Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jablka

Grupy

Szukaj w grupach

 

jablka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-17 11:41:50

Temat: Odp: jablka: marynata z winogronami
Od: "ulla" <u...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Agata Solon <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9o4nat$hi6$...@n...tpi.pl...
> 1kg winnych jablek (czy po angielsku to bedzie guilty apple?;o)))
> 0,5kg ciemnych winogron
> 1 laska wanilii
> 2 male suszone korzenie imbiru
> 6-7 lyzek esencji octowej 25%
> 1/8 l wody
> 375 ml calvadosu (no to chyba najpierw trzeba bedzie skorzystac z przepisu
> Alexa i poczekac dwa lata....)
> 150g cukru
> Jablka umyc, obrac, usunac gniazda i pokroic w kawalki. Winogrona umyc,
> usunac szypulki, wymieszac z jablkami. Przelozyc do sloikow dodac do
kazdego
> po kawalku imbiru i polowke laski wanilii przekrojonej wzdluz. Ocet, wode
i
> alkohol ugotowac z cukrem na syrop. Zalac goracym i od razu zakrecic. Do
> jedzenia po tygodniu.
>
> Tyle z ksiazki, a ja bym jeszcze dorzucila gozdziki, co nie?

dzięki, i nieco laski cynamonu też by nie było źle.
ula.
> Agata
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-17 11:43:23

Temat: Re: jablka: marynata z winogronami
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

1kg winnych jablek (czy po angielsku to bedzie guilty apple?;o)))
0,5kg ciemnych winogron
1 laska wanilii
2 male suszone korzenie imbiru
6-7 lyzek esencji octowej 25%
1/8 l wody
375 ml calvadosu (no to chyba najpierw trzeba bedzie skorzystac z przepisu
Alexa i poczekac dwa lata....)
150g cukru
Jablka umyc, obrac, usunac gniazda i pokroic w kawalki. Winogrona umyc,
usunac szypulki, wymieszac z jablkami. Przelozyc do sloikow dodac do kazdego
po kawalku imbiru i polowke laski wanilii przekrojonej wzdluz. Ocet, wode i
alkohol ugotowac z cukrem na syrop. Zalac goracym i od razu zakrecic. Do
jedzenia po tygodniu.

Tyle z ksiazki, a ja bym jeszcze dorzucila gozdziki, co nie?

Agata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-17 11:45:13

Temat: Re: jablka
Od: "Joanna" <j...@e...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Ela <e...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9o4mb6$9vh$...@n...onet.pl...
>
> Jak zawalą mnie jabłkami to robię sok jabłkowy. Do sokownika (3 garnki +
> rurka) kroję umyte jabłka, nie obieram ich. Posypuję cukrem, nie za dużo
aby
> sok nie był za słodki. Do gorących słoików na bieżąco odpuszczam z rurki.
> Można w ten sposób przerobić dużo jabłek. W zimie jest super do picia, bez
> rozcięczania.
>
> Ela.

A ja swego czasu robilam sok jablkowy z sokowirowki - jablka umyte,
nieobierane, poslodzic do smaku, zagotowac, odszumowac i pasteryzowac w
sloikach.


--
Joanna
J...@e...pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-17 16:05:54

Temat: Re: jablka
Od: "Setsuna" <m...@a...com> szukaj wiadomości tego autora

>
> czy jest to przepis sprawdzony?
> jest to chyba taki sos, ktory z przeznaczeniem mozna porownac do
keczupu...
>
> pozdrawiam
> Basia
> >
>
Moja tesciowa to robi kazdego roku. Zastosowanie, zagadza sie, podobne do
keczupu, maz zajada sie krakersami z gouda i ta chutney.

S.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-17 19:11:59

Temat: Re: jablka: marynata z winogronami
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik ulla <u...@s...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9o4nsd$diq$...@r...eu.org...
>
> > Tyle z ksiazki, a ja bym jeszcze dorzucila gozdziki, co nie?
>
> dzięki, i nieco laski cynamonu też by nie było źle.
> ula.

Myslalam tez o tym cynamonie
Agata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-18 18:09:01

Temat: Re: jablka
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora

----- Original Message -----
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, September 17, 2001 12:43 PM
Subject: Re: jablka


> ususzyc do pogryzania w zimie przy DOBREJ herbacie
>
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana

czy to byla jakas aluzja ???
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-18 19:14:43

Temat: Re: jablka
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> ususzyc do pogryzania w zimie przy DOBREJ herbacie
>>
>> Krysia
>> K.T. - starannie opakowana
>
>czy to byla jakas aluzja ???
>Herbatka
>galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
>jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
>b...@d...com.pl

to bylo na temat jak sie zestarzejesz, pardon, dorosniesz i
bedziesz Herbata

K
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-19 08:38:49

Temat: Re: jablka
Od: "Beata" <b...@h...torun.pl> szukaj wiadomości tego autora

dzieki, to jest pomysl, tylko nie mam zadnego urzadzenia do suszenia -
piekarnik moze byc...?
..bo jak grzyby na sznureczku chyba sie nie da....
pozdrawiam
beata:-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-19 10:22:25

Temat: Re: jablka
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora



>dzieki, to jest pomysl, tylko nie mam zadnego urzadzenia do suszenia -
>piekarnik moze byc...?
>..bo jak grzyby na sznureczku chyba sie nie da....
>pozdrawiam
>beata:-)
>

w piekarniku - jak bezy :)

Krysia

K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-19 13:50:15

Temat: Re: jablka
Od: "Beata" <b...@h...torun.pl> szukaj wiadomości tego autora

wieeeelkie dzieki:-)))

pozdrawiam
Beata;-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pomocy - przepis na paprykę konserwową
patelnia żeliwna - inauguracja?
Marchewka kandyzowana
lekcewaznie na "gotowaniu" - info
test

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »