| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-20 20:09:13
Temat: Re: jak zrobić żeby kryształ cukru uformował sie na patyczku?
Użytkownik "A.L." <a...@n...wp.pl> napisał w wiadomości
news:cnnul6$pjt$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Cukier nie może być kandyzowany...
Cukier kandyzowany to cukier o dużych kryształach. Przynajmniej taka
nazwa handlowa...
Pzdr
Paweł
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-20 20:18:59
Temat: Re: jak zrobić żeby kryształ cukru uformował sie na patyczku?Użytkownik "bazyli4" <b...@p...onet.pl>
> > Cukier nie może być kandyzowany...
>
> Cukier kandyzowany to cukier o dużych kryształach. Przynajmniej taka
> nazwa handlowa...
Każdy krystaliczny cukier jest kandyzowany.
http://www.slownik-online.pl/kopalinski/A2B9FA1CA8DB
9EA6C12565E20043DBB4
.php
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.799 / Virus Database: 543 - Release Date: 04-11-19
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-21 06:34:00
Temat: Re: jak zrobić żeby kryształ cukru uformował sie na patyczku?
> coś takiegio jak w temacie nazywa sie cukier kandyzowany. czy jeżeli
> nasypię
> do gorącej wody tyle cukru ile się rozpuści, i wrzucic do tego patyczek to
> czy kryształ wytrącającego się cukru uformuje się na patyczku? prosze o
> pomoc
Proces krystalizacji
----------------------------------------------------
----------------
Materiały: cukier, woda, lód, sól, szklanka.
Wykonanie: Wlej nasycony roztwór cukru do szklanki. Przechłodź go w kąpieli
lodowo-solnej. Zeskrob do szklanki trochę okruchów z kostki lodu. Na
powierzchni roztworu powstaną duże kryształy cukru.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-21 12:25:03
Temat: Re: jak zrobić żeby kryształ cukru uformował sie na patyczku?>
Do szklanki wlej nasycony roztwór cukru ;], otrzymasz go rozpuszczając w
gorącej wodzie cukier tyle ile się tylko da rozpuścić. gdy roztwór
ostygnie, przelej do drugiej szklanki, tak by nie było w niej żadnego
kryształka cukru. Do bawełnianej lub wełnianej nitki przyklej jeden duży
kryształek cukru. Zostaw na kilka dni nie poruszając szklanką.
Kryształek będzie rosnąć.
ps. zachować czystość, wody najlepiej użyć destylowanej
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-21 14:28:37
Temat: Re: jak zrobić żeby kryształ cukru uformował sie na patyczku?JerzyN wrote:
> Najlepsze kandyzowane są gruszki, morele i rajskie jabłka.
W takim jednym miejscu tu niedaleko jest masa sklepow z kandyzowanymi
owocami. Maja m.in. sliczne, malenkie, kandyzowane... mandarynki. I
chyba jeszcze renglody, ale pewna nie jestem.
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-21 16:05:37
Temat: Re: jak zrobić żeby kryształ cukru uformował sie na patyczku?Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl>
> W takim jednym miejscu tu niedaleko jest masa sklepow z kandyzowanymi
> owocami. Maja m.in. sliczne, malenkie, kandyzowane... mandarynki. I
> chyba jeszcze renglody, ale pewna nie jestem.
Oooooo, masz rację, ale to już wyższa szkoła jazdy.
:-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.799 / Virus Database: 543 - Release Date: 04-11-19
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-21 20:41:25
Temat: Re: jak zrobić żeby kryształ cukru uformował sie na patyczku?JerzyN wrote:
>>Mój mąż robił z córką taki eksperyment, tylko zamiast patyczka wisiała
>>obciążona nitka. [...]
>
>
> Najlepiej aby to była wełniana nitka.
> --
Nitka była bawełniana.
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-23 10:31:05
Temat: Re: jak zrobić żeby kryształ cukru uformował sie na patyczku?A.L. <a...@n...wp.pl> napisał(a):
> beluczak wrote:
> > coś takiegio jak w temacie nazywa sie cukier kandyzowany.
>
> Cukier nie może być kandyzowany...
>
> Wg sjp:
> Kandyzować: utrwalać owoce przez nasycanie ich cukrem i obsuszanie.
>
Też się zdiziwiłam, ale w sieci sklepów bomi(oferującej tzw. "różne i
różniaste", często srowadzane z zagranicy") było właśnie coś takiego (paczka
kryształów cukru na patyczkach) jako mieszandełko do herbaty, kawy, pod
nazwą "cukier kandyzowany" jako, że ten cukier "wykandyzował" na patyczku. W
końcu owoce kandyzowane to owoce "scukrzone" więc wszystko się zgadza. Wiem,
że to dziwnie brzmi ale...
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |