkaX-No-Archive:yes
W wiadomości <news:1175256404.228637.129100@y66g2000hsf.googlegro
ups.com>
JaMyszka <f...@g...com> pisze:
> Bo da się jednak odczuć różnicę między obiadem z fasolką a bez niej;-)
Za wzdęcia mogą odpowiadać jeszcze inne czynniki. Np. gotowanie w twardej
wodzie, obfitującej w wapń. Pektyny w fasoli łączą się z wapniem i powstaje
tzw. pektynian wapnia, który również bardzo utrudnia trawienie.
Jeśli naprawdę dobrze ugotujesz fasolę (niezbyt starą i twardą) i do tego w
miękkiej wodzie, to nie powinnaś mieć po niej wzdęć.
--
Nixe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2007-03-30 13:41:44
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpkaOn 30 Mar, 14:33, " Nixe" wrote:
> [...]
> Za wzdęcia mogą odpowiadać jeszcze inne czynniki. Np. gotowanie w twardej
> wodzie, obfitującej w wapń. Pektyny w fasoli łączą się z wapniem i powstaje
> tzw. pektynian wapnia, który również bardzo utrudnia trawienie.
> Jeśli naprawdę dobrze ugotujesz fasolę (niezbyt starą i twardą) i do tego w
> miękkiej wodzie, to nie powinnaś mieć po niej wzdęć.
No popatrz! Człowiek się uczy aż do śmierci;p
Dzięki:)
Wodę mam taką, jaką serwują mi wodociągi. Kiedyś było coś kole 18 st.
tw. wody, więc dość twarda.
Mogę ją trochę zmiękczyć dłużej ją gotując i dopiero tę wodę (odstałą)
stosować do fasoli:]
Echh... Dodałaś mi roboty;p
Thx:)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2007-03-30 13:47:07
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
"JaMyszka" <f...@g...com> wrote in message
news:1175256404.228637.129100@y66g2000hsf.googlegrou
ps.com...
On 30 Mar, 13:58, " Nixe" wrote:
> > Gotując w tej samej wodzie dodajesz do potrawy substancje powodujące
> > wzdęcia.
> Inhibitory trypsyny i pepsyny.
> Które jednak dezaktywują się pięknie pod wpływem wysokiej temperatury,
więc
> czy gotujemy fasolę w tej samej czy świeżej wodzie, nie ma to żadnego
> znaczenia.
Chyba jednak nie do końca się tak dezaktywują;p
Bo da się jednak odczuć różnicę między obiadem z fasolką a bez niej;-)
Jasne!
Zjadając kolejna porcję fasolki po bretońsku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2007-03-30 13:48:07
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
" Nixe" <n...@f...pl> wrote in message news:euj034$b7s$1@news.mm.pl...
> X-No-Archive:yes
> W wiadomości <news:1175256404.228637.129100@y66g2000hsf.googlegro
ups.com>
> JaMyszka <f...@g...com> pisze:
>
> > Bo da się jednak odczuć różnicę między obiadem z fasolką a bez niej;-)
>
> Za wzdęcia mogą odpowiadać jeszcze inne czynniki. Np. gotowanie w twardej
> wodzie, obfitującej w wapń. Pektyny w fasoli łączą się z wapniem i
powstaje
> tzw. pektynian wapnia, który również bardzo utrudnia trawienie.
> Jeśli naprawdę dobrze ugotujesz fasolę (niezbyt starą i twardą) i do tego
w
> miękkiej wodzie, to nie powinnaś mieć po niej wzdęć.
Do tego trzeba mieć filtr RO...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2007-03-30 13:48:57
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
"JaMyszka" <f...@g...com> wrote in message
news:1175262104.375372.46930@e65g2000hsc.googlegroup
s.com...
On 30 Mar, 14:33, " Nixe" wrote:
> [...]
> Za wzdęcia mogą odpowiadać jeszcze inne czynniki. Np. gotowanie w twardej
> wodzie, obfitującej w wapń. Pektyny w fasoli łączą się z wapniem i
powstaje
> tzw. pektynian wapnia, który również bardzo utrudnia trawienie.
> Jeśli naprawdę dobrze ugotujesz fasolę (niezbyt starą i twardą) i do tego
w
> miękkiej wodzie, to nie powinnaś mieć po niej wzdęć.
No popatrz! Człowiek się uczy aż do śmierci;p
Dzięki:)
Wodę mam taką, jaką serwują mi wodociągi. Kiedyś było coś kole 18 st.
tw. wody, więc dość twarda.
Mogę ją trochę zmiękczyć dłużej ją gotując i dopiero tę wodę (odstałą)
stosować do fasoli:]
Echh... Dodałaś mi roboty;p
Thx:)
Nie pomoże...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2007-03-30 14:31:56
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpkaUżytkownik "JaMyszka" <f...@g...com> napisał w wiadomości
news:1175255333.017882.51490@b75g2000hsg.googlegroup
s.com...
On 30 Mar, 12:44, "Dominik Jan Domin" wrote:
> [...]
> Gotując w tej samej wodzie dodajesz do potrawy substancje powodujące
> wzdęcia. Ale co kto lubi :)
Ooo...
Tego nie wiedziałam;p
Wręcz przeciwnie, wyczytałam kiedyś gdzieś tam słowem drukowanym, że
powinno się gotować w tej samej wodzie, w której się moczy.
> PS. Ja fasolke zalewam wrzątkiem rano, po południu nadaje się do
> gotowania.
Hmmm... Mówisz wrzątek? Oki;)
Dotychczas zimna na całą noc:]
==========
Ja na ogół też zimna przez noc, ale co robic, gdy "się człowiekowi
zapomniało"?
A wodę wylewać, wylewać. Stare głupie książki każą gotować w tej samej, bo
białko i inne składniki się wylewa. Ale to własnie trzeba je wylać.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2007-03-30 14:33:47
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpkaUżytkownik " Nixe" <n...@f...pl> napisał w wiadomości
news:euj034$b7s$1@news.mm.pl...
> X-No-Archive:yes
> W wiadomości <news:1175256404.228637.129100@y66g2000hsf.googlegro
ups.com>
> JaMyszka <f...@g...com> pisze:
>
>> Bo da się jednak odczuć różnicę między obiadem z fasolką a bez niej;-)
>
> Za wzdęcia mogą odpowiadać jeszcze inne czynniki. Np. gotowanie w twardej
> wodzie, obfitującej w wapń. Pektyny w fasoli łączą się z wapniem i
> powstaje tzw. pektynian wapnia, który również bardzo utrudnia trawienie.
> Jeśli naprawdę dobrze ugotujesz fasolę (niezbyt starą i twardą) i do tego
> w miękkiej wodzie, to nie powinnaś mieć po niej wzdęć.
No własniew ja mówię o gotowaniu TWARDEJ fasoli, czyli suchej. A nie
szparagowej, której nie moczę zresztą.
W kazdym razie ja odczuwam na własnym brzuchu różnicę między woda odlana a
ta samą.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2007-03-30 16:38:00
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
> "maga" i warzywko.
>
> DJD
sprawdziłem na 100% warzywko miało taki smak, siostra stosuje je zamiast
wegety, nie wiem czy to dobrze-jeśli mozecie napiszcie jeszcze do czego
najczęściej sypiecie wegete a do czego warzywko i czym sie rózni tak
smakowo?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |