Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jeszcze raz menu wigilijne

Grupy

Szukaj w grupach

 

jeszcze raz menu wigilijne

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-29 16:12:14

Temat: Re: jeszcze raz menu wigilijne
Od: <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

Kiedy widzi jak sie mecze z przygotowywaniem roznych specjalow to ma taka
mine jakby chcial powiedziec "a
> moze chodzmy do restauracji?..."

Moj stary zawsze uwazal ze urzadzam "szopke" z ta wigilia. Nie rozumial w
ogole po co. Pierwszy raz jak dostal oplatek to myslal ze to krakers do
barszczyku.
A raz to mu nawet kluski z makiem nad ktorymi pracowalam ze 3 godziny
wyrzucilam doslownie na glowe ! O godz. 19-stej w wigilie! Nic nie pomogl,
tylko lezal i pil wino ! Sieklo mnie, tyle powiem. Ale to stare dzieje. Na
jakis czas przestalam w ogole wtedy robic wigilie, no i zatesknil. Teraz by
mu tego brakowalo. Za to dzieciaki, mimo ze juz takie duze nigdy jeszcze nie
byly na swieta w Polsce. Mimo to dla nich Swieta zaczynaja sie w wigilie i
bez niej nie wyobrazaja sobie ich.

******
m-gosia juz podekscytowana
******


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-29 16:27:25

Temat: Odp: jeszcze raz menu wigilijne
Od: "Quefear" <Q...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <n...@m...ch> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:4...@n...onet.pl...

> Karpia moze tak, ale juz niezywego i troche ostatnim razem "pachnial", no
ale
> potrzebna mi luska, wiec chyba go zrobie... Tylko jak??? Co mozna oprocz
> smazonego? co jest przepyszne i moze znalezc uznanie obcokrajowcow?

Hmm pieczony z ssuszonymi grzybami jest the best

pozdrówka

Quef



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-29 17:25:24

Temat: Re: jeszcze raz menu wigilijne
Od: <n...@m...ch> szukaj wiadomości tego autora

>
> > Ale mimo wszystko
> > jest za zachowaniem tej polskiej tradycji w naszym domu. Pierwsza wililie
> > zrobilam "po polsku", bardzo mu smakowalo, tylko do oplatka nie mogl sie
> > przekonac, za bardzo mu sie kojarzy z komunia...
>
> Ja osbiscie jestem kacerzem czyli luteraninem i w mojej rodzinie oplatek byl
> od zawsze. Jestem przekonany (choc dowodow nie mam), ze zwyczaj lamania sie
> oplatekiem jest scisle zwiazny z komunia, ze jest on forma takiej domowej
> euchrystii, ktora przeciez polaga wlasnie na lamaniu sie chlebem. To bardzo
> piekny zwyczaj i mysle, ze kazdy niezaleznie od wyznania moze go
> zaakceptowac. Jesli Wasi bliscy maja opory wobec tej pieknej tradycji to
> smialo mozecie im powiedziec, ze polscy kacerze tez lamia sie oplatkiem i to
> nie tylko takie lutry jak ja ale rowniez i kalwini, baptysci


Rodzina jest w polowie katolicka, ale problem w tym, ze religia im po
prostu "zwisa", juz widze jaka robia mine jak im mowie o domowej eucharystii:)))
Juz chyba bym sie szybciej dogadala w tej sprawie z druga tesciowa
protestantka, ale jej na wigilii nie bedzie.

Oczywiscie masz racje - oplatek jest zwiazany z komunia.

Chodzi mi po prostu o to zeby ta wigilia byla niepowtarzalna:)...

Kalina



> Czarek


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-29 22:29:58

Temat: Re: jeszcze raz menu wigilijne
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

cezary gmyz <c...@z...dwws.pl> a écrit dans le message :
9u52fd$g5m$...@n...onet.pl...
> U mnie w domu na wigilie podaje sie zupe z jaka sie nie spotkalem u innych
> moich znajomych (choc czytalem, ze wystepuje) a mianowicie rosol z karpia
ze
> specjalnymi kluseczkami czy raczej pulpetami z bulki tartej z rybimi
> podrobami i zielona pietruszka. Bez watpienia jest to moj osobisty smak
> wigili. Choc pewnie te podroby nie brzmia wam dobrze zapewniam, e nie ma
> lepszego dodatku do zupy rybnej i smialo delikatny smak tej potrawy moze
> konkurowac z innymi slynnymi zupami rybnymi: rosyjska ucha, marsylska
> boulabaise (nie jestem pewien pisowni) czy wegierska halaszle


"bouillabaise"

Ewcia
(juz padajaca i dlatego krotko piszaca...)

--
Niesz !



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-29 23:32:51

Temat: Re: jeszcze raz menu wigilijne/Sos koperkowy
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



n...@m...ch wrote:
> Jak sie robi sos koperkowy?


Ja robie tak:
2 lyzki maki
2 lyzki masla
pol lyzeczki bialego pieprzu
sol do smaku
05. l dobrego rosolu z kury
100 ml smietanki
2 lyzki posiekanego swiezego lub mrozonego koperku


Z masla i maki zrobic jasna zasmazke, powoli dodac rosol caly czas
mieszajac trzepaczka. Doprowadzic do powolnego wrzenia i zredukowac do
pozadanej gestosci ciagle mieszajac, dodac pieprz, sol i koperek, dodac
smietanke i dobrze wymieszac.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-30 07:40:32

Temat: Re: jeszcze raz menu wigilijne
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>A we Włoszech są opłatki przekładane miodem i migdałami. Pychotka.
>Pozdrawiam Ramzes.
>
a ja nie mam w ogole oplatka na Wigilie!!!
2 lata temu przyslal mi kolega, przyjechalo w lutym w
zzharakterze proszku podejrzanego...i malych kawalkow...w ub.
roku bylam w PL, a teraz mi chyba tylko zostalo lamanie sie
chlebem. nie poswieconym...jestem bezbozna?

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-30 08:14:06

Temat: Re: jeszcze raz menu wigilijne
Od: s...@b...univ.gda.pl (Agnieszka Szalewska-Palasz) szukaj wiadomości tego autora


> a ja nie mam w ogole oplatka na Wigilie!!!
> 2 lata temu przyslal mi kolega, przyjechalo w lutym w
> zzharakterze proszku podejrzanego...i malych kawalkow...w ub.
> roku bylam w PL, a teraz mi chyba tylko zostalo lamanie sie
> chlebem. nie poswieconym...jestem bezbozna?
>
> Krysia


Krysiu, przyslac Ci??? do nas do Usia w listach dochodzil
calkiem, calkiem, od razu co prawda parokrotnie przelamany, ale
jeszcze pozniej tez dalo sie nim lamac:-)))
Jak reflektujesz, to dawaj zaraz adres, i bede slac:-)

Agnieszka

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-30 08:44:28

Temat: Re: jeszcze raz menu wigilijne
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

o dzieki Ci bogini!!!
adres niby jest w ksiedze adresowej...czy mam pisac personalnie??

Krysia
>
>> a ja nie mam w ogole oplatka na Wigilie!!!
>> 2 lata temu przyslal mi kolega, przyjechalo w lutym w
>> zzharakterze proszku podejrzanego...i malych kawalkow...w ub.
>> roku bylam w PL, a teraz mi chyba tylko zostalo lamanie sie
>> chlebem. nie poswieconym...jestem bezbozna?
>>
>> Krysia
>
>
>Krysiu, przyslac Ci??? do nas do Usia w listach dochodzil
>calkiem, calkiem, od razu co prawda parokrotnie przelamany, ale
>jeszcze pozniej tez dalo sie nim lamac:-)))
>Jak reflektujesz, to dawaj zaraz adres, i bede slac:-)
>
>Agnieszka

K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-30 08:46:57

Temat: Re: jeszcze raz menu wigilijne
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On 29 Nov 2001 18:25:24 +0100, <n...@m...ch> wrote:

>>
>> > Ale mimo wszystko
>> > jest za zachowaniem tej polskiej tradycji w naszym domu. Pierwsza wililie
>> > zrobilam "po polsku", bardzo mu smakowalo, tylko do oplatka nie mogl sie
>> > przekonac, za bardzo mu sie kojarzy z komunia...
>>
u nas oplatek/chleb laczy sie razczej, i kojarzy, z dzieleniem
sie wzajemnie tym, co mamy...

Krysia, srednio religijna...o domowej eucharystii nawet ie
probuje...
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-30 09:29:21

Temat: Re: jeszcze raz menu wigilijne
Od: s...@b...univ.gda.pl (Agnieszka Szalewska-Palasz) szukaj wiadomości tego autora



> o dzieki Ci bogini!!!

:-)) o jak milo nieco pieknych slowek z ranka samego posluchac:-))
(ranem co prawda zaczal sie u mnie z 3 godziny temu, co wcale
nie znaczy, ze sie juz obudzila:-)))

> adres niby jest w ksiedze adresowej...czy mam pisac personalnie??
wybacz moje igno-rancje, ale gdzie, gdzie?? w Cafe? zajrzalam
sobie do Cafe-members, ale tam tylko pod haslem Opakowana jest
email oraz znaczek, zes F;))) powiedz, ach, powiedz, jak szukac,
bo wielce pewne jest, ze moj wzrok niedospany nie widzi....
a jak juz powiesz, to personalnie tez napisac mozesz:-) a jak
jeszcze dzis, to i dzis zapakuje (starannie:-))) moze w taka
koperte ocieplana, w jakich do nas szczepy bakteryjne
przychodza?:-))) coby uniknac laman przedwczesnych) i pojdzie
sobie na poczte jutro, najpozniej w poniedzialek.... (na nozkach
mojego szanownego W:-), jako ze ja odfruwam jutro na konferencje
w Sztokholmie....a potem opisze Wam, jesli zdarzy mi sie jesc
sfermentowane sledzie, szwedzki przysmak:-))))

uklony od Agnieszki (opakowujacej sie zimowo na jutro:-))) jak
zakladam moja kurteczke, to nie moge raczek opuscic, takie
wszystko puchate:-))

>
> Krysia
> >
> >> a ja nie mam w ogole oplatka na Wigilie!!!
> >> 2 lata temu przyslal mi kolega, przyjechalo w lutym w
> >> zzharakterze proszku podejrzanego...i malych kawalkow...w ub.
> >> roku bylam w PL, a teraz mi chyba tylko zostalo lamanie sie
> >> chlebem. nie poswieconym...jestem bezbozna?
> >>
> >> Krysia
> >
> >
> >Krysiu, przyslac Ci??? do nas do Usia w listach dochodzil
> >calkiem, calkiem, od razu co prawda parokrotnie przelamany, ale
> >jeszcze pozniej tez dalo sie nim lamac:-)))
> >Jak reflektujesz, to dawaj zaraz adres, i bede slac:-)
> >
> >Agnieszka
>
> K.T. - starannie opakowana
> ____________________________________________________
__________________________
> Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
>
>


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Nalesniki z serem:)
Smazone anakondy, zolwie i slimaki. I nieudany ryz
Jaki robot do ciasta?
Post to newsgroups with new professional tool avtv
foremki do ciastek swiatecznych-poszukuje

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »