| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-06-09 10:57:31
Temat: golonkaDzien dobry! Pozdrawiam serdecznie wszystkich dyskutantow grupy, ktora
zawsze czytam z nieukrywana przyjemnoscia i rosnacym apetytem.
Mam do was pilna i bardzo goraca prosbe. Na jutro wieczor mam zrobic
golonke, najlepiej po bawarsku. Jak, skad przepis? I co sie podaje do tego
dania - piwo, czysta wodke? Z gory dziekuje za pomoc.
Zdesperowany kucharz-amator
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-06-10 15:42:00
Temat: Re: golonkaGolonke nalezy najpierw obgotowac w wodzie z przyprawami (koniecznie z
listek bobkowym) reszte przypraw wg uznania. Dopiero potem nalezy ja piec
najlepeij na ruszcie w piekarniku na okolo 150 stopni. Przed pieczniem
naciac delikatnie skorke i przyprawic, konieczny cozsnek. Pod golonke nalezy
wstawic naczynie z mala iloscia wody. Sosem, ktory sie bedzie zbieral w
naczynku w czasie pieczenia polewac goloneczke. piec jakas godznke a potem
zwiekszyc temeperature na ostatnie 20 minut i polewac piwem. A co podac do
golonki to juz kwestia gustu. Pasuje i wodeczka i pwko. Konieczny jest
natomiast tary chrzan lub musztarda
Czarek
Użytkownik "chasba" <c...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9fsvqb$dce$1@news.tpi.pl...
> Dzien dobry! Pozdrawiam serdecznie wszystkich dyskutantow grupy, ktora
> zawsze czytam z nieukrywana przyjemnoscia i rosnacym apetytem.
> Mam do was pilna i bardzo goraca prosbe. Na jutro wieczor mam zrobic
> golonke, najlepiej po bawarsku. Jak, skad przepis? I co sie podaje do tego
> dania - piwo, czysta wodke? Z gory dziekuje za pomoc.
> Zdesperowany kucharz-amator
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-11 04:22:27
Temat: Re: golonkaCezary Gmyz <c...@z...media.pl> wrote:
> Golonke nalezy najpierw obgotowac w wodzie z przyprawami (koniecznie z
> listek bobkowym) reszte przypraw wg uznania.
W zadnej z moich niemieckich ksiazek nie kaza golonki po bawarsku
wstepnie gotowac, lecz obsmazyc na smalcu. Przepisdy podawalem juz tu ze
dwa razy, wiec wybaczccie, ze nie bede powtarzal.
> Dopiero potem nalezy ja piec
> najlepeij na ruszcie w piekarniku na okolo 150 stopni. Przed pieczniem
> naciac delikatnie skorke i przyprawic, konieczny cozsnek. Pod golonke nalezy
> wstawic naczynie z mala iloscia wody. Sosem, ktory sie bedzie zbieral w
> naczynku w czasie pieczenia polewac goloneczke. piec jakas godznke a potem
> zwiekszyc temeperature na ostatnie 20 minut i polewac piwem.
Zalecane jest piwo ciemne.
> A co podac do
> golonki to juz kwestia gustu. Pasuje i wodeczka i pwko. Konieczny jest
> natomiast tary chrzan lub musztarda
W Bawarii podaja czesto salate z kartofli i kwasna kapuste zasmazana.
Piwo -- koniecznie. Wodka -- owszem, dodatkowo, przy czym moze to byc
wodka owocowa, a nawet slodka ziolowa.
> > Dzien dobry! Pozdrawiam serdecznie wszystkich dyskutantow grupy, ktora
> > zawsze czytam z nieukrywana przyjemnoscia i rosnacym apetytem.
> > Mam do was pilna i bardzo goraca prosbe. Na jutro wieczor mam zrobic
> > golonke, najlepiej po bawarsku.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |