Data: 2005-12-12 18:35:49
Temat: Re: indyk
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
blabla wrote:
> MOj maz wydumal ze mam na swieta zrobic calego indyka.. \
> Przyznm ze jeszcze nie robilam go w tej wersji.. wiec moze jakies porady?..
> jakie przyprawy jak doprawic ile srednio piec i w jakiej temp?
>
> mona
>
>
Przepis na indyka, ktory wychodzi soczysty, nie suchy.
Podobnie robie kurczaka.
Bedzie potrzebne:
Indyk 7-8 kg
Brytfanka z pokrywa lub folia aluminiowa do zakrycia
gaza bawelniana
1/2 szklanki bialego wina
50 gr stopionego masla
duza garsc swiezych ziol, posiekanych z grubsza (moje ziolato majeran,
tymianek, rozmaryn, szalwia, pietruszka)
sol, pieprz, suszona szalwia
Natrzec calego ptaka wewnatrz i na zewnatrz mieszanka soli, pieprzu i
suszonej szalwii.
Ulozyc w brytfance piersia do gory. Zlozyc kawalek gazy w takiej
wielkosci prostokat, zeby zakryl piersi i czesciowo albo calkowicie
nogi. Gaza powinna miec co najmniej 4 warstwy. Namoczyc gaze w mieszance
stopionego masla i wina, tak, zeby wszystko zaabsorbowala. Ulozyc gaze
na indyku, rowno rozlozyc posiekane ziola miedzy dwoma warstwami gazy
jak w kopercie, zakryc indyka szczelnie pokrywa lub folia, piec w
rozgrzanym piecu 235C/450F przez 3 godziny, zmniejszyc temperature do
180C/350F, piec nastepne 2 godziny, odkryc, piec godzine bez przykrycia,
zdjac gaze z ziolami i wyrzucic, nasmarowac piers kawalkiem masla, piec,
az zbrazowieje, i az nie bedzie sladu krwi przy nodze. Po upieczeniu
wyjac i zostawic na 10 minut, zeby sie lepiej kroil.
Magdalena Bassett
|