Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia faworki

Grupy

Szukaj w grupach

 

faworki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-03-04 10:36:23

Temat: faworki
Od: "Mirosława Zmysłowska" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Gdzie mozna znaleźć przepisy na majonez i faworki p. Gessler?
Mira


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-03-04 11:44:29

Temat: Re: faworki
Od: "zuczek" <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Chyba w portalu gazety wyborczej (www2.gazeta.pl potem kuchnia i znajdz
przepis autora)
Ja wklejam Faworki M.Gessler.
Przed chwilka zrobilam - pychota.
ita

Chrust
Składniki:
1 jajko, 2 żółtka, 1 łyżka stołowa octu, 2 łyżki stołowe rumu, 2 łyżki
stołowe cukru, 1/4 łyżeczki soli, 1/3 szkl. śmietany, 2 łyżki stołowe
zmiękczonego masła, 2 szkl. (280 g) mąki (trzeba mieć w zapasie więcej), 2
funty (900 g) smalcu do smażenia lub 450 g (1 funt) smalcu i tyle samo
oleju, cukier puder do posypania


Autor: Marta Gessler
Sposób przyrządzania: W dużej misce ubić jajko i żółtka, a następnie dodać
ocet, rum, cukier, sól i śmietanę. Dobrze wymieszać. Włożyć zmiękczone masło
i jeszcze raz dobrze wymieszać. Stopniowo, po jednej szklance wsypać mąkę i
dalej mieszać (o ile to możliwe, elektrycznym mikserem), tak długo, aż
uformuje się w kulę i zacznie odchodzić od rąk. Ciasto przykryć miską i
odstawić na mniej więcej 10 min. Następnie podzielić je na 5 kawałków. Po
kolei każdy kawałek rozwałkowywać na wysypanej mąką stolnicy na możliwie
cienki i długi placek. Gdyby ciasto się trochę kleiło, należy posypać je
mąką. Gdyby kawałek ciasta zrobił się długi, przeciąć go na pół i wałkować
tak długo, aż będziemy pewni, że nie możemy tego zrobić już bardziej cienko.
Każdy placek pociąć wzdłuż na "wstążki" grubości mniej więcej 1 cm.
Następnie każdą wstążkę pokroić w poprzek na kawałki długości 9 cm. Na
każdym, wąskim pasku należy jeszcze zrobić podłużne nacięcie długości ok. 3
cm, przez które trzeba przeciągnąć jeden koniec paska. * Smalec włożyć do
dużego, ciężkiego rondla i rozgrzać do temperatury 180 st. C. (Niewielka
kostka niezbyt świeżego chleba wrzucona na tłuszcz o tej temperaturze
zbrązowieje w ciągu 45-50 s). Faworki położyć na tłuszcz, kilka razy
obrócić, a gdy ciasto spęcznieje i nabierze złocistobrązowego koloru, wyjąć.
Trwa to wszystko bardzo krótko, nie dłużej niż 10-15 s. Nie radzę wkładać do
rondla zbyt wielu kawałków ciasta, ale tylko tyle, ile będziemy w stanie
skontrolować. Usmażone wyjąć z tłuszczu i umieścić na bibule, która wchłania
cały tłuszcz. Gdy pierwsza partia faworków jest już usmażona i osączona z
tłuszczu, posypać je (z obu stron) cukrem pudrem i odstawić. Rozwałkować
drugi kawałek ciasta. Postępować tak samo jak z pierwszym. Wszystkie te
czynności powtórzyć z pozostałymi kawałkami ciasta. Gdybyśmy nie chcieli
smażyć wszystkich faworków od razu, ciasto można zapakować i wstawić do
lodówki lub zamrozić.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-04 12:20:20

Temat: Re: majonez
Od: "Przyklejka" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Mirosława Zmysłowska" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b41vkm$n73$1@absinth.dialog.net.pl...
> Gdzie mozna znaleźć przepisy na majonez i faworki p. Gessler?

Na przyszłośc.... w wyszukiwarce
http://groups.google.com/groups?q=pl.rec.kuchnia&ie=
ISO-8859-2&hl=pl

Podaje przepis

majonez (wg. M. Gessler)
------------------------------
2 duże jaja bardzo swieze
2 szklanki oleju slonecznikowego
sok z 2 cytryn
musztarda z gorczyca (polska)
4 lyzki zimnego mleka
Do naczynia wbijamy cale jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, lyzke
musztardy
i sol (wszystkie skladniki powinny miec temperature pokojowa).Wkladamy
krajarke, tak by dotykala dna naczynia. Wlaczamy mikser na najszybszy
bieg i
nie odrywamy krajarki od dna przez 3 min. Gdy zobaczymy, ze majonez
zaczyna
sie formowac, tzn. idzie ku gorze, delikatnie podnosimy krajarke do
polowy
naczynia i z powrotem rownie delikatnie opuszczamy do dna - i tak bez
przerwy, az cale naczynie wypelni sie majonezem. Wowczas dolewamy powoli
zimne mleko i znowu w podobny sposob poruszamy krajarka. Majonez jest
gotowy, gdy mleko zniknie.
Jest tak gesty i puszysty, ze mozna go kroic nozem.Marta Gessler"


--
Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

tak siedze o 2 w nocy i ogladam kuronia troche klne
ciasteczka migdalowe
Kulki owsiane (P)
chrupka panierka
Szczawiowa ze słoiczka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »