« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-04-28 08:48:21
Temat: jak dobrać się do KOKOSa[Ten list został wysłany na pl.rec.kuchnia]
dostałem orzech kokosowy i nie wiem jak się do niego zabrać tak od strony
technicznej jak i kulinarnej.
Czy ktoś z Was miał już doświadczenia w tym polu, którymi zechce się
podzielić?
proszę o odpowiedzi z włączeniem CarbonCopy na mój adres :-))
--
Radek 'krzat' Piotrowski
--
wiem, że smoki nie istnieją...
ale czy one o tym wiedzą?
--
k...@g...pl
www.krzat.prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-04-28 10:07:23
Temat: Odp: jak dobrać się do KOKOSa
> dostałem orzech kokosowy i nie wiem jak się do niego zabrać tak od strony
> technicznej jak i kulinarnej.
> Czy ktoś z Was miał już doświadczenia w tym polu, którymi zechce się
> podzielić?
no, moze nie bedzie to bardzo oryginalne, ale....
pierwszego ze zlosci (i dla ozdoby) zostawilam
dla potomnych (jakies dziesiec lat temu :-)))
drugi dostal siekierka centralnie w garnek i ....poskutkowalo!
cytryna
malo romantyczne,co?
smacznego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-28 10:44:39
Temat: Re: jak dobrać się do KOKOSa> [Ten list został wysłany na pl.rec.kuchnia]
>
> dostałem orzech kokosowy i nie wiem jak się do niego zabrać tak od strony
> technicznej jak i kulinarnej.
> Czy ktoś z Was miał już doświadczenia w tym polu, którymi zechce się
> podzielić?
Wszysko zalezy od tego, czy kokos jest mlody (zielona skorka), czy suchy
(brazowa skorupa). Ten Twoj jest jaki ?
Ewa
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-29 20:33:32
Temat: Odp: jak dobrać się do KOKOSa
Użytkownik "Radek 'Krzat' Piotrowski" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:MPG.1554a240e8ae9d2598969f@news.chip.pl...
> dostałem orzech kokosowy i nie wiem jak się do niego zabrać tak od strony
> technicznej jak i kulinarnej.
Od strony technicznej możesz próbować go wysiadywać .
Niewielu brało to pod uwagę więc kto wie ?
Może wylęgnie się krowodynia .
Od strony kulinarnej owoce sprzedawane w Polsce są bez wartości.
Są małe i wyschnięte przed osiągnięciem dojrzałości.
Ale można ich użyć do przyrządzenia sosu do np.cielęciny z warzywami
po laotańsku . Choć oryginalny przepis dotyczy wieprzowiny ,ale moim zdaniem
lepiej komponuje się z cielęciną.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-30 08:23:26
Temat: Re: jak dobrać się do KOKOSa
Użytkownik "Radek 'Krzat' Piotrowski" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:MPG.1554a240e8ae9d2598969f@news.chip.pl...
> [Ten list został wysłany na pl.rec.kuchnia]
>
> dostałem orzech kokosowy i nie wiem jak się do niego zabrać tak od strony
> technicznej jak i kulinarnej.
> Czy ktoś z Was miał już doświadczenia w tym polu, którymi zechce się
> podzielić?
>
> proszę o odpowiedzi z włączeniem CarbonCopy na mój adres :-))
> --
> Radek 'krzat' Piotrowski
W miejscu wyraźnych wgłębień na szczycie orzecha zrobić otwory np. grubym
gwoździem i młotkiem, mleko wlac do kubka, orzecha przepiłować, wyjąć biały
miąższ i z łupiny zostaną 2 miseczki;
po wylaniu mleka mozna też młotkiem rozbić orzecha nie bawiąc sie w
piłowanie.
pozdrawiam
Basia
> --
> wiem, że smoki nie istnieją...
> ale czy one o tym wiedzą?
> --
> k...@g...pl
> www.krzat.prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-30 13:09:03
Temat: Re: jak dobrać się do KOKOSa[Ten list został wysłany na pl.rec.kuchnia]
W liście <M...@n...chip.pl>, z dnia Sat, 28 Apr
2001 10:48:21 +0200, k...@g...pl pisze...
> [Ten list został wysłany na pl.rec.kuchnia]
>
> dostałem orzech kokosowy i nie wiem jak się do niego zabrać tak od strony
> technicznej jak i kulinarnej.
> Czy ktoś z Was miał już doświadczenia w tym polu, którymi zechce się
> podzielić?
>
> proszę o odpowiedzi z włączeniem CarbonCopy na mój adres :-))
>
dziękuję wszyskim za odpowiedzi... dzięki nim dobrałem się do środka ;-)
całkiem calkiem w smaku... teraz zabiorę się za świerzego ananasa, który
był "w komplecie" z kokosem...
pozdrawiam, życząc smakowitości...
Radek 'krzat' Piotrowski
--
wiem, że smoki nie istnieją...
ale czy one o tym wiedzą?
--
k...@g...pl
www.krzat.prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-30 19:01:11
Temat: Re: jak dobrać się do KOKOSaRadek 'Krzat' Piotrowski wrote:
> dziękuję wszyskim za odpowiedzi... dzięki nim dobrałem się do środka ;-)
> całkiem calkiem w smaku... teraz zabiorę się za świerzego ananasa, który
> był "w komplecie" z kokosem...
posadz czubek to ci wyrosnie :)
chcociaz nie wiem czy w domowych warunkach da sie dochowac jakiegos nowego,
sensownego ananasa.
pozdr.
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-05 18:16:10
Temat: Re: jak dobrać się do KOKOSawłaśnie chciałam sobie kupić kokosa ale jak sobie przypomniałam ile z tym
zachodu to zrezygnowałm...
dawno dawno temu jak kupowaliśmy wszystkie nowości, zdarzyło nam sie kupic i
orzecha.... pierwszy to była całkowita porażka, ale nie wiecie jakiego mam
pomysłowego męża - drugiego otworzył WIERTARKĄ !
iwona
p.s. słyszałm, że można kupic mleko kokosowe... czy w warszawie też? i
gdzie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |