« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-28 17:52:33
Temat: jak prosto zrobic MALZE?m...@b...wroc.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-09-29 05:26:59
Temat: Re: jak prosto zrobic MALZE?
MaGosia napisał(a) w wiadomości: <8r00ic$bt3$1@opat.biskupin.wroc.pl>...
>m...@b...wroc.pl
>
Potrzebny jest maly staw lub zatoczka no i takie fikusne konstrukcje z
patyczkow coby sie te malze mialy gdzie przyczepiac.
Pare malzow na poczatek - takie stadko zarodowe i juz - potem czekac
One sie beda same robily :-))))))))
Pozdrawiam
Marek
A tak powaznie to wystarczy cytrynka , buleczka, maselko no i butelka
dobrego bialego wina
i jeszcze taki malutki nozyk do wydlubywania mieczaka ze skorupki
Smacznego
M.W.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-29 15:40:43
Temat: Re: jak prosto zrobic MALZE?Witam Cia Malgosiu i podaje ci przepis na malze jakie robie w domu:
Malze w zamknietych luskach,
pol szklanki bialego wytrawnego wina,
1 duza cebula,
3 lyzki posiekanej zielonej pietruszki,
2 lyzki masla,
pieprz,
Malze dobrze umyc(tak aby nie zostawic zadnych zanieczyszen).
Cebule pokroic i podsmazyc na masle, dodac pietruszke, zalac winem, dodac
pieprz,
wrzucic malze i przykryc garnek.Po uplywie od 8 do 10 min, malze powinny byc
otwarte(to znaczy ze sa ugotowane).
Spozywac najlepiej zaraz , nie odgrzewac ich , traca smak.Podawac razem z
frytkami i bialym wytrawnym winem( dobrze schlodzonym).
Jesli natomiast masz malze mrozone bez muszli to mozna je przyrzadzic tak:
malze,
1 cebule,
2 lyzki zielonej pietruszki,
pol szklanki wina bialego wytrawnego,
1 lyzka masla,
100 g smietany gestej,
1 lyzeczke curry,
Cebule pokroic , podsmazyc na masle na ladny blyszczacy kolor, dodac
pietruszke i wino.
Zagotowac i dodac malze, gotowac od ,10 do 12 min.
Na koncu dodac smietane i curry. Podawac z makaronem (Tagilatelles)-dlugie,
grube wstazki.
Pozdrawiam i smacznego !
Joanna.
MaGosia <m...@b...wroc.pl> a écrit dans le message :
8r00ic$bt3$...@o...biskupin.wroc.pl...
> m...@b...wroc.pl
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-30 19:51:07
Temat: MAŁŻE !!!!!! cddziekuje bardzo za te pyszne przepisy!
kupilam ostatnio malze mrozone
i zrobilam je z cytrynka buleczka i maselkiem
ale nie smakowaly mi tak jak te ktore jadlam w Chorwacji
okropnie zalatywaly ryba (te mrozone)
nie wiem czy to kwestia tego ze te chorwackie byly swieze
czy zle przyzadzalam .......
POMOZCIE moi drodzy !!!!
pozdrawiam
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-30 21:02:47
Temat: Re: MAŁŻE !!!!!! cdMieszkam w krainie malzy ( mossels po NL ) i moze wstyd sie przyznac, ale
jadlam je tylko raz - pierwszy i chyba ostatni. Jak dla mnie za bardzo
zalatywaly ryba, chociaz np. sledzie kocham. Jedno wiem na 100% - musza one
byc naprawde swieze, bo inaczej, nawet 2-dniowe, traca swoj smak.
Mozna je tez podsmazyc z cebulka i podawac z sosem czosnkowym ( on zabija
ten rybi aromat ).
Pozdr.,
Danka
"MaGosia" <m...@b...wroc.pl> schreef in bericht
news:8r5g90$lso$1@opat.biskupin.wroc.pl...
> dziekuje bardzo za te pyszne przepisy!
>
> kupilam ostatnio malze mrozone
> i zrobilam je z cytrynka buleczka i maselkiem
> ale nie smakowaly mi tak jak te ktore jadlam w Chorwacji
> okropnie zalatywaly ryba (te mrozone)
> nie wiem czy to kwestia tego ze te chorwackie byly swieze
> czy zle przyzadzalam .......
> POMOZCIE moi drodzy !!!!
>
> pozdrawiam
> Gosia
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |