Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: golonka
Date: Mon, 11 Jun 2001 06:22:27 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 33
Message-ID: <1eusxuh.155p535zyxj5sN%wlos@tele.com.pl>
References: <9fsvqb$dce$1@news.tpi.pl> <9g050d$4or$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pm34.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 992233408 29267 213.76.108.34 (11 Jun 2001 04:23:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 11 Jun 2001 04:23:28 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:54410
Ukryj nagłówki
Cezary Gmyz <c...@z...media.pl> wrote:
> Golonke nalezy najpierw obgotowac w wodzie z przyprawami (koniecznie z
> listek bobkowym) reszte przypraw wg uznania.
W zadnej z moich niemieckich ksiazek nie kaza golonki po bawarsku
wstepnie gotowac, lecz obsmazyc na smalcu. Przepisdy podawalem juz tu ze
dwa razy, wiec wybaczccie, ze nie bede powtarzal.
> Dopiero potem nalezy ja piec
> najlepeij na ruszcie w piekarniku na okolo 150 stopni. Przed pieczniem
> naciac delikatnie skorke i przyprawic, konieczny cozsnek. Pod golonke nalezy
> wstawic naczynie z mala iloscia wody. Sosem, ktory sie bedzie zbieral w
> naczynku w czasie pieczenia polewac goloneczke. piec jakas godznke a potem
> zwiekszyc temeperature na ostatnie 20 minut i polewac piwem.
Zalecane jest piwo ciemne.
> A co podac do
> golonki to juz kwestia gustu. Pasuje i wodeczka i pwko. Konieczny jest
> natomiast tary chrzan lub musztarda
W Bawarii podaja czesto salate z kartofli i kwasna kapuste zasmazana.
Piwo -- koniecznie. Wodka -- owszem, dodatkowo, przy czym moze to byc
wodka owocowa, a nawet slodka ziolowa.
> > Dzien dobry! Pozdrawiam serdecznie wszystkich dyskutantow grupy, ktora
> > zawsze czytam z nieukrywana przyjemnoscia i rosnacym apetytem.
> > Mam do was pilna i bardzo goraca prosbe. Na jutro wieczor mam zrobic
> > golonke, najlepiej po bawarsku.
Wladyslaw
|