| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-01 12:25:40
Temat: jeszcze raz palurdyPoratujcie prosze!!!
Nie wiem, czy jeszcze wszyscy spia, czy sie lecza;)
Mam nadzieje, ze jest na grupie ktos kto odpwie mi na wczesniej zadane pytanie.
Co to sa palurdy (baby clams)i jesli sa we wlasnym sosie to z czym sa
najsmaczniejsze.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-01 13:33:15
Temat: Re: jeszcze raz palurdy<d...@p...onet.pl> a écrit dans le message news:
1...@n...onet.pl...
> Poratujcie prosze!!!
> Nie wiem, czy jeszcze wszyscy spia, czy sie lecza;)
> Mam nadzieje, ze jest na grupie ktos kto odpwie mi na wczesniej zadane
pytanie.
> Co to sa palurdy (baby clams)i jesli sa we wlasnym sosie to z czym sa
> najsmaczniejsze.
>
Czesc
1. Mozna jesc "nature"
2. Z majonezem
3. Dodac do salatki (warzywa + sos majonezowy)
Wiecej grzechow nie pamietam...
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-01 13:57:04
Temat: Re: jeszcze raz palurdy
----- Original Message -----
From: <d...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, January 01, 2002 1:25 PM
Subject: jeszcze raz palurdy
> Poratujcie prosze!!!
> Nie wiem, czy jeszcze wszyscy spia, czy sie lecza;)
> Mam nadzieje, ze jest na grupie ktos kto odpwie mi na wczesniej zadane
pytanie.
> Co to sa palurdy (baby clams)i jesli sa we wlasnym sosie to z czym sa
> najsmaczniejsze.
>
Chyba wszyscy jeszcze spia ;-) Palurdy nic mi nie mowia, ale baby clams jak
najbardziej - to rodzaj malzy. W sosie wlasnym najlepiej je wykorzystac
przygotowujac clam chowder - pyszna amerykanska zupe. A oto kilka propozycji
(jednostki miary amerykanskie):
chowder z Nowej Angli
4 (10-uncjowe) puszki palurd (palurdow ???)
6 plasterkow bekonu (chudy boczek tez moze byc od biedy)
2 srednie cebule, obrane i pokrojone w kostke
3 lyzki maki
12 czerwonych ziemniakow (mozna kupic w hipermarketach), obranych i
pokrojonych w kostke o boku ok. 1 cm
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki smietany slodkiej
3 lyzki masla
sol i pieprz
Malze osacz z sosu, sos zachowaj. Bekon podsmaz na rumiano w glebokim
rondlu. Po wystudzeniu pokroj go w kostke i odloz - posluzy jako przybranie
zupy. Na tluszczu pozostalym ze smazenia bekonu podsmaz cebule na szklisto.
Dodaj make i dokaldnie wymieszaj. Dodaj ziemniaki, sos z malzy i tyle wody,
aby przykryc ziemniaki. Gotuj, az ziemniaki zmiekna (ok. 20 min.). Dodaj
malze, mleko i smietane i "pykaj" na malutkim ogniu ok 5 min. (do czasu az
mleko i smietana sie podgrzeja - nie gotuj ich !!). Dodaj maslo i dopraw
sola i pieprzem. Podawaj w miseczkach posypany podsmazonym bekonem.
chowder z malzy
25 dag bekonu, pokrojonego w srednia kostke
1 szklanka drobno posiekanego pora
1 szklanka drobno posiekanej cebuli
0,5 szklanki posiekanego selera naciowego
1 marchew obrana i pokrojona w kostke
3 liscie laurowe
1 lyzka swiezego tyminaku (posiekanego) lub 1 lyzeczka suszonego
0,5 szklanki maki
0,5 kg ziemniakow, obranych i pokrojonych w srednia kostke
4 szklanki "sosu wlasnego" z malzy
2 szklanki kremowki
1 kg palurd
2 lyzki posiekanej natki pieptruszki
sol i pieprz
W duzym rondlu podsmaz na chrupko bekon, dodaj por, cebule, seler i marchew.
Podsmazaj przez ok. 2 min, nastepnie dopraw sola i pieprzem. Dodaj listki
laurowe i tymianek.
Nastepnie wmieszaj make, rozmieszaj dokladnie i podsmazaj przez ok. 2 min..
Dodaj ziemniaki i sos z malzy. Zagotuj a nastepnie zmniejsz plomien palnika
i "pykaj" do czasu az ziemniaki sie ugotuja. Dodaj kremowke i "pykaj" dalej,
po paru minutach dodaj malze, poczekaj az sie ogrzeja i dodaj natke, dopraw
sola i pieprzem i mozesz podawac.
Smacznego "anonimie' :-)
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |