Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jakie zioła?

Grupy

Szukaj w grupach

 

jakie zioła?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-06-15 15:01:54

Temat: Re: jakie zioła?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> >bazyliiiiiii
>> >swiezej lub suszonej
>> przeciez suszona to kompletne trociny bez smaku......
>No coz, moja taka nie jest.
>
>Marta
>


nie wierze, ze masz taka, co smakuje jak zywa. moze skropjona
olejkiem bazyliowym

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-06-15 15:27:59

Temat: Re: jakie zioła?
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:8i2pevkhhmvtom05nle5ub067prlnl87lu@4ax.com...
> >No coz, moja taka nie jest.
> nie wierze, ze masz taka, co smakuje jak zywa. moze skropjona
> olejkiem bazyliowym

nie napisalm ze smakuje jak swieza, prosto zerwana, tylko ze nie smakuje jak
trociny
inaczej smakuja ziola zasuszone samodzielnie inaczej sklepowe, chyba sie
zgodzisz?
np na dzialce mamy majeranek i ten, ktorysmy sami ususzyli a ten ze sklepu
to niebo a ziemia :)

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-15 15:58:11

Temat: Re: jakie zioła?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> >No coz, moja taka nie jest.
>> nie wierze, ze masz taka, co smakuje jak zywa. moze skropjona
>> olejkiem bazyliowym
>
>nie napisalm ze smakuje jak swieza, prosto zerwana, tylko ze nie smakuje jak
>trociny
>inaczej smakuja ziola zasuszone samodzielnie inaczej sklepowe, chyba sie
>zgodzisz?
>np na dzialce mamy majeranek i ten, ktorysmy sami ususzyli a ten ze sklepu
>to niebo a ziemia :)
>
>Marta
>


zgadzam sie, ale i tak wole zamrozic. nawet jak bedzie to
wygladalo jak byle co

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-15 16:22:39

Temat: Re: jakie zioła?
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:br5pevsn3hmd9tdtig7td050lof8k2ite3@4ax.com...
>
> >inaczej smakuja ziola zasuszone samodzielnie inaczej sklepowe, chyba sie
> >zgodzisz?
> >np na dzialce mamy majeranek i ten, ktorysmy sami ususzyli a ten ze
sklepu
> >to niebo a ziemia :)
> zgadzam sie, ale i tak wole zamrozic. nawet jak bedzie to
> wygladalo jak byle co

Hmmm zamrazalismy jak na razie ty;lko koperek i pietruszke
sadzisz ze majeranek nie straci na tym (choc w sumie skoro koperek smaczny
.. to czemu nie:))) )? mamy tego sporo a trzebaby juz obrywac listki

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-15 16:42:51

Temat: Re: jakie zioła?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> >inaczej smakuja ziola zasuszone samodzielnie inaczej sklepowe, chyba sie
>> >zgodzisz?
>> >np na dzialce mamy majeranek i ten, ktorysmy sami ususzyli a ten ze
>sklepu
>> >to niebo a ziemia :)
>> zgadzam sie, ale i tak wole zamrozic. nawet jak bedzie to
>> wygladalo jak byle co
>
>Hmmm zamrazalismy jak na razie ty;lko koperek i pietruszke
>sadzisz ze majeranek nie straci na tym (choc w sumie skoro koperek smaczny
>.. to czemu nie:))) )? mamy tego sporo a trzebaby juz obrywac listki
>
>Marta
>


tak sie zastanawialam, dlaczego bazylia mi w ogole suszona nie
odpowiada i nie doszlam do zadnego sensownego wniosku oprocz
tego, ze bazylia ma bardzo cienkie i delikatne listki, znaczy
olejki pachnidlowe szybciej moze z niej leca...koperek suszony
tez mi za bardzo nie podpada, za to majeranek/lebiodka, rozmaryn
zupelnie ok. szczypiorek tez sie zamienia w cos dziwnego jak
suszony...moze ktos to naukowo wytlumaczy

jeszcze mi solenie ziol przyszlo do glowy....moze to trzebaby
sprobowac. ja koperek mrozony jako maly zwoj (zwuj) wrzucam do
zup roznych i wychodzi fajnie, tyle ze wyglada dosc fatalnie.
miete tez mroze i tez wyglada okropnie a smakuje dobrze.....

jak wymyslisz jakis wynalazek ziolowo-przechowujacy to krzyknij
;))) a jak suszysz te bazylie to al fresco czy w piekarniku?

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-15 17:02:23

Temat: Re: jakie zioła?
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:q78pevo7sdn7tkb14ge3brdonbanp4oqpm@4ax.com...
> jak wymyslisz jakis wynalazek ziolowo-przechowujacy to krzyknij
> ;))) a jak suszysz te bazylie to al fresco czy w piekarniku?

ta byla suszona na sloncu
majeranek tez tak chcielismy tak piekne slonce prazy to czemuby nie (tyle ze
wiatr kurcze wieje cosik za mocny)
od kilku lat tak samo grzyby suszymy, nie w piekarniku jak do niedawna
wlansie, tylko na takiej duuuzej konstrukcji z plachta a'la sito ;) na
balkonie i na sloncu i wietrze .. daja tak wspanialy aromat.. ze dwa pokoje
sa nimi zawsze zapachnione :)

a co do tego koperku i pietruszki.. to koperek siekany jest na drobno (lub
troche grubszy np jak chcemy zima zupe koperkowa) chowamy do pudeleczek i do
zamrazarki i szczerze powiem ze jak posypie sie nim ziemniaki to prawie
roznicy nie widac w wygladzie ani tym bardziej w smaku

a to czego mrozonego nie lubie z warzyw to fasolka szparagowa// nabiera
bardzo dziwnego posmaku (moze u nas jakies dziwne fluidy zamrazarka
wydziela? bo slyszalam ze niektorzy lubia taka) mnie po prostu nie podchodzi

Marta

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-15 18:37:55

Temat: Re: jakie zioła?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


> ta byla suszona na sloncu
>majeranek tez tak chcielismy tak piekne slonce prazy to czemuby nie (tyle ze
>wiatr kurcze wieje cosik za mocny)
>od kilku lat tak samo grzyby suszymy, nie w piekarniku jak do niedawna
>wlansie, tylko na takiej duuuzej konstrukcji z plachta a'la sito ;) na
>balkonie i na sloncu i wietrze .. daja tak wspanialy aromat.. ze dwa pokoje
>sa nimi zawsze zapachnione :)

jeszcze moznaby sprobowac tego elektrycznego wynalazku na
elektryke - wlasnie mi sie z tymi sitami przypomnialo. chyba jak
bylam w PL to widzialam w sklepie takie ustrojstwo, nawet
niedrogie bardzo....
>
>a co do tego koperku i pietruszki.. to koperek siekany jest na drobno (lub
>troche grubszy np jak chcemy zima zupe koperkowa) chowamy do pudeleczek i do
>zamrazarki i szczerze powiem ze jak posypie sie nim ziemniaki to prawie
>roznicy nie widac w wygladzie ani tym bardziej w smaku

mnie to troche w wygladzie nie tego - ciemnieje i sie skleja. ale
jakby posypac po wierzchu czyms zywo-zielonym ;))))
cos mi chodzi po glowie, ze ziola dobrze zamrozic w
wilgoci...skleroza mnie przegryza, ale wydaje mi sie, ze plukane
ziola mrozilam dawno temu, jak mialam duzy ogrod ze wszystkim...a
jakby tak w pojemniku na lod, z woda w srodku, potem kostki
ziolowe wyciagac. tak, jak skoncentrowany bulion zamrozony
>
>a to czego mrozonego nie lubie z warzyw to fasolka szparagowa// nabiera
>bardzo dziwnego posmaku (moze u nas jakies dziwne fluidy zamrazarka
>wydziela? bo slyszalam ze niektorzy lubia taka) mnie po prostu nie podchodzi
>
>Marta
>
a to ja taksa sama dziwna widac, jeszcze marchewka i kalafior tez
mi mrozone nie pasuja...a za to bardzo lubie sklepowe mrozone
krojone pieczarki - pachna lasem nie wiedziec dlaczego

Kr
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-15 19:13:23

Temat: Re: jakie zioła?
Od: "AniaT" <anna.t@no_spam.interia.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> napisał w wiadomości
news:bci8fr$2rr$1@nemesis.news.tpi.pl...
> a co do tego koperku i pietruszki.. to koperek siekany jest na drobno (lub
> troche grubszy np jak chcemy zima zupe koperkowa) chowamy do pudeleczek i
do
> zamrazarki

A ja z koperkiem robie odwrotnie. Galazki (te drobniejsze) upycham do
pudeleczka i zamrazam. Potem wyciagam i ubijam drewnianym tluczkem ten
zamrozony koperek i odkladam do zamrazarki, wychodzi jak robniutko
pokrojony, zupelnie sypki, mozna po trochu dosypywac do potraw.
--
AniaT
mailto:anna.t@to*skasuj.interia.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-15 21:56:39

Temat: Re: jakie zioła?
Od: "Kubuś Puchatek" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Joanna Gotlib" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bchk50$q91$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jakich ziół sie używa do pomidorów z mozarellą?
> Pozdrawiam,
> Asia
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-15 22:00:19

Temat: Re: jakie zioła?
Od: "Kubuś Puchatek" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Jakich ziół sie używa do pomidorów z mozarellą?

Bazylia i pomidory bardzo sie lubią ale tymianek jest miłym toznaniem z
pachnącym letnim malinowym pomidorkiem jak zatym tęsknie

pozdrawiam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

test...
budyń...
jaki to Tokaj?
cukinia(P)
cukinia(P)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »