Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Bożena" <n...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: piersi z kurczaka.
Date: Fri, 1 Feb 2008 19:16:04 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 28
Message-ID: <fnvnsn$oh5$1@news.onet.pl>
References: <fnsvp8$8le$1@news.onet.pl> <fnvhec$73v$1@news.onet.pl>
<fnvmb6$kdc$1@news.onet.pl> <fnvn90$mqq$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: chello089077107055.chello.pl
X-Trace: news.onet.pl 1201890007 25125 89.77.107.55 (1 Feb 2008 18:20:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 1 Feb 2008 18:20:07 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-Sender: fKiQ1gwPvmlvf0cS/f/88g==
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:309469
Ukryj nagłówki
"Bożena" wrote in message news:fnvn90$mqq$1@news.onet.pl...
> Proszę bardzo. Przepis jest bardzo prosty.
>
> Nadziewane śliwkami piersi z kurczaka pieczone w piwie:
> Sliwki suszone zalać gorącym piwem, żeby nieco rozmokły. Połówki piersi (w
> sklepie prosić o możliwie całe) naciąć tak, aby powstała kieszonka. Otwór
> ma być najmniejszy, jak się tylko da. Popieprzyć, posolić, posypać
> rozmarynem (w środku też). Do kieszonki wkładać kawałki masła, na przemian
> ze śliwkami. Kieszonki zamknąć maksymalnie szczelnie. Pierś owinąć
> plastrami boczku. Pospinać wykałaczkami lub obwiązać nitką. Poukładać w
> formie do zapiekania, porozrzucać dookoła śliwki, wlać piwo w ilości "od
> serca" i wstawić do piekarnika ok. 180C na ok. 45 min. Podczas pieczenia
> kilka razy obrócić i uzupełnić piwo, jeśli zajdzie taka potrzeba. Podawać
> z dobrze utłuczonym puszystym puree ziemniaczanym.
> Szczególnie ładnie wychodzi, jak zamiast całych plastrów boczku użyje się
> małych plasterków. Trzeba się chwilę pomęczyć z obwiązywaniem, ale po
> upieczeniu boczek bardzo fajnie wygląda.
Aha... do zalewania piwem używać tego piwa, w którym się moczyły śliwki.
Przed układaniem do formy można obsmazyć na dużym ogniu do zrumienienia
boczku, choć robiłam i tak, i tak bez jakiejkolwiek równicy w produkcie
końcowym.
Bożenka z Wilna :)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.prv.pl
|