« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-01-31 15:42:02
Temat: faworkiZamierzam zrobic dzisiaj faworki. Co sadzicie o tym przepisie?
http://www.cooking.pl/?strona=przepis&kategoria=5&po
zycja=1178
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-01-31 16:39:05
Temat: Re: faworkismerf wrote:
> Zamierzam zrobic dzisiaj faworki. Co sadzicie o tym przepisie?
> http://www.cooking.pl/?strona=przepis&kategoria=5&po
zycja=1178
>
> pozdrawiam
Przepis zawiera w sobie proszek do pieczenia, wiec nie sa to klasyczne
faworki, poza tym wygladaja grubo, a powinny byc bardzo cienkie.
Tu przepis na klasyczne faworki, bez proszku, a w archiwum jest jeszcze
kilkanascie innych.
Faworki
420 gr maki
3 lyzki kwasnej smietany
3 zoltka
1 jajko
3 lyzeczki masla
Polaczyc skladniki i wyrobic az jedwabiste, miekkie i gladziutkie.
Rozwalkowac cienko, ciac w pasy i przewijac, albo zrobic roze
faworkowe. Smazyc w glebokim tluszczu, przekladac na reczniki papierowe
do ostygniecia, posypac cukrem pudrem, gdy przestygna.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-01-31 17:18:56
Temat: Re: faworki
> Tu przepis na klasyczne faworki, bez proszku, a w archiwum jest jeszcze
> kilkanascie innych.
>
> Magdalena Bassett
dzieki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-02-01 13:02:40
Temat: Re: faworkiDokladnie tak jak Magdalena mówi. Te na zdjeciu sa strasznie
grube. 3mm to troche za duzo. Musisz rozwalkowac ciasto tak
cienko jak sie da, ok 1mm b bylo idealnie. Beda wtedy
fantastycznie kruche a nei gumowate. Smaz na bardzo goracym
oleju!
Smacznego :)
--
Dawid
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-02-01 13:58:51
Temat: Re: faworki
Uzytkownik "morghul" <t...@o...pl> napisal w wiadomosci
news:fnv5l6$ecf$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Smaz na bardzo goracym oleju!
Paczki i faworki lepiej smakuja smazone na smalcu.
--
Pozdrawiam
Joanna
http://www.jduszczynska.republika.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-02-01 14:05:24
Temat: Re: faworki"morghul" <t...@o...pl> writes:
> Dokladnie tak jak Magdalena mówi. Te na zdjeciu sa strasznie grube.
> 3mm to troche za duzo. Musisz rozwalkowac ciasto tak cienko jak sie
> da, ok 1mm b bylo idealnie. Beda wtedy fantastycznie kruche a nei
> gumowate. Smaz na bardzo goracym oleju!
Faworki to się smaży na smalcu, a nie na żadnym oleju...
MJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-02-01 20:28:31
Temat: Re: faworkimorghul pisze:
> Dokladnie tak jak Magdalena mówi. Te na zdjeciu sa strasznie grube. 3mm
> to troche za duzo. Musisz rozwalkowac ciasto tak cienko jak sie da, ok
> 1mm b bylo idealnie. Beda wtedy fantastycznie kruche a nei gumowate.
> Smaz na bardzo goracym oleju!
Palcem sprawdzasz czy już gorący ten olej?
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-02-01 20:30:57
Temat: Re: faworkiMichal Jankowski pisze:
> "morghul" <t...@o...pl> writes:
>
>> Dokladnie tak jak Magdalena mówi. Te na zdjeciu sa strasznie grube.
>> 3mm to troche za duzo. Musisz rozwalkowac ciasto tak cienko jak sie
>> da, ok 1mm b bylo idealnie. Beda wtedy fantastycznie kruche a nei
>> gumowate. Smaz na bardzo goracym oleju!
>
> Faworki to się smaży na smalcu, a nie na żadnym oleju...
Możesz to uzasadnić?!
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-02-01 20:35:53
Temat: Re: faworkismerf pisze:
> Zamierzam zrobic dzisiaj faworki. Co sadzicie o tym przepisie?
> http://www.cooking.pl/?strona=przepis&kategoria=5&po
zycja=1178
Przepisy na faworki wracają co rok.
Sprawdź w archiwum.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-02-02 16:46:23
Temat: Re: faworkiOn Thu, 31 Jan 2008 08:39:05 -0800, Magdalena Bassett
<i...@b...com> wrote:
Brakujace szczegoly to:
Po wyrobieniu a przed rozwalkowaniem ciasto silnie schlodzic. Do
wyrabianego ciasta mozna dodac lyzeczke - dwie spirytusu - obie te
sztuczki korzystnie wplywaja na kruchosc ciasta.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |