Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia hamburgery

Grupy

Szukaj w grupach

 

hamburgery

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-04-11 18:29:06

Temat: hamburgery
Od: "Jacek Dominik" <v...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Przepis podpatrzony w TV, ale sprawdzony (nie przeze mnie).

Mięso na Hamburgery.

675g mięsa
1 średnia cebula
2 łyżki ziół np: mięta (podobno moża zastąpić np: pietruszką itp)
łyżka sosu ??
sół, pieprz.

podana była bardzo cena porada: na każde 0.5kg mięsa dać 1 płaską łyzeczkę
soli.
Mięso to polędwica wołowa.
nie wiem jaki jest ten sos (nie zdążyłem zapisać), ale chyba można się bez
niego obejść.
aby mięsko było krwiste należy piec 3 minuty na każdej stronie,
aby było "normlne" piec 5 m po każdej stroine.

jeśli ktoś z was zrobi coś takiego to niech pisze, jestem bardzo ciekawy jak
to smakuje.

Z ciekawości: czy nie dało by się tego zrobić w piekarnku na max temp.?
pozdrawiam
Jacek Dominik


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-04-12 01:26:57

Temat: Re: hamburgery
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "Jacek Dominik" <v...@p...onet.pl>
Mięso na Hamburgery.
Mięso to polędwica wołowa.

jeśli ktoś z was zrobi coś takiego to niech pisze, jestem bardzo ciekawy jak
to smakuje.

Z ciekawości: czy nie dało by się tego zrobić w piekarnku na max temp.?

Odnosze wrazenie, ze sobie kpiny robisz.
Hamurger to ordynarna mielonka amerykanska. A poledwica wolowa to
najdelikatniejszy, a zarazem najdroszy gatunek miesa wolowego.

Tak w ogole, to ja poledwice smaze 1 minute [jesli w Silexie; to taki rodzaj
specjalnego grilla] lub po 1 minucie, jesli na patelni, oczywiscie na bardzo
goracym tluszczu.
Do tego tarty chrzan doprawiony smietana, cukrem i sola, frytki i ew. inna,
bogatsza salatka/surowka. Ale chrzan jest dla mnie obowiazkowy.
barbara







--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-12 11:34:24

Temat: Re: hamburgery
Od: "Jacek Dominik" <v...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

nie robie sobie kpin.
widziałem ten przepis w telewizji.
mięsko pieczone było w piecu takim podobnym jak do chleba


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-12 11:37:58

Temat: Re: hamburgery
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


> Odnosze wrazenie, ze sobie kpiny robisz.
> Hamurger to ordynarna mielonka amerykanska. A poledwica wolowa to
> najdelikatniejszy, a zarazem najdroszy gatunek miesa wolowego.

Niestety to ty sobie robisz kpiny Basiu. Prawdziwy Hamburger jest z
polędwicy, co w Żółtych Półdupkach (TM) i podobnych etablissementach
podają, to inna parafia tego samego kościoła.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-12 12:22:48

Temat: Re: hamburgery
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de>


> Odnosze wrazenie, ze sobie kpiny robisz.
> Hamurger to ordynarna mielonka amerykanska. A poledwica wolowa to
> najdelikatniejszy, a zarazem najdroszy gatunek miesa wolowego.

Niestety to ty sobie robisz kpiny Basiu. Prawdziwy Hamburger jest z
polędwicy, co w Żółtych Półdupkach (TM) i podobnych etablissementach
podają, to inna parafia tego samego kościoła.
Waldek

>>>>>>>>>>
Ponieważ żyję w POlsce, to zapewne nie wszystko wiem. Poproszę zatem o
definicję: co to jest hamburger, z czego się składa i jak się go robi.
barbara






--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-12 14:04:58

Temat: Re: hamburgery
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de>

> Odnosze wrazenie, ze sobie kpiny robisz.
> Hamurger to ordynarna mielonka amerykanska. A poledwica wolowa to
> najdelikatniejszy, a zarazem najdroszy gatunek miesa wolowego.

Niestety to ty sobie robisz kpiny Basiu. Prawdziwy Hamburger jest z
polędwicy, co w Żółtych Półdupkach (TM) i podobnych etablissementach
podają, to inna parafia tego samego kościoła.
Waldek

Sięgnełam do swojej książki, w której mam także przepisy amerykańskie.
I tam stoi jak byk, ze owszem, mielona wołowina, ale nigdzie! 'mielona
polęwica'.
Oczywiście, jak ktoś chce, to i polędwicę może zmielić, ale wg mnie to
byłaby zbrodnia popełniana na tym delikatnym mięsku :-)
barbara








--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-12 15:52:33

Temat: Re: hamburgery/domowe w USA
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Barbara Czaplicka wrote:
>> Oczywiście, jak ktoś chce, to i polędwicę może zmielić, ale wg mnie to
> byłaby zbrodnia popełniana na tym delikatnym mięsku :-)
> barbara


Moj maz Amerykanin tak robi hamburgery:
kupuje w sklepie 2 lb mielonego wolowego miesa o nazwie sirloin. Nie
wiem, jak sie kroi krowy w Polsce, wiec nie wiem, ktora to czesc, ale na
swini to bylby schab.
Do tego miesa dodaje sol i pieprz. Wygniata je w plaskie placki o
grubosci 2-3 cm. Rozgrzewa grill i smazy je po obu stronach, az mieso
bedzie brazowe na wierzchu, prawie surowe w srodku. W tym samym czasie
na grillu podgrzewa bulki hamburgerowe przeciete na pol. Na stole juz
stoja talerzyki z pokrojona w cienkie plasterki cebula, pomidorem i
konserwowym ogorkiem plus salata, ketchup i musztarda, jak kto lubi.

Kazdy dostaje talerz z podgrzana bulka, na jednej polowie usmazone
mieso, i kazdy sobie uklada na wierzch miesa ulubiona kombinacje (ja
biore salate, pomidor i ogorek, bez ketchupu), przykrywa druga polowka
bulki i je.
Miesa sie nie przyprawia poza sola i pieprzem, bo wolowina ma byc dobra,
i jej smak powinien stanowic serce hamburgera, a nie smak dodatkow
zalewajacych mieso, jak ketchup czy musztarda czy inne paskudne
majonezowe sosy.
Koniec.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-12 16:03:09

Temat: Re: hamburgery
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Barbara Czaplicka wrote:

> From: "Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de>
>
>
>> Odnosze wrazenie, ze sobie kpiny robisz.
>> Hamurger to ordynarna mielonka amerykanska. A poledwica wolowa to
>> najdelikatniejszy, a zarazem najdroszy gatunek miesa wolowego.
>
> Niestety to ty sobie robisz kpiny Basiu. Prawdziwy Hamburger jest z
> polędwicy, co w Żółtych Półdupkach (TM) i podobnych etablissementach
> podają, to inna parafia tego samego kościoła.
> Waldek
>
>>>>>>>>>>>
> Ponieważ żyję w POlsce, to zapewne nie wszystko wiem. Poproszę zatem o
> definicję: co to jest hamburger, z czego się składa i jak się go robi.
>

trochę mnie się pomyliło. Polędwica to muscullus longissimus dorsi, a
hamburger robi się, jak nazwa wskazuje, nie nie, nie z mieszkańców
Hamburga, tylko z szynki wołowej. Jadłem kiedyś domowego hamburgera
robionego przez kolegę z pracy (afroamerykanin, ex GI). Wziął kawałek
chudego mięsa, posiekał nożem(!) na kawałeczki, prawie jak mielone, ale
jednak nie, bo włókna cięte, a nie mieżdżone. Do tego sól, pieprz, trochę
cayenne i na patelnię (bez tłuszczu!). Obsmażył z obu stron, popatrzył na
mnie bykiem jak zamówiłem well done. No całkiem martwe nie było, ale dla
mnie ok. Reszta była na stole. Bułki hamburgerowe, salsa i sałacizna do
wyboru.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-13 15:24:49

Temat: Re: hamburgery
Od: "Gandalf" <p...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Chętnie spróbuję tylko zawsze przerażają mnie takie dziwne miary jak na
przykład to mięso - czemu akurat pół litra i pół ćwiartki ???
Nie można tak 0,5 kg albo 1 kg ????

Użytkownik "Jacek Dominik" <v...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a94knm$3ok$2@news.tpi.pl...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

prosba - ankieta (Bydgoszcz)
Drink: Kamikadze - jakie proporcje?
placki ziemniaczane
Fondue - plama wielka - co robic???
Masa makowa do makowca

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »