| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-17 11:41:50
Temat: Odp: jablka: marynata z winogronami
Użytkownik Agata Solon <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9o4nat$hi6$...@n...tpi.pl...
> 1kg winnych jablek (czy po angielsku to bedzie guilty apple?;o)))
> 0,5kg ciemnych winogron
> 1 laska wanilii
> 2 male suszone korzenie imbiru
> 6-7 lyzek esencji octowej 25%
> 1/8 l wody
> 375 ml calvadosu (no to chyba najpierw trzeba bedzie skorzystac z przepisu
> Alexa i poczekac dwa lata....)
> 150g cukru
> Jablka umyc, obrac, usunac gniazda i pokroic w kawalki. Winogrona umyc,
> usunac szypulki, wymieszac z jablkami. Przelozyc do sloikow dodac do
kazdego
> po kawalku imbiru i polowke laski wanilii przekrojonej wzdluz. Ocet, wode
i
> alkohol ugotowac z cukrem na syrop. Zalac goracym i od razu zakrecic. Do
> jedzenia po tygodniu.
>
> Tyle z ksiazki, a ja bym jeszcze dorzucila gozdziki, co nie?
dzięki, i nieco laski cynamonu też by nie było źle.
ula.
> Agata
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-17 11:43:23
Temat: Re: jablka: marynata z winogronami1kg winnych jablek (czy po angielsku to bedzie guilty apple?;o)))
0,5kg ciemnych winogron
1 laska wanilii
2 male suszone korzenie imbiru
6-7 lyzek esencji octowej 25%
1/8 l wody
375 ml calvadosu (no to chyba najpierw trzeba bedzie skorzystac z przepisu
Alexa i poczekac dwa lata....)
150g cukru
Jablka umyc, obrac, usunac gniazda i pokroic w kawalki. Winogrona umyc,
usunac szypulki, wymieszac z jablkami. Przelozyc do sloikow dodac do kazdego
po kawalku imbiru i polowke laski wanilii przekrojonej wzdluz. Ocet, wode i
alkohol ugotowac z cukrem na syrop. Zalac goracym i od razu zakrecic. Do
jedzenia po tygodniu.
Tyle z ksiazki, a ja bym jeszcze dorzucila gozdziki, co nie?
Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 11:45:13
Temat: Re: jablka
Użytkownik Ela <e...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9o4mb6$9vh$...@n...onet.pl...
>
> Jak zawalą mnie jabłkami to robię sok jabłkowy. Do sokownika (3 garnki +
> rurka) kroję umyte jabłka, nie obieram ich. Posypuję cukrem, nie za dużo
aby
> sok nie był za słodki. Do gorących słoików na bieżąco odpuszczam z rurki.
> Można w ten sposób przerobić dużo jabłek. W zimie jest super do picia, bez
> rozcięczania.
>
> Ela.
A ja swego czasu robilam sok jablkowy z sokowirowki - jablka umyte,
nieobierane, poslodzic do smaku, zagotowac, odszumowac i pasteryzowac w
sloikach.
--
Joanna
J...@e...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 16:05:54
Temat: Re: jablka>
> czy jest to przepis sprawdzony?
> jest to chyba taki sos, ktory z przeznaczeniem mozna porownac do
keczupu...
>
> pozdrawiam
> Basia
> >
>
Moja tesciowa to robi kazdego roku. Zastosowanie, zagadza sie, podobne do
keczupu, maz zajada sie krakersami z gouda i ta chutney.
S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 19:11:59
Temat: Re: jablka: marynata z winogronami
Użytkownik ulla <u...@s...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9o4nsd$diq$...@r...eu.org...
>
> > Tyle z ksiazki, a ja bym jeszcze dorzucila gozdziki, co nie?
>
> dzięki, i nieco laski cynamonu też by nie było źle.
> ula.
Myslalam tez o tym cynamonie
Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-18 18:09:01
Temat: Re: jablka----- Original Message -----
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, September 17, 2001 12:43 PM
Subject: Re: jablka
> ususzyc do pogryzania w zimie przy DOBREJ herbacie
>
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana
czy to byla jakas aluzja ???
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-18 19:14:43
Temat: Re: jablka
>> ususzyc do pogryzania w zimie przy DOBREJ herbacie
>>
>> Krysia
>> K.T. - starannie opakowana
>
>czy to byla jakas aluzja ???
>Herbatka
>galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
>jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
>b...@d...com.pl
to bylo na temat jak sie zestarzejesz, pardon, dorosniesz i
bedziesz Herbata
K
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-19 08:38:49
Temat: Re: jablkadzieki, to jest pomysl, tylko nie mam zadnego urzadzenia do suszenia -
piekarnik moze byc...?
..bo jak grzyby na sznureczku chyba sie nie da....
pozdrawiam
beata:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-19 10:22:25
Temat: Re: jablka
>dzieki, to jest pomysl, tylko nie mam zadnego urzadzenia do suszenia -
>piekarnik moze byc...?
>..bo jak grzyby na sznureczku chyba sie nie da....
>pozdrawiam
>beata:-)
>
w piekarniku - jak bezy :)
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-19 13:50:15
Temat: Re: jablkawieeeelkie dzieki:-)))
pozdrawiam
Beata;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |