Data: 2001-06-10 15:42:00
Temat: Re: golonka
Od: "Cezary Gmyz" <c...@z...media.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Golonke nalezy najpierw obgotowac w wodzie z przyprawami (koniecznie z
listek bobkowym) reszte przypraw wg uznania. Dopiero potem nalezy ja piec
najlepeij na ruszcie w piekarniku na okolo 150 stopni. Przed pieczniem
naciac delikatnie skorke i przyprawic, konieczny cozsnek. Pod golonke nalezy
wstawic naczynie z mala iloscia wody. Sosem, ktory sie bedzie zbieral w
naczynku w czasie pieczenia polewac goloneczke. piec jakas godznke a potem
zwiekszyc temeperature na ostatnie 20 minut i polewac piwem. A co podac do
golonki to juz kwestia gustu. Pasuje i wodeczka i pwko. Konieczny jest
natomiast tary chrzan lub musztarda
Czarek
Użytkownik "chasba" <c...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9fsvqb$dce$1@news.tpi.pl...
> Dzien dobry! Pozdrawiam serdecznie wszystkich dyskutantow grupy, ktora
> zawsze czytam z nieukrywana przyjemnoscia i rosnacym apetytem.
> Mam do was pilna i bardzo goraca prosbe. Na jutro wieczor mam zrobic
> golonke, najlepiej po bawarsku. Jak, skad przepis? I co sie podaje do tego
> dania - piwo, czysta wodke? Z gory dziekuje za pomoc.
> Zdesperowany kucharz-amator
>
>
|