Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.icm.edu.pl!news
.onet.pl!not-for-mail
From: "zuczek" <z...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: faworki
Date: Tue, 4 Mar 2003 12:44:29 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 46
Sender: z...@p...onet.pl@qm197.neoplus.adsl.tpnet.pl
Message-ID: <b423ja$ch6$1@news.onet.pl>
References: <b41vkm$n73$1@absinth.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: qm197.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1046778282 12838 80.50.73.197 (4 Mar 2003 11:44:42 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 4 Mar 2003 11:44:42 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:144519
Ukryj nagłówki
Chyba w portalu gazety wyborczej (www2.gazeta.pl potem kuchnia i znajdz
przepis autora)
Ja wklejam Faworki M.Gessler.
Przed chwilka zrobilam - pychota.
ita
Chrust
Składniki:
1 jajko, 2 żółtka, 1 łyżka stołowa octu, 2 łyżki stołowe rumu, 2 łyżki
stołowe cukru, 1/4 łyżeczki soli, 1/3 szkl. śmietany, 2 łyżki stołowe
zmiękczonego masła, 2 szkl. (280 g) mąki (trzeba mieć w zapasie więcej), 2
funty (900 g) smalcu do smażenia lub 450 g (1 funt) smalcu i tyle samo
oleju, cukier puder do posypania
Autor: Marta Gessler
Sposób przyrządzania: W dużej misce ubić jajko i żółtka, a następnie dodać
ocet, rum, cukier, sól i śmietanę. Dobrze wymieszać. Włożyć zmiękczone masło
i jeszcze raz dobrze wymieszać. Stopniowo, po jednej szklance wsypać mąkę i
dalej mieszać (o ile to możliwe, elektrycznym mikserem), tak długo, aż
uformuje się w kulę i zacznie odchodzić od rąk. Ciasto przykryć miską i
odstawić na mniej więcej 10 min. Następnie podzielić je na 5 kawałków. Po
kolei każdy kawałek rozwałkowywać na wysypanej mąką stolnicy na możliwie
cienki i długi placek. Gdyby ciasto się trochę kleiło, należy posypać je
mąką. Gdyby kawałek ciasta zrobił się długi, przeciąć go na pół i wałkować
tak długo, aż będziemy pewni, że nie możemy tego zrobić już bardziej cienko.
Każdy placek pociąć wzdłuż na "wstążki" grubości mniej więcej 1 cm.
Następnie każdą wstążkę pokroić w poprzek na kawałki długości 9 cm. Na
każdym, wąskim pasku należy jeszcze zrobić podłużne nacięcie długości ok. 3
cm, przez które trzeba przeciągnąć jeden koniec paska. * Smalec włożyć do
dużego, ciężkiego rondla i rozgrzać do temperatury 180 st. C. (Niewielka
kostka niezbyt świeżego chleba wrzucona na tłuszcz o tej temperaturze
zbrązowieje w ciągu 45-50 s). Faworki położyć na tłuszcz, kilka razy
obrócić, a gdy ciasto spęcznieje i nabierze złocistobrązowego koloru, wyjąć.
Trwa to wszystko bardzo krótko, nie dłużej niż 10-15 s. Nie radzę wkładać do
rondla zbyt wielu kawałków ciasta, ale tylko tyle, ile będziemy w stanie
skontrolować. Usmażone wyjąć z tłuszczu i umieścić na bibule, która wchłania
cały tłuszcz. Gdy pierwsza partia faworków jest już usmażona i osączona z
tłuszczu, posypać je (z obu stron) cukrem pudrem i odstawić. Rozwałkować
drugi kawałek ciasta. Postępować tak samo jak z pierwszym. Wszystkie te
czynności powtórzyć z pozostałymi kawałkami ciasta. Gdybyśmy nie chcieli
smażyć wszystkich faworków od razu, ciasto można zapakować i wstawić do
lodówki lub zamrozić.
|