| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-12-11 21:34:00
Temat: indykMOj maz wydumal ze mam na swieta zrobic calego indyka.. \
Przyznm ze jeszcze nie robilam go w tej wersji.. wiec moze jakies porady?..
jakie przyprawy jak doprawic ile srednio piec i w jakiej temp?
mona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-12-11 22:38:21
Temat: Re: indyk
Użytkownik "blabla" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dni60b$ksa$1@news.onet.pl...
> MOj maz wydumal ze mam na swieta zrobic calego indyka.. \
> Przyznm ze jeszcze nie robilam go w tej wersji.. wiec moze jakies
> porady?.. jakie przyprawy jak doprawic ile srednio piec i w jakiej temp?
>
> mona
>
Ja zawsze przyprawiam podobnie jak kurczaka, ale robie to dzień przed
pieczeniem i indor idzie na balkon
pieczesz go z reguły 1kg =1 godzina
czyli żeby dobrze się upiekl indyk ma ok 7-9 kilo
więc koło 7 godzin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-12-12 01:09:52
Temat: Re: indykdzus wrote:
> pieczesz go z reguły 1kg =1 godzina
> czyli żeby dobrze się upiekl indyk ma ok 7-9 kilo
> więc koło 7 godzin
===
??? Opał na zimę wytwarzasz?
Moim indykom starcza połowa tego czasu, a nawet jeszcze mniej. Piekłeś już
indyka, czy tylko teoretyzujesz? W jakiej temperaturze? Jeśli poniżej 100C
to można się zgodzić na te 7 godzin, ale nie słyszałem, aby piekło się drób
w niskich temperaturach.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-12-12 08:35:02
Temat: Re: indykOn Sun, 11 Dec 2005 23:38:21 +0100, "dzus" <d...@o...pl> wrote:
>
>U?ytkownik "blabla" <m...@o...pl> napisa? w wiadomo?ci
>news:dni60b$ksa$1@news.onet.pl...
>> MOj maz wydumal ze mam na swieta zrobic calego indyka.. \
>> Przyznm ze jeszcze nie robilam go w tej wersji.. wiec moze jakies
>> porady?.. jakie przyprawy jak doprawic ile srednio piec i w jakiej temp?
>>
>> mona
>>
>Ja zawsze przyprawiam podobnie jak kurczaka, ale robie to dzie? przed
>pieczeniem i indor idzie na balkon
>pieczesz go z regu?y 1kg =1 godzina
>czyli ?eby dobrze si? upiekl indyk ma ok 7-9 kilo
>wi?c ko?o 7 godzin
>
U nas to licza 20 minut na pol kilo + 20 minut.
Nadziac mu gardlo, wnetrze sotawic puste, bo to by zajelo wtedy
(pieczenie) chyba dobe :)
Piec pod folia aluminiowa badz przykryty gaza nasaczona
tluszczem, badz oblozona (moze byc miedzy dwiema wartswami)
tlustym boczkem/cienka slonina.
Od czasu do czasu podlewac tym, co wyleci/wytopi.
Szczegolna troska otoczyc zewnetrzne strony nog - bo nie dosc, ze
latwo z nich zrobic wior, to dranie wystaja :), mozna np oblozyc
podwojna folia.
Nadziwka tradycyjna tu to szalwia i cebula - vulka namoczona,
umiedlona, do tego moze byc jajo, duzo swiezej (najlepej)
szalwii, ale od suszone indor sie nie obrazi i spora cebula
posiekana, doprawic, napychac, indor powinien miec taka klapke
zwisajaca nad jama szyjna :) wtedy nic sie nie zaszywa tylko
zakrywa klapa.
Jesc z borowkami isosem chlebowym (jak juz tradycyjnie po
naszemu, ale to nie koniecznosc, moj maz zjada caly sos)
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-12-12 15:15:01
Temat: Re: indyk"blabla" <m...@o...pl> wrote in message news:dni60b$ksa$1@news.onet.pl...> MOj
maz wydumal ze mam na swieta zrobic calego indyka.. \
> Przyznm ze jeszcze nie robilam go w tej wersji.. wiec moze jakies porady?.. jakie
> przyprawy jak doprawic ile srednio piec i w jakiej temp?
Jesli czytasz po angielsku, to poszukaj przepisow z USA - to tradycyjna potrawa raz
(Swieto Dziekczynienia) a dla wielu nawet dwa razy (Boze Narodzenie) w roku, wiec
przepisow jest mnostwo.
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-12-12 18:35:49
Temat: Re: indykblabla wrote:
> MOj maz wydumal ze mam na swieta zrobic calego indyka.. \
> Przyznm ze jeszcze nie robilam go w tej wersji.. wiec moze jakies porady?..
> jakie przyprawy jak doprawic ile srednio piec i w jakiej temp?
>
> mona
>
>
Przepis na indyka, ktory wychodzi soczysty, nie suchy.
Podobnie robie kurczaka.
Bedzie potrzebne:
Indyk 7-8 kg
Brytfanka z pokrywa lub folia aluminiowa do zakrycia
gaza bawelniana
1/2 szklanki bialego wina
50 gr stopionego masla
duza garsc swiezych ziol, posiekanych z grubsza (moje ziolato majeran,
tymianek, rozmaryn, szalwia, pietruszka)
sol, pieprz, suszona szalwia
Natrzec calego ptaka wewnatrz i na zewnatrz mieszanka soli, pieprzu i
suszonej szalwii.
Ulozyc w brytfance piersia do gory. Zlozyc kawalek gazy w takiej
wielkosci prostokat, zeby zakryl piersi i czesciowo albo calkowicie
nogi. Gaza powinna miec co najmniej 4 warstwy. Namoczyc gaze w mieszance
stopionego masla i wina, tak, zeby wszystko zaabsorbowala. Ulozyc gaze
na indyku, rowno rozlozyc posiekane ziola miedzy dwoma warstwami gazy
jak w kopercie, zakryc indyka szczelnie pokrywa lub folia, piec w
rozgrzanym piecu 235C/450F przez 3 godziny, zmniejszyc temperature do
180C/350F, piec nastepne 2 godziny, odkryc, piec godzine bez przykrycia,
zdjac gaze z ziolami i wyrzucic, nasmarowac piers kawalkiem masla, piec,
az zbrazowieje, i az nie bedzie sladu krwi przy nodze. Po upieczeniu
wyjac i zostawic na 10 minut, zeby sie lepiej kroil.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-12-14 17:57:33
Temat: Re: indyk> MOj maz wydumal ze mam na swieta zrobic calego indyka.. \
> Przyznm ze jeszcze nie robilam go w tej wersji.. wiec moze jakies porady?..
> jakie przyprawy jak doprawic ile srednio piec i w jakiej temp?
>
> mona
> Juz w wątku dobrzy ludzie powiedzieli co i jak;ja tylko przypomne, że trzeba
koniecznie usunąć ścięgna z nóg, bo pałki twarde będą...
naciąć skórę przy kostce i wyciągnąć - najlepsze są kombinerki - chwytając za tę
białą twardą część co z mięsa wystaje.Robota niesympatyczna, ale konieczna.
qd
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-12-15 09:41:57
Temat: Re: indyk>
> > Juz w wątku dobrzy ludzie powiedzieli co i jak;ja tylko przypomne, że
trzeba
> koniecznie usunąć ścięgna z nóg, bo pałki twarde będą...
> naciąć skórę przy kostce i wyciągnąć - najlepsze są kombinerki - chwytając za
tę
> białą twardą część co z mięsa wystaje.Robota niesympatyczna, ale konieczna.
>
Eee, tam. Po co się tak męczyć? Po upieczeniu ścięgna wychodzą niemal same. I te
pałki wcale nie są twarde jak pieczone razem ze ścięgnami
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |