Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia faworki

Grupy

Szukaj w grupach

 

faworki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 18


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-01-31 15:42:02

Temat: faworki
Od: smerf <s...@a...home.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zamierzam zrobic dzisiaj faworki. Co sadzicie o tym przepisie?
http://www.cooking.pl/?strona=przepis&kategoria=5&po
zycja=1178

pozdrawiam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-01-31 16:39:05

Temat: Re: faworki
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

smerf wrote:
> Zamierzam zrobic dzisiaj faworki. Co sadzicie o tym przepisie?
> http://www.cooking.pl/?strona=przepis&kategoria=5&po
zycja=1178
>
> pozdrawiam


Przepis zawiera w sobie proszek do pieczenia, wiec nie sa to klasyczne
faworki, poza tym wygladaja grubo, a powinny byc bardzo cienkie.

Tu przepis na klasyczne faworki, bez proszku, a w archiwum jest jeszcze
kilkanascie innych.

Faworki
420 gr maki
3 lyzki kwasnej smietany
3 zoltka
1 jajko
3 lyzeczki masla
Polaczyc skladniki i wyrobic az jedwabiste, miekkie i gladziutkie.
Rozwalkowac cienko, ciac w pasy i przewijac, albo zrobic roze
faworkowe. Smazyc w glebokim tluszczu, przekladac na reczniki papierowe
do ostygniecia, posypac cukrem pudrem, gdy przestygna.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-01-31 17:18:56

Temat: Re: faworki
Od: smerf <s...@a...home.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Tu przepis na klasyczne faworki, bez proszku, a w archiwum jest jeszcze
> kilkanascie innych.
>
> Magdalena Bassett

dzieki

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-02-01 13:02:40

Temat: Re: faworki
Od: "morghul" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dokladnie tak jak Magdalena mówi. Te na zdjeciu sa strasznie
grube. 3mm to troche za duzo. Musisz rozwalkowac ciasto tak
cienko jak sie da, ok 1mm b bylo idealnie. Beda wtedy
fantastycznie kruche a nei gumowate. Smaz na bardzo goracym
oleju!

Smacznego :)

--

Dawid

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-02-01 13:58:51

Temat: Re: faworki
Od: "Joanna Duszczynska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "morghul" <t...@o...pl> napisal w wiadomosci
news:fnv5l6$ecf$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Smaz na bardzo goracym oleju!

Paczki i faworki lepiej smakuja smazone na smalcu.
--
Pozdrawiam
Joanna
http://www.jduszczynska.republika.pl/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-02-01 14:05:24

Temat: Re: faworki
Od: Michal Jankowski <m...@f...edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

"morghul" <t...@o...pl> writes:

> Dokladnie tak jak Magdalena mówi. Te na zdjeciu sa strasznie grube.
> 3mm to troche za duzo. Musisz rozwalkowac ciasto tak cienko jak sie
> da, ok 1mm b bylo idealnie. Beda wtedy fantastycznie kruche a nei
> gumowate. Smaz na bardzo goracym oleju!

Faworki to się smaży na smalcu, a nie na żadnym oleju...

MJ

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-02-01 20:28:31

Temat: Re: faworki
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

morghul pisze:
> Dokladnie tak jak Magdalena mówi. Te na zdjeciu sa strasznie grube. 3mm
> to troche za duzo. Musisz rozwalkowac ciasto tak cienko jak sie da, ok
> 1mm b bylo idealnie. Beda wtedy fantastycznie kruche a nei gumowate.
> Smaz na bardzo goracym oleju!

Palcem sprawdzasz czy już gorący ten olej?
;-)
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-02-01 20:30:57

Temat: Re: faworki
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Michal Jankowski pisze:
> "morghul" <t...@o...pl> writes:
>
>> Dokladnie tak jak Magdalena mówi. Te na zdjeciu sa strasznie grube.
>> 3mm to troche za duzo. Musisz rozwalkowac ciasto tak cienko jak sie
>> da, ok 1mm b bylo idealnie. Beda wtedy fantastycznie kruche a nei
>> gumowate. Smaz na bardzo goracym oleju!
>
> Faworki to się smaży na smalcu, a nie na żadnym oleju...

Możesz to uzasadnić?!
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-02-01 20:35:53

Temat: Re: faworki
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

smerf pisze:
> Zamierzam zrobic dzisiaj faworki. Co sadzicie o tym przepisie?
> http://www.cooking.pl/?strona=przepis&kategoria=5&po
zycja=1178

Przepisy na faworki wracają co rok.
Sprawdź w archiwum.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2008-02-02 16:46:23

Temat: Re: faworki
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 31 Jan 2008 08:39:05 -0800, Magdalena Bassett
<i...@b...com> wrote:


Brakujace szczegoly to:

Po wyrobieniu a przed rozwalkowaniem ciasto silnie schlodzic. Do
wyrabianego ciasta mozna dodac lyzeczke - dwie spirytusu - obie te
sztuczki korzystnie wplywaja na kruchosc ciasta.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

mikser/robot jaki ?
obiad wystawny
Chleb z przewagą mąki żytniej
Z cyklu co przywieźć? - Emiraty
udko indycze

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »