Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.icm.edu.pl!fu-b
erlin.de!news.uni-stuttgart.de!news.iesy.de!troll.iesy.de!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Przyklejka" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: majonez
Date: Tue, 4 Mar 2003 13:20:20 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <b425mm$cbl$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <b41vkm$n73$1@absinth.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: pc214.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1046780438 12661 213.77.145.214 (4 Mar 2003 12:20:38
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 4 Mar 2003 12:20:38 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:144535
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Mirosława Zmysłowska" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b41vkm$n73$1@absinth.dialog.net.pl...
> Gdzie mozna znaleźć przepisy na majonez i faworki p. Gessler?
Na przyszłośc.... w wyszukiwarce
http://groups.google.com/groups?q=pl.rec.kuchnia&ie=
ISO-8859-2&hl=pl
Podaje przepis
majonez (wg. M. Gessler)
------------------------------
2 duże jaja bardzo swieze
2 szklanki oleju slonecznikowego
sok z 2 cytryn
musztarda z gorczyca (polska)
4 lyzki zimnego mleka
Do naczynia wbijamy cale jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, lyzke
musztardy
i sol (wszystkie skladniki powinny miec temperature pokojowa).Wkladamy
krajarke, tak by dotykala dna naczynia. Wlaczamy mikser na najszybszy
bieg i
nie odrywamy krajarki od dna przez 3 min. Gdy zobaczymy, ze majonez
zaczyna
sie formowac, tzn. idzie ku gorze, delikatnie podnosimy krajarke do
polowy
naczynia i z powrotem rownie delikatnie opuszczamy do dna - i tak bez
przerwy, az cale naczynie wypelni sie majonezem. Wowczas dolewamy powoli
zimne mleko i znowu w podobny sposob poruszamy krajarka. Majonez jest
gotowy, gdy mleko zniknie.
Jest tak gesty i puszysty, ze mozna go kroic nozem.Marta Gessler"
--
Kasia
|