Data: 2008-02-01 18:07:29
Temat: Re: piersi z kurczaka.
Od: "Bożena" <n...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Proszę bardzo. Przepis jest bardzo prosty.
Nadziewane śliwkami piersi z kurczaka pieczone w piwie:
Sliwki suszone zalać gorącym piwem, żeby nieco rozmokły. Połówki piersi (w
sklepie prosić o możliwie całe) naciąć tak, aby powstała kieszonka. Otwór ma
być najmniejszy, jak się tylko da. Popieprzyć, posolić, posypać rozmarynem
(w środku też). Do kieszonki wkładać kawałki masła, na przemian ze śliwkami.
Kieszonki zamknąć maksymalnie szczelnie. Pierś owinąć plastrami boczku.
Pospinać wykałaczkami lub obwiązać nitką. Poukładać w formie do zapiekania,
porozrzucać dookoła śliwki, wlać piwo w ilości "od serca" i wstawić do
piekarnika ok. 180C na ok. 45 min. Podczas pieczenia kilka razy obrócić i
uzupełnić piwo, jeśli zajdzie taka potrzeba. Podawać z dobrze utłuczonym
puszystym puree ziemniaczanym.
Szczególnie ładnie wychodzi, jak zamiast całych plastrów boczku użyje się
małych plasterków. Trzeba się chwilę pomęczyć z obwiązywaniem, ale po
upieczeniu boczek bardzo fajnie wygląda.
Bożenka z Wilna :)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.prv.pl
|