« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-09 11:55:52
Temat: gruchya moze podacie jakis fajny przepis na proste ciasto z gruszkami?
dzieki
mumu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-09 12:38:56
Temat: Re: gruchyMoze cos takiego?
Boskie z GRUSZKAMI, RUMEM, CZEKOLADĄ I CYNAMONEM
- 1 kg gruszek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 300 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 l mleka
- 100 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
- 1 łyżka rumu (lub wódka+ zapach rumowy)
- 4 czubate łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta zmielnej gałki muszkatołowej
- cukier puder
1. Gruszki obrać, przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne, skropić sokiem
z cytryny.
2. Jajka zmiksować z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Dodać masło, mleko, gałkę, cynamon, rum, płatki owsiane i czekoladę.
3. Formę (do bab lub tortownicę o średnicy ok. 26 cm) wysmarować tłuszczem.
Nałożyć do niej 2/3 ciasta, położyć gruszki i przykryć resztą ciasta. Piec 1
godzinę w 200 stopniach. Lekko wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest REWELACYJNE- ma wspaniały, oryginalny i niepowtarzalny smak.
Można też używać do niego gruszek ze słoika.
Mam ten przepis od kolezanki, robila i bylo super, niestety sama jeszcze nie
wyprobowalam. Czekam na wasze opinie
MAriolkka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-09 12:53:59
Temat: Re: gruchyCześć
Użytkownik "mumu" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:chpg56$8gf$1@news2.ipartners.pl...
> a moze podacie jakis fajny przepis na proste ciasto z gruszkami?
Ja z żoną robiłem wczoraj kruche ciasto z musem z gruszek, czyli szarlotkę z
gruszkami.
Szarlotkę robisz jak z przepisu, tyle, że zamiast jabłek dajesz gruszki.
Ja miałem około 3 kg gruszek. Obrałem je, pokroiłem w ćwiartki i wybrałem
gniazda z nasionami.
Potem wrzuciłem do garnka wraz z 5-6 goździkami i gotowałem około godziny
(można przestać, gdy twardość gruszek już Ci odpowiada).
Na koniec gotowania dodałem sok z cytryny i tyle cukru żelującego, aby w
smaku było słodko-kwaśne (gdzieś 350-400g cukru) odcedziłem sok od miąższu z
gruszek, żeby konsystencją przypominało to mus z jabłek do szarlotki.
Wybrałem goździki.
Potem stygnący już mus dodałem normalnie do trochę podpieczonego ciasta w
formie, na wierzch kruszonka.
Ciasto wyszło wyborne, do tego mam lekko stężony (przez cukier) sok z
gruszek w słoikach.
Pozdrawiam
Bartek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |