| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-01-30 14:16:17
Temat: Chleb z przewagą mąki żytniejWitam!
Kupiłem sobie ostatnio "hurtem" dwie mieszanki do chleba - jedną z przewagą
mąki pszennej, drugą bardziej żytnią. Dokładniej
http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=208&page= i
http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=232&page=
O ile ta z przewagą pszennej nie sprawiła mi żadnych problemów, to ta druga i
owszem. Przy standardowym programie pieczenia ciasto po wyrobieniu wygląda
tak, jakby uciekał z niego CO2 i zamiast wyrosnąć przy pieczeniu, pozostaje co
najwyżej płaskie. Co muszę zrobić, żeby wyrosło normalnie? Użyć programu do
pieczenia razowca ze wstępnym podgrzewaniem?
2D
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-01-30 14:18:45
Temat: Re: Chleb z przewagą mąki żytniej2D pisze:
> O ile ta z przewagą pszennej nie sprawiła mi żadnych problemów, to ta druga i
> owszem. Przy standardowym programie pieczenia ciasto po wyrobieniu wygląda
> tak, jakby uciekał z niego CO2 i zamiast wyrosnąć przy pieczeniu, pozostaje co
> najwyżej płaskie. Co muszę zrobić, żeby wyrosło normalnie? Użyć programu do
> pieczenia razowca ze wstępnym podgrzewaniem?
Mąka żytnia nie ma odpowiedniego kleju i ciasto nie wyrośnie Ci dobrze,
trzeba dodać grysik czy coś takiego. Ogólnie polecam dawać mniej zytniej
niż pszennej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-01-30 17:25:12
Temat: Re: Chleb z przewagą mąki żytniej
Użytkownik "2D" <f...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:fnq0rh$r8s$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
>
> Kupiłem sobie ostatnio "hurtem" dwie mieszanki do chleba - jedną z
> przewagą
> mąki pszennej, drugą bardziej żytnią. Dokładniej
> http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=208&page= i
> http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=232&page=
>
Jeżeli robisz na zakwasie to nie bedzie problemu poniewaz zakwas uwalnia
gluten zamknięty w żelowej otoczce ziarna zytniego. Dlatego chleb zytni na
drożdzach sie nie uda.
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-02-01 14:33:25
Temat: Re: Chleb z przewagą mąki żytniejchleb zytni na
> drożdzach sie nie uda.
>
> MP
CZęsciowo masz rację - na zakwasie chleb żytni się uda ale można też piec
na drożdżach. Trzeba jednak wtedy dodać suchy zakwas który działa podobnie
jak naturalny. Ile go dodać nie wiem.
--
"Podwładny winien mieć przed obliczem przełożonego
wygląd lichy i durnowaty tak,
by swoim pojmowaniem istoty sprawy
nie peszył przełożonego".
Ukaz cara Rosji, Piotra I z 2 grudnia 1708r.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-02-05 06:52:49
Temat: Re: Chleb z przewagą mąki żytniejSzymuś <pwdi_@_friko3.onet.pl> napisał(a):
> CZęsciowo masz rację - na zakwasie chleb żytni się uda ale można też piec
> na drożdżach. Trzeba jednak wtedy dodać suchy zakwas który działa podobnie
> jak naturalny. Ile go dodać nie wiem.
Według opisu ta mieszanka zawiera już suchy zakwas.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |