| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-01-30 18:07:05
Temat: Re: piersi z kurczaka.Ja też bym chciała...
Mogę prosić?
Użytkownik "Bożena" <n...@g...com> napisał w wiadomości
news:fnvhec$73v$1@news.onet.pl...
> "Ollla" wrote in message news:fnsvp8$8le$1@news.onet.pl...
> > Witam :)
> >
> > Moi drodzy. :-) Wymyśliłam sobie, że w niedzielę na obid 15-osobowy
podam
> > pieczone piersi z kurczaka. I w zwiazku z tym mam krodkie pytanko, do
> > jakiej temperatury należy rozgrzac piekarnik i ile je piec , żeby nie
były
> > suche ? Myślicie, że 200 stopni i 30 minut bedzie ok ?
> > I czy lepiej piec je w zamknietym, czy otwartym naczyniu ? No i dodatki,
> > sół troszke pieprzu i ew, troche skórki z cytryny, czy moze macie jakieś
> > inne propozycje ? :-))
>
>
> Proponuję zrobić piersi nadziewane sliwkami i masłem i owinięte boczkiem,
a
> potem pieczone w piwie ze śliwkami suszonymi. Można je pozawijać
wcześniej,
> a potem tylko upiec. Nie mają prawa wyjść suche. Do tego najlepiej pasuje
> puszyste puree ziemniaczane.
> Jeśli jesteś zainteresowana to moge podać szczegółowy przepis.
>
> Bożenka z Wilna :)
> słoneczna miodzio dziewczyna
> Strona grupowa - http://kuchenna.prv.pl
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-01-31 17:16:18
Temat: piersi z kurczaka.Witam :)
Moi drodzy. :-) Wymyśliłam sobie, że w niedzielę na obid 15-osobowy podam
pieczone piersi z kurczaka. I w zwiazku z tym mam krodkie pytanko, do jakiej
temperatury należy rozgrzac piekarnik i ile je piec , żeby nie były suche ?
Myślicie, że 200 stopni i 30 minut bedzie ok ?
I czy lepiej piec je w zamknietym, czy otwartym naczyniu ? No i dodatki, sół
troszke pieprzu i ew, troche skórki z cytryny, czy moze macie jakieś inne
propozycje ? :-))
Olla
Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie sugestie :))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-01-31 19:05:43
Temat: Re: piersi z kurczaka.> do jakiej temperatury należy rozgrzac piekarnik i ile je piec , żeby nie
> były suche ?
Zrób na patelni.
*piotr'ek*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-01-31 19:07:06
Temat: Re: piersi z kurczaka.Dnia Thu, 31 Jan 2008 18:16:18 +0100, Ollla napisał(a):
> I w zwiazku z tym mam krodkie pytanko, do jakiej
> temperatury należy rozgrzac piekarnik i ile je piec , żeby nie były suche ?
Pjecz je krodko, inaczej beda suche.
> Myślicie, że 200 stopni i 30 minut bedzie ok ?
Myślimy, że w zamkniętym warto najpierw, potem zdjąć pokrywę i
chwilę podpiec.
> I czy lepiej piec je w zamknietym, czy otwartym naczyniu ? No i dodatki, sół
Oprócz soła proponuję dodać sambal/musztardę, inaczej wyjdą mdłe w
smaku.
--
APZ otpowiedzią na prawdę.
APZ alternatywą dla zubożenia znaczenia znaków diakrytycznych. ! Ö !
Your barrel is your castle.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-01-31 22:30:18
Temat: Re: piersi z kurczaka.
Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:fo00jt$elj$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Stryjenka pisze:
> > Ja też bym chciała...
> > Mogę prosić?
>
> Możesz prosić, ale wpierw naucz sie pisać pod a nie nad postem!
> pozdr. Jerzy
Czy tak jest dobrze? :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-02-01 16:27:13
Temat: Re: piersi z kurczaka."Ollla" wrote in message news:fnsvp8$8le$1@news.onet.pl...
> Witam :)
>
> Moi drodzy. :-) Wymyśliłam sobie, że w niedzielę na obid 15-osobowy podam
> pieczone piersi z kurczaka. I w zwiazku z tym mam krodkie pytanko, do
> jakiej temperatury należy rozgrzac piekarnik i ile je piec , żeby nie były
> suche ? Myślicie, że 200 stopni i 30 minut bedzie ok ?
> I czy lepiej piec je w zamknietym, czy otwartym naczyniu ? No i dodatki,
> sół troszke pieprzu i ew, troche skórki z cytryny, czy moze macie jakieś
> inne propozycje ? :-))
Proponuję zrobić piersi nadziewane sliwkami i masłem i owinięte boczkiem, a
potem pieczone w piwie ze śliwkami suszonymi. Można je pozawijać wcześniej,
a potem tylko upiec. Nie mają prawa wyjść suche. Do tego najlepiej pasuje
puszyste puree ziemniaczane.
Jeśli jesteś zainteresowana to moge podać szczegółowy przepis.
Bożenka z Wilna :)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-02-01 16:39:14
Temat: Re: piersi z kurczaka.> Proponuję zrobić piersi nadziewane sliwkami i masłem i owinięte boczkiem,
> a potem pieczone w piwie ze śliwkami suszonymi. Można je pozawijać
> wcześniej, a potem tylko upiec. Nie mają prawa wyjść suche. Do tego
> najlepiej pasuje puszyste puree ziemniaczane.
> Jeśli jesteś zainteresowana to moge podać szczegółowy przepis.
Ja byłbym... Jeśli można.
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-02-01 17:53:22
Temat: Re: piersi z kurczaka.
> Jeśli jesteś zainteresowana to moge podać szczegółowy przepis.
>
Witam,
TAK ! TAK ! TAK ! :))
Czekam z niecierpliwościa. Tak sie składa, że na kolacje miały być śliwki
zawijane w boczku, wiec mam mam juz nawet w domu wszystkie składniki :))
Czekam i Pozdrawiam, Ollla :))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-02-01 18:07:29
Temat: Re: piersi z kurczaka.Proszę bardzo. Przepis jest bardzo prosty.
Nadziewane śliwkami piersi z kurczaka pieczone w piwie:
Sliwki suszone zalać gorącym piwem, żeby nieco rozmokły. Połówki piersi (w
sklepie prosić o możliwie całe) naciąć tak, aby powstała kieszonka. Otwór ma
być najmniejszy, jak się tylko da. Popieprzyć, posolić, posypać rozmarynem
(w środku też). Do kieszonki wkładać kawałki masła, na przemian ze śliwkami.
Kieszonki zamknąć maksymalnie szczelnie. Pierś owinąć plastrami boczku.
Pospinać wykałaczkami lub obwiązać nitką. Poukładać w formie do zapiekania,
porozrzucać dookoła śliwki, wlać piwo w ilości "od serca" i wstawić do
piekarnika ok. 180C na ok. 45 min. Podczas pieczenia kilka razy obrócić i
uzupełnić piwo, jeśli zajdzie taka potrzeba. Podawać z dobrze utłuczonym
puszystym puree ziemniaczanym.
Szczególnie ładnie wychodzi, jak zamiast całych plastrów boczku użyje się
małych plasterków. Trzeba się chwilę pomęczyć z obwiązywaniem, ale po
upieczeniu boczek bardzo fajnie wygląda.
Bożenka z Wilna :)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-02-01 18:16:04
Temat: Re: piersi z kurczaka."Bożena" wrote in message news:fnvn90$mqq$1@news.onet.pl...
> Proszę bardzo. Przepis jest bardzo prosty.
>
> Nadziewane śliwkami piersi z kurczaka pieczone w piwie:
> Sliwki suszone zalać gorącym piwem, żeby nieco rozmokły. Połówki piersi (w
> sklepie prosić o możliwie całe) naciąć tak, aby powstała kieszonka. Otwór
> ma być najmniejszy, jak się tylko da. Popieprzyć, posolić, posypać
> rozmarynem (w środku też). Do kieszonki wkładać kawałki masła, na przemian
> ze śliwkami. Kieszonki zamknąć maksymalnie szczelnie. Pierś owinąć
> plastrami boczku. Pospinać wykałaczkami lub obwiązać nitką. Poukładać w
> formie do zapiekania, porozrzucać dookoła śliwki, wlać piwo w ilości "od
> serca" i wstawić do piekarnika ok. 180C na ok. 45 min. Podczas pieczenia
> kilka razy obrócić i uzupełnić piwo, jeśli zajdzie taka potrzeba. Podawać
> z dobrze utłuczonym puszystym puree ziemniaczanym.
> Szczególnie ładnie wychodzi, jak zamiast całych plastrów boczku użyje się
> małych plasterków. Trzeba się chwilę pomęczyć z obwiązywaniem, ale po
> upieczeniu boczek bardzo fajnie wygląda.
Aha... do zalewania piwem używać tego piwa, w którym się moczyły śliwki.
Przed układaniem do formy można obsmazyć na dużym ogniu do zrumienienia
boczku, choć robiłam i tak, i tak bez jakiejkolwiek równicy w produkcie
końcowym.
Bożenka z Wilna :)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |