Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news-
spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!out.nntp.be!propagator-SanJose!in.nn
tp.be!newsfeed01.tsnz.net!news.xtra.co.nz!enterprise!lsanca1-snf1!news.gtei.net
!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio.com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: hamburgery/domowe w USA
References: <a94knm$3ok$2@news.tpi.pl>
<04c801c1e193$facd86a0$308d573e@barbaraij3ogr4>
<3...@u...fu-berlin.de>
<0bb901c1e228$a34b8810$308d573e@barbaraij3ogr4>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 29
Date: Fri, 12 Apr 2002 08:52:33 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1018626763 4.33.132.12 (Fri, 12 Apr 2002 08:52:43 PDT)
NNTP-Posting-Date: Fri, 12 Apr 2002 08:52:43 PDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:103714
Ukryj nagłówki
Barbara Czaplicka wrote:
>> Oczywiście, jak ktoś chce, to i polędwicę może zmielić, ale wg mnie to
> byłaby zbrodnia popełniana na tym delikatnym mięsku :-)
> barbara
Moj maz Amerykanin tak robi hamburgery:
kupuje w sklepie 2 lb mielonego wolowego miesa o nazwie sirloin. Nie
wiem, jak sie kroi krowy w Polsce, wiec nie wiem, ktora to czesc, ale na
swini to bylby schab.
Do tego miesa dodaje sol i pieprz. Wygniata je w plaskie placki o
grubosci 2-3 cm. Rozgrzewa grill i smazy je po obu stronach, az mieso
bedzie brazowe na wierzchu, prawie surowe w srodku. W tym samym czasie
na grillu podgrzewa bulki hamburgerowe przeciete na pol. Na stole juz
stoja talerzyki z pokrojona w cienkie plasterki cebula, pomidorem i
konserwowym ogorkiem plus salata, ketchup i musztarda, jak kto lubi.
Kazdy dostaje talerz z podgrzana bulka, na jednej polowie usmazone
mieso, i kazdy sobie uklada na wierzch miesa ulubiona kombinacje (ja
biore salate, pomidor i ogorek, bez ketchupu), przykrywa druga polowka
bulki i je.
Miesa sie nie przyprawia poza sola i pieprzem, bo wolowina ma byc dobra,
i jej smak powinien stanowic serce hamburgera, a nie smak dodatkow
zalewajacych mieso, jak ketchup czy musztarda czy inne paskudne
majonezowe sosy.
Koniec.
MB
|