| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-21 18:24:33
Temat: Re: jak zabezpieczyć...placki ziemniaki wg o. Grande-Bonifraty (P)"Ula" <u...@g...pl> wrote in message
news:cv5bjj$b3a$1@inews.gazeta.pl...
> Prosze o radę, jak zabezpieczyć ziemniaki utarte na placki ziemniaczane
przed
> zsinieniem.
Witam
Jest jeden prosty sposób - tarkować ziemniaki wprost do mleka.
PLACKI ZIEMNIACZANE WG O. GRANDE
Placki ziemniaczane można nawet w lipcu upiec z zeszłorocznych ziemniaków.
2 jajka ubić porządnie, do tego wlać pół litra przegotowanego mleka, do tego
wtarkować 2 duże główki cebuli, dobrze wymieszać. Wtarkować w to wszystko 5
ziemniaków - skrobia nigdy nie poczernieje w mleku! Smażyć na oleju lub
łoju. Łój jest biogosławieństwem dla organizmu. Jest dobry przeciw
miażdżycy. Placki ziemniaczane na łoju są najzdrowsze. Łój wołowy, żółty,
ten gruby łój trzeba kupować w sklepach i na łoju ziemniaki robić - bardzo
zdrowe.
Jajko też ma inną strukturę, jeśli jest najpierw rozbite z mlekiem. Wychodzą
placki jasnożółte w odcieniu różowym jak z młodych ziemniaków. Takie placki
są łatwo strawne.
Jeśli zostaną na dzień następny, to wtedy robię zupę pomidorową, zamiast
ryżu dodaje się pokrojone w paseczki placki ziemniaczane. Idealna, smaczna
zupa z doskonałymi flaczkami.
--
Serdecznie pozdrawiam,
Akulka
~~
Everybody eats something, But you won't eat me
You won't get me on your plate or have me over for tea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-02-22 18:50:49
Temat: Re: jak zabezpieczyć...placki ziemniaki wg o. Grande-Bonifraty (P)> "Ula" <u...@g...pl> wrote in message
> news:cv5bjj$b3a$1@inews.gazeta.pl...
> > Prosze o radę, jak zabezpieczyć ziemniaki utarte na placki ziemniaczane
> przed
> > zsinieniem.
>
> Witam
>
> Jest jeden prosty sposób - tarkować ziemniaki wprost do mleka.
>
> PLACKI ZIEMNIACZANE WG O. GRANDE
> Placki ziemniaczane można nawet w lipcu upiec z zeszłorocznych ziemniaków.
> 2 jajka ubić porządnie, do tego wlać pół litra przegotowanego mleka, do tego
> wtarkować 2 duże główki cebuli, dobrze wymieszać. Wtarkować w to wszystko 5
> ziemniaków - skrobia nigdy nie poczernieje w mleku! Smażyć na oleju lub
> łoju. Łój jest biogosławieństwem dla organizmu. Jest dobry przeciw
> miażdżycy. Placki ziemniaczane na łoju są najzdrowsze. Łój wołowy, żółty,
> ten gruby łój trzeba kupować w sklepach i na łoju ziemniaki robić - bardzo
> zdrowe.
> Jajko też ma inną strukturę, jeśli jest najpierw rozbite z mlekiem. Wychodzą
> placki jasnożółte w odcieniu różowym jak z młodych ziemniaków. Takie placki
> są łatwo strawne.
> Jeśli zostaną na dzień następny, to wtedy robię zupę pomidorową, zamiast
> ryżu dodaje się pokrojone w paseczki placki ziemniaczane. Idealna, smaczna
> zupa z doskonałymi flaczkami.
>
> --
> Serdecznie pozdrawiam,
> Akulka
BARDZO CIEKAWE!!!!
Z PEWNOŚCIĄ PRZETESTUJĘ,
DZIĘKI :-)
> ~~
> Everybody eats something, But you won't eat me
> You won't get me on your plate or have me over for tea
>
>
>
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-25 21:55:49
Temat: Re: jak zabezpieczyć...placki ziemniaczane, aż do karkówki wg o. Grande-Bonifraty (P)
"slodka_cytrynka" <s...@g...pl> wrote in message
news:cvdqnr$4uu$1@inews.gazeta.pl...
> "Ula" <u...@g...pl> wrote in message
> news:cv5bjj$b3a$1@inews.gazeta.pl...
> > Prosze o radę, jak zabezpieczyć ziemniaki utarte na placki ziemniaczane
> przed
> > zsinieniem.
>
> Witam
>
> Jest jeden prosty sposób - tarkować ziemniaki wprost do mleka.
>
> PLACKI ZIEMNIACZANE WG O. GRANDE
<ciach>
Oczywiście to wszystko powinno być w nawiasie, bo jest z tekstu wycięte.
A jewśli chodzi zaś o Ojca Grande - to polecam również karkówkę jego
autorstwa.
"- Gwarantuje, że karkówka upieczona w jarzynach i krojona na zimno do
chleba - będzie wszystkim lepiej smakować od najlepszych kupnych wędlin.
- Proszę wobec tego podać przepis.
- Wlewamy na dno brytfanny 2 łyżki oleju, kładziemy kilka cienkich plastrów
słoniny, na nie sparzone liście kapusty i dużą karkówkę w całości. Obkładamy
ją pociętymi w plastry warzywami: marchwią, cebulą, ziemniakami. Można dodać
jabłka obrane z łupiny, pocięte na ćwiartki. Wszystko to posypać pieprzem i
cynamonem, dodać jagody jałowca, wstawić pod przykrywką do piekarnika. W
trakcie pieczenia wlać szklankę białego wina. Zapach rozniesie się taki po
bloku, że z ostatniego piętra sąsiedzi poczują. Na kolację zjecie sobie po
kawałku gorącego mięsa z warzywami, a w następne dni - można je kroić zimne
do chleba."
--
Serdecznie pozdrawiam,
Akulka
~~
Everybody eats something, But you won't eat me
You won't get me on your plate or have me over for tea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |