Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Cezary Gmyz" <c...@z...media.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: golonka
Date: Sun, 10 Jun 2001 17:42:00 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 22
Sender: [gmyzio friko.onet.pl]@pi164.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <9g050d$4or$1@news.onet.pl>
References: <9fsvqb$dce$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pi164.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 992188237 4891 213.76.104.164 (10 Jun 2001 15:50:37 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Jun 2001 15:50:37 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:54387
Ukryj nagłówki
Golonke nalezy najpierw obgotowac w wodzie z przyprawami (koniecznie z
listek bobkowym) reszte przypraw wg uznania. Dopiero potem nalezy ja piec
najlepeij na ruszcie w piekarniku na okolo 150 stopni. Przed pieczniem
naciac delikatnie skorke i przyprawic, konieczny cozsnek. Pod golonke nalezy
wstawic naczynie z mala iloscia wody. Sosem, ktory sie bedzie zbieral w
naczynku w czasie pieczenia polewac goloneczke. piec jakas godznke a potem
zwiekszyc temeperature na ostatnie 20 minut i polewac piwem. A co podac do
golonki to juz kwestia gustu. Pasuje i wodeczka i pwko. Konieczny jest
natomiast tary chrzan lub musztarda
Czarek
Użytkownik "chasba" <c...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9fsvqb$dce$1@news.tpi.pl...
> Dzien dobry! Pozdrawiam serdecznie wszystkich dyskutantow grupy, ktora
> zawsze czytam z nieukrywana przyjemnoscia i rosnacym apetytem.
> Mam do was pilna i bardzo goraca prosbe. Na jutro wieczor mam zrobic
> golonke, najlepiej po bawarsku. Jak, skad przepis? I co sie podaje do tego
> dania - piwo, czysta wodke? Z gory dziekuje za pomoc.
> Zdesperowany kucharz-amator
>
>
|