« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-17 14:09:30
Temat: golabki - czas i sposob gotowania?Witam :)
Zachecona postem o golabkach postanowilam sama je zrobic. A ze to bedzie moj
debiut, mam pytanie:
- czy mozna je wlozyc do duzego naczynia zaroodpornego i piec w piekarniku?
- nie przypala sie?
- jesli tak, to w ilu stopniach?
- i mniej wiecej jak dlugo? tylko nie piszcie "az beda miekkie" ;)
- czy mieso moze byc surowe, czy trzeba koniecznie podsmazyc?
- czy wode trzeba dolewac podczas pieczenia/gotowania?
Takie to mnie naszly watpliwosci
Magda
P.S.
Jako poczatkujaca gospodyni nie dorobilam sie jeszcze duzego gara, za to
naczynie zaroodporne mam ogromne ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-17 14:21:00
Temat: Re: golabki - czas i sposob gotowania?slonko <s...@w...pl> napisał(a):
> Witam :)
>
> Zachecona postem o golabkach postanowilam sama je zrobic. A ze to bedzie moj
> debiut, mam pytanie:
> - czy mozna je wlozyc do duzego naczynia zaroodpornego i piec w piekarniku?
Kochana!
W piekaniku są przepyszne!
> - nie przypala sie?
Nie - w piekarniku na pewno nie. Dla całkowitej pewności połóż na dno kilka
liści kapustaowych i trochę skórki ze słoninki lub kilka plasterków sloninki.
> - jesli tak, to w ilu stopniach?
Około 1-1,5 godziny w 180-190 stopiach - będzie pychota!
> - i mniej wiecej jak dlugo? tylko nie piszcie "az beda miekkie" ;)
Jak wyżej. A sprawdzić tez nie zawadzi.
> - czy mieso moze byc surowe, czy trzeba koniecznie podsmazyc?
Może być surowe - wtedy raczej 1,5 godziny.
> - czy wode trzeba dolewac podczas pieczenia/gotowania?
NIe trzeba podczas pieczenia - jeśli przykryte - nalezy wlac przed pieczeniem
okoló 1,5 szklanki bulionu.
Jak gotujesz, to czasem trzeba doalc wody bo szybciej z garnka wyparowuje.
Będzie pyszne!
Nie miej żadnych wątpliwości!
Będzie bardzo pyszne!
Jak masz jeszcze jakieś pytania, to dawaj, chętnie odpowiem!
pozdr,
grzesio
ps. pamiętaj: Twoje gołąbki będą przepyszne!
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-17 14:24:42
Temat: Re: golabki - czas i sposob gotowania?
> Będzie pyszne!
> Nie miej żadnych wątpliwości!
> Będzie bardzo pyszne!
>
> Jak masz jeszcze jakieś pytania, to dawaj, chętnie odpowiem!
>
> pozdr,
> grzesio
> ps. pamiętaj: Twoje gołąbki będą przepyszne!
>
Hihihi, mam nadzieje :)
Juz jestem glodna, wiec mykam z pracy i pedze robic :)
Dziekuje za rady, opowiem co wyszlo
Ale na pewno BEDZIE PYSZNE ;)
Pozdrawiam i dzieeeeeeeeeeekuje
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-18 06:59:18
Temat: Re: golabki - czas i sposob gotowania?> pozdr,
> grzesio
> ps. pamiętaj: Twoje gołąbki będą przepyszne!
>
> --
No i wyszly :) Przepyszne :)
Dziekuje za rady
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-18 07:16:14
Temat: Re: golabki - czas i sposob gotowania?slonko <s...@w...pl> napisał(a):
> No i wyszly :) Przepyszne :)
> Dziekuje za rady
A nie mówiłem...
;-)
pozdr,
grzesio
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-18 07:43:48
Temat: Re: golabki - czas i sposob gotowania?> - czy mozna je wlozyc do duzego naczynia zaroodpornego i piec w
piekarniku?
Oczywiscie, ze tak. Moja mama i babcia zawsze tak robia. Polewaja to jeszce
sosem pomidorowym, na spod odrobineczke podlewaja woda i golabki sie pieka.
Wychodza wspaniale.
Mapet
> - nie przypala sie?
jak odrobinke podlejesz, to wcale
> - jesli tak, to w ilu stopniach?
mniej wiecej 180
> - i mniej wiecej jak dlugo? tylko nie piszcie "az beda miekkie" ;)
az poczujesz wspanialy zapach wypelniajacy cala kuchnie i jak kapusta bedzie
miekka. Po prosu w pewnym momencie otwierasz piekarnik i patrzysz. Nie moge
Ci powiedziec, czy 20 min czy 40, bo to zalezy od kapusty i od tego, co w
srodku. Moja babcia trzyma golebie nawet 1 godz
> - czy mieso moze byc surowe, czy trzeba koniecznie podsmazyc?
moja babcia znalazla ostatnio sposob i do ryzu i pieczarek daje... konserwe
tyrolska. Wychodza swietne. Daje tak, jak leci, nie podgrzewa jej wczesniej,
nic.
> - czy wode trzeba dolewac podczas pieczenia/gotowania?
przed pieczeniem
Rada spozniona, ale moze cos nwego wniesie
3maj sie
Mapet
--
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-18 07:58:30
Temat: Re: golabki - czas i sposob gotowania?
Użytkownik "slonko" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aemlp9$7i4$1@news.tpi.pl...
> > ps. pamiętaj: Twoje gołąbki będą przepyszne!
> >
> No i wyszly :) Przepyszne :)
A czym nadziałaś?
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-18 07:59:38
Temat: Re: golabki - czas i sposob gotowania?> Rada spozniona, ale moze cos nwego wniesie
> 3maj sie
> Mapet
> --
Na pewno cos wniesie, nastepnym raze sprobuje z konserwa :)
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-18 08:22:14
Temat: Re: golabki - czas i sposob gotowania?>
> > No i wyszly :) Przepyszne :)
>
> A czym nadziałaś?
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
Z braku ryzu w domu, za to z ogromem kaszy gryczanej zrobilam farsz: kasza +
cebulka + miesko mielone (wieprzowe, jakos wolowiny sie boje ;) ). Cebulke
podsmazylam, miesko tez (zeby krocej golabki dusic), dodalam przyprawy typu
sol, pieprz. Pozawijalam golabki, zalalam rosolkiem z kostki ;) i dusilam
okolo godziny (troche za dlugo, bo to mloda kapusta i mysle, ze 45 minut jej
wystarczy). Ale i tak wyszlo pyszne.
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |