Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jaki ser, zupa serowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

jaki ser, zupa serowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2012-05-20 23:21:09

Temat: jaki ser, zupa serowa
Od: "lamia" <l...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

jaki ser nadaje się do zupy serowej, żeby ten ser się rozpuścił a nie
ciągnął?
w przepisach są różne opcje, ale mi sie nie widzi ekperymentować.
Topiony jest dla mnie trochę niepoprawny 'żywieniowo'. (- no to się
zacznie).



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2012-05-22 09:26:42

Temat: Re: jaki ser, zupa serowa
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

Am 21.05.2012 01:21, schrieb lamia:
> jaki ser nadaje się do zupy serowej, żeby ten ser się rozpuścił a nie
> ciągnął?
> w przepisach są różne opcje, ale mi sie nie widzi ekperymentować.
> Topiony jest dla mnie trochę niepoprawny 'żywieniowo'. (- no to się
> zacznie).

Może się i zacznie, ale jak mawiał mój dziadek: jak się nie obrócisz, to
dupa z tyłu. Sery nietopione będą się ciągnąć, dlatego w większości
przepisów właśnie sery topione są używane. Jak za cholerę nie chcesz
topionego, to daj do zupy parmezan świeżo starty lub inny ser twardy
(np. Sbrinz, ale w Polsce go jeszcze nie widziałem). Do tego dodać
trochę startego i podsuszonego Gruyere lub Ementalera ewentualnie Old
Amsterdam lub Goudę 12 miesięczną. W każdym razie im starszy ser (znaczy
dłużej leżakowany, nie zwłoki z lodówki) tym mniej się ciągnie i tym
bardziej aromatyczny (czyli mniej go potrzeba)

Waldek



--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2012-05-22 11:36:00

Temat: Re: jaki ser, zupa serowa
Od: "Andy Niwinski" <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"lamia" <l...@p...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:jpbu93$pq1$1@node2.news.atman.pl...
> jaki ser nadaje się do zupy serowej, żeby ten ser się rozpuścił a nie
> ciągnął?
> w przepisach są różne opcje, ale mi sie nie widzi ekperymentować.
> Topiony jest dla mnie trochę niepoprawny 'żywieniowo'. (- no to się
> zacznie).
>
A może tak spróbuj:

3 drobno posiekane cebule
40 g masła (do duszenia)
1 mały listek ziela angielskiego
1 litr rosołu (bulionu z kurczaka)
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
50 g parmesanu, tartego
4 kromki chleba tostowego
4 plastry Emmentalera

Cebulę zeszklić w masle (ok 5 minut). Dodać ziele angielskie. Dolać rosół
(bulion z kurczaka). Ugnieść mąkę z masłem i dodać mocno mieszając do zupy,
gotować 5 minut. Posolić, popieprzyć i dodać pamesan. Wyjąć ziele
angielskie. Zupę przelać do ognioodpornych filiżanek lub miseczek. Chleb
tostowy pozbawic skórek, stostować (chyba dobrze?) położyć na zupę i na
wierzch po plastrze sera. W rozgrzanym na 250 stopni piekarniku zapiekać 12
minut.

Można na wierzch dać inny ser, jak komu smakuje. Pyszny jest też z większą
ilością parmezanu. Dodaję nawet do 300 gram.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2012-05-22 21:11:59

Temat: Re: jaki ser, zupa serowa
Od: KRZYZAK <k...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 21 May 2012 01:21:09 +0200, lamia napisał(a):

> jaki ser nadaje się do zupy serowej, żeby ten ser się rozpuścił a nie
> ciągnął?

Rozpusc ser na zimno np. w smietanie. Pozniej zahartuj i dodaj do zupy.

--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Soja dobra dla...
stevia
Dobrego przepisu na karkówkę...
witam
Stare książki kucharskie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »