Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news-fra1.dfn.de!npeer.de.kpn-eurorings.net!feeder3.cambrium.nl!feed.tweakn
ews.nl!138.199.65.86.MISMATCH!sn-ams-06!sn-ams-05!sn-ams-03!sn-post-ams-01!sn-p
ost-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: indyk
Date: Mon, 12 Dec 2005 10:35:49 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <4...@b...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <dni60b$ksa$1@news.onet.pl>
In-Reply-To: <dni60b$ksa$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 36
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:255472
Ukryj nagłówki
blabla wrote:
> MOj maz wydumal ze mam na swieta zrobic calego indyka.. \
> Przyznm ze jeszcze nie robilam go w tej wersji.. wiec moze jakies porady?..
> jakie przyprawy jak doprawic ile srednio piec i w jakiej temp?
>
> mona
>
>
Przepis na indyka, ktory wychodzi soczysty, nie suchy.
Podobnie robie kurczaka.
Bedzie potrzebne:
Indyk 7-8 kg
Brytfanka z pokrywa lub folia aluminiowa do zakrycia
gaza bawelniana
1/2 szklanki bialego wina
50 gr stopionego masla
duza garsc swiezych ziol, posiekanych z grubsza (moje ziolato majeran,
tymianek, rozmaryn, szalwia, pietruszka)
sol, pieprz, suszona szalwia
Natrzec calego ptaka wewnatrz i na zewnatrz mieszanka soli, pieprzu i
suszonej szalwii.
Ulozyc w brytfance piersia do gory. Zlozyc kawalek gazy w takiej
wielkosci prostokat, zeby zakryl piersi i czesciowo albo calkowicie
nogi. Gaza powinna miec co najmniej 4 warstwy. Namoczyc gaze w mieszance
stopionego masla i wina, tak, zeby wszystko zaabsorbowala. Ulozyc gaze
na indyku, rowno rozlozyc posiekane ziola miedzy dwoma warstwami gazy
jak w kopercie, zakryc indyka szczelnie pokrywa lub folia, piec w
rozgrzanym piecu 235C/450F przez 3 godziny, zmniejszyc temperature do
180C/350F, piec nastepne 2 godziny, odkryc, piec godzine bez przykrycia,
zdjac gaze z ziolami i wyrzucic, nasmarowac piers kawalkiem masla, piec,
az zbrazowieje, i az nie bedzie sladu krwi przy nodze. Po upieczeniu
wyjac i zostawic na 10 minut, zeby sie lepiej kroil.
Magdalena Bassett
|