Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia gołąbki po parysku;

Grupy

Szukaj w grupach

 

gołąbki po parysku;

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-10-15 07:45:16

Temat: gołąbki po parysku;
Od: "a' tomik" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Cześć,
Witam wszystkich a szczgólnie gorąco tych grupowiczów, którzy dzielnie
znieśli moje pytania o sos worcestershire i jeszcze udzielali mi porad i
podpowiedzi. Jako informację podam, że wzmiankowany sos nabyłem w markecie
EPI (we Wrocławiu).
A teraz pragnę podzielić się przepisem, który został wypróbowany.
"Proporcje dla 6 osób
Wymieszać: 1 kg chudej mielonej wołowiny; dwa, dobrze ubite jajka; łyżkę
posiekanej natki pietruszki; łyżkę posiekanej zielonej papryki; mały utarty
ząbek czosnku (można pominąć); 2 łyżeczki posiekanych listków selera
(naciowego); czubatą łyżeczkę soli; ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu; łyżeczkę sosu Worcestershire. Dobrze wyrobić i uformować z
mięsa 6 krokietów. Odstawić.
Z kapusty wyciąć 6 dużych liści, dobrze umyć i włożyć do dużego garnka.
Zalać wrzącą, lekko osoloną wodą i pozostawić na ok. 5 minut, aż liście
zmiękną i dadzą się zwijać.
Wtedy wyjąć liście z wody, na każdym kłaść porcję mięsa i zwijać, spinając
wykałaczkami lub obwiązując nicią na końcach i w środku. Rozgrzać na patelni
1/4 filiżanki masła i obrumienić na nim "gołąbki" ze wszystkich stron.
Zrumienione przełożyć do żaroodpornego naczynia ze szczelną pokrywą.
Sos
W rondelku roztopić 2 łyżki masła. Dodać 1/4 filiżanki posiekanej cebuli i
zrumienić ją - ciągle mieszając. Oprószyć 2 łyżkami mąki; doprawić 1/2
łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i 1/4 łyżeczki zmielonego ziela
angielskiego. Dobrze wymieszać.
Następnie dodać filiżankę pasteryzowanej kwaśnej śmietany i 1/4 filiżanki
ketchupu. Podgrzewać na przez 2 - 3 minuty na małym ogniu, do momentu
rozklejenia się mąki. Ciągle mieszać, aby nie potworzyły się grudki. Po
zdjęciu z ognia dodać jeszcze 1/4 filiżanki posiekanych oliwek i 1/2
filiżanki małych, pasteryzowanych grzybków.
Wylać sos na "gołąbki". Naczynie żaroodporne przykryć szczelnie, wstawić do
piekarnika, nagrzanego do temperatury 175 st. C na 30 - 35 minut. Podawać na
wygrzanym półmisku, ozdobione gałązkami zielonej pietruszki."
Efekt końcowy bardzo smaczny. Moja żona prawie oniemiała.
Życzę smacznego i pozdrawiam
--
a' tomik
t...@o...pl
"...niech sie dzieje wola nieba,
z nia sie zawsze zgadzac trzeba..."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Śliwka węgierka-coś zepsułam
kurczak jeszcze raz(P)
Ciasto greckie (czy włoskie;) zrobiłam!
Pytanie o sos do salatki
Z KTÓREJ STRONY UGRYŹĆ KALAFIOR?!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »