Data: 2003-03-04 12:20:20
Temat: Re: majonez
Od: "Przyklejka" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Mirosława Zmysłowska" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b41vkm$n73$1@absinth.dialog.net.pl...
> Gdzie mozna znaleźć przepisy na majonez i faworki p. Gessler?
Na przyszłośc.... w wyszukiwarce
http://groups.google.com/groups?q=pl.rec.kuchnia&ie=
ISO-8859-2&hl=pl
Podaje przepis
majonez (wg. M. Gessler)
------------------------------
2 duże jaja bardzo swieze
2 szklanki oleju slonecznikowego
sok z 2 cytryn
musztarda z gorczyca (polska)
4 lyzki zimnego mleka
Do naczynia wbijamy cale jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, lyzke
musztardy
i sol (wszystkie skladniki powinny miec temperature pokojowa).Wkladamy
krajarke, tak by dotykala dna naczynia. Wlaczamy mikser na najszybszy
bieg i
nie odrywamy krajarki od dna przez 3 min. Gdy zobaczymy, ze majonez
zaczyna
sie formowac, tzn. idzie ku gorze, delikatnie podnosimy krajarke do
polowy
naczynia i z powrotem rownie delikatnie opuszczamy do dna - i tak bez
przerwy, az cale naczynie wypelni sie majonezem. Wowczas dolewamy powoli
zimne mleko i znowu w podobny sposob poruszamy krajarka. Majonez jest
gotowy, gdy mleko zniknie.
Jest tak gesty i puszysty, ze mozna go kroic nozem.Marta Gessler"
--
Kasia
|