Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb z przewagą mąki żytniej

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chleb z przewagą mąki żytniej

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-01-30 14:16:17

Temat: Chleb z przewagą mąki żytniej
Od: "2D" <f...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Kupiłem sobie ostatnio "hurtem" dwie mieszanki do chleba - jedną z przewagą
mąki pszennej, drugą bardziej żytnią. Dokładniej
http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=208&page= i
http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=232&page=


O ile ta z przewagą pszennej nie sprawiła mi żadnych problemów, to ta druga i
owszem. Przy standardowym programie pieczenia ciasto po wyrobieniu wygląda
tak, jakby uciekał z niego CO2 i zamiast wyrosnąć przy pieczeniu, pozostaje co
najwyżej płaskie. Co muszę zrobić, żeby wyrosło normalnie? Użyć programu do
pieczenia razowca ze wstępnym podgrzewaniem?

2D

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-01-30 14:18:45

Temat: Re: Chleb z przewagą mąki żytniej
Od: Jacek Popławski <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

2D pisze:
> O ile ta z przewagą pszennej nie sprawiła mi żadnych problemów, to ta druga i
> owszem. Przy standardowym programie pieczenia ciasto po wyrobieniu wygląda
> tak, jakby uciekał z niego CO2 i zamiast wyrosnąć przy pieczeniu, pozostaje co
> najwyżej płaskie. Co muszę zrobić, żeby wyrosło normalnie? Użyć programu do
> pieczenia razowca ze wstępnym podgrzewaniem?

Mąka żytnia nie ma odpowiedniego kleju i ciasto nie wyrośnie Ci dobrze,
trzeba dodać grysik czy coś takiego. Ogólnie polecam dawać mniej zytniej
niż pszennej.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-01-30 17:25:12

Temat: Re: Chleb z przewagą mąki żytniej
Od: "MP" <m...@...tkb.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "2D" <f...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:fnq0rh$r8s$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
>
> Kupiłem sobie ostatnio "hurtem" dwie mieszanki do chleba - jedną z
> przewagą
> mąki pszennej, drugą bardziej żytnią. Dokładniej
> http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=208&page= i
> http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=232&page=
>

Jeżeli robisz na zakwasie to nie bedzie problemu poniewaz zakwas uwalnia
gluten zamknięty w żelowej otoczce ziarna zytniego. Dlatego chleb zytni na
drożdzach sie nie uda.

MP

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-02-01 14:33:25

Temat: Re: Chleb z przewagą mąki żytniej
Od: Szymuś <pwdi_@_friko3.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

chleb zytni na
> drożdzach sie nie uda.
>
> MP


CZęsciowo masz rację - na zakwasie chleb żytni się uda ale można też piec
na drożdżach. Trzeba jednak wtedy dodać suchy zakwas który działa podobnie
jak naturalny. Ile go dodać nie wiem.

--
"Podwładny winien mieć przed obliczem przełożonego
wygląd lichy i durnowaty tak,
by swoim pojmowaniem istoty sprawy
nie peszył przełożonego".

Ukaz cara Rosji, Piotra I z 2 grudnia 1708r.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-02-05 06:52:49

Temat: Re: Chleb z przewagą mąki żytniej
Od: "Halina Eisner" <h...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Szymuś <pwdi_@_friko3.onet.pl> napisał(a):

> CZęsciowo masz rację - na zakwasie chleb żytni się uda ale można też piec
> na drożdżach. Trzeba jednak wtedy dodać suchy zakwas który działa podobnie
> jak naturalny. Ile go dodać nie wiem.

Według opisu ta mieszanka zawiera już suchy zakwas.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Z cyklu co przywieźć? - Emiraty
udko indycze
Telenet nieuwsgroepen mededeling: nieuwsserver adres aanpassen/Attention: modification de l'adresse du serveur de newsgroup
Ciasto faworkowe
OBIAD

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »