| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-20 09:53:16
Temat: Re: kabaczek
Aga napisał(a) w wiadomości: <8qa3l4$484$1@news.tpi.pl>...
>Co mogę zrobić z kabaczkiem, którym "uszczęśliwiła" mnie koleżanka? Dodam,
>że wolałabym go użyć, a nie wyrzucić!
Nadziać mieskiem jak lasagne pare postow nizej i zapiec
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-09-20 10:33:43
Temat: kabaczekCo mogę zrobić z kabaczkiem, którym "uszczęśliwiła" mnie koleżanka? Dodam,
że wolałabym go użyć, a nie wyrzucić!
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-20 11:59:53
Temat: Re: kabaczek- dlugie
Aga napisał(a):
> Co mogę zrobić z kabaczkiem, którym "uszczęśliwiła" mnie koleżanka? Dodam,
> że wolałabym go użyć, a nie wyrzucić!
> Agnieszka
Mam sam pare na ogrodzie i oto pare przepisow z mojej Bazy Danych. Przepraszam
za krzaczki z polskich liter ale
przepisy importowalem z Accesa ale jakos sie da. Niedlugo puszcze strone z
takimi nietypowymi w sumie przepisami, ale
jak na razie sluze tym co mam :-))))
Ps. Nie wszystkie przepisy robilem wiec jak cos to jestem bez winy :-))
Kabaczek duszony
60 dag kabaczka, 5 dag cebuli, 3 z?bki czosnku, chilli, sól, 4 ?y?ki
posiekanej zieleniny z bazylia, pó? ?y?ki oleju
Kabaczek umy?, obra?, przekroi? na pó?, oczy?ci? z lu?nego mi??szu z pestkami
i pokroi? w kostk?. Cebul? obra? op?uka?, pokroi? w drobn? kostk?, posoli?,
ogrzewa? na suchej patelni mieszaj?c. Gdy zmi?knie, doda? olej i w?o?y?
pokrojony kabaczek. Skropi? wrz?c? wod? i dusi? pod przykryciem. Czosnek
obra?, op?uka?, drobno posieka?, doda? do dusz?cego si? kabaczka, oprószy?
chilli i udusi? do mi?kko?ci. Wy?o?y? na talerz, posypa? zielenin?. Podawa? do
mi?sa i ryb.
Kabaczek nadziewany mi?sem
1200 g kabaczka, 25 dag mi?sa, 1/2 szklanki ry?u, cebula, 8 dag t?uszczu, sól,
pieprz, zielenina, 1/2 szklanki ?mietany, 2 ?y?eczki m?ki, 2-3 pomidory
Kabaczek obra?, pokroi? na kr??ki grubo?ci oko?o 5 cm, ?y?eczka wydr??y?
nasiona, pozostawiaj?c cienka warstw? z jednej strony jako podstaw?. Ugotowa?
w du?ej ilo?ci wody ry?, odcedzi?. Ry? wyrobi? z mielonym mi?sem i jajkiem
dodaj?c przyprawy do smaku: sól, pieprz, zielenin?. Nadzieniem nape?ni?
przygotowane kubeczki z kabaczka, u?o?y? na stopionym t?uszczu, doda? kilka
?y?ek wody oraz obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, udusi? razem pod
przykryciem do mi?kko?ci. Sos podprawi? ?mietan? wymieszan? z m?k?, posypa?
zielenin?.
Kabaczek nadziewany ry?em i grzybami
1 kg kabaczka, 3/4 szklanki ry?u, 25 dag grzybów mieszanych lub pieczarek,
cebula, ?y?ka zieleniny, 8 dag t?uszczu, 2 jajka, sól, pieprz, 3-4 pomidory
abaczek obra?, przekroi? wzd?u? na po?ow?, ?y?ka wydr??y? nasiona. skroi?
cienkie plasterki kabaczka od strony wypuk?ej podstawy, aby ?atwo by?o ju?
nadziane pó?ówki u?o?y? do duszenia. Ry? wsypa? do du?ej ilo?ci wrz?cej wody,
gotowa? 10 min, odcedzi? na sicie, przykry?, pozostawi? do wystudzenia.
Oczyszczone i drobno pokrojone grzyby podsma?y? w 1/3 przewidzianej ilo?ci
t?uszczu. Doda? do grzybów ry?, zielenin?, sól i pieprz oraz surowe jajka.
Nadzienie wymiesza?. Wydr??one kabaczki oprószy? sol? i pieprzem, posypa?
zielenin?. W?o?y? do kabaczków nadzienie tworz?c z niego wa?ki wystaj?ce ponad
kabaczek U?o?y? kabaczki w naczyniu ze stopionym t?uszczem, podla? bardzo ma??
ilo?ci? wody, doda? skrojone kawa?ki kabaczka Dusi? lub piec w piekarniku do
mi?kko?ci. Nast?pnie doda? obrane ze skórki i drobno pokrojone
pomidory. Wytworzony sos mo?na doprawi? ?mietan? wymieszan? z m?k?. Podaj?c
posypa? zielenin?.
Kabaczek po grecku
1kg kabaczka, 40dag pomidorów, 4 spore cebule, 2-3 owo-
ce ?wie?ej papryki, p?aska ?y?eczka mielonej papryki, sól, p?aska ?y?eczka
cukru, pó? szklanki oleju sojowego lub s?onecznikowego
Kabaczek obieramy, przecinamy wzd?u? i wydr??amy pestki. Nast?pnie trzeba go
b?dzie zetrze? na gru-
bej jarzynowej tarce. Cebule kroimy w kostk?. W garnku, najlepiej p?askim,
rozgrzewamy olej, podsma?amy ce -
bul? (nie rumieni?), dodajemy starty kabaczek, drobno pokrojon? wypestkowan?
papryk? oraz wszystkie przyp -
rawy i dusimy przez 30 minut. W tym czasie oddzielnie dusimy pomidory i
przetarte dodajemy do kabaczka. Ra -
zem gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Tak przyrz?dzone jarzyny mo?na podawa? na zimno, jako sa?atk? lub
jako dodatek do klusek czy ry?u
Kabaczek po grecku II
1 kg kabaczka, 1/2 kg pomidorów, 4 cebule, 3 papryki, sól, 3/4 szklanki oleju
Kabaczek obra?, przeci?? wzd?u?, wydr??y? pestki i w?ókna zetrze? na tarce.
Drobno posiekan? cebul? poddusi? w oleju nie rumieni?c, doda? kabaczek,
pokrojon? papryk? i wszystkie przyprawy oprócz pomidorów, po czym przez ok.
pó? godziny dusi?. Nast?pnie doda? podduszone i przetarte pomidory i dusi?
jeszcze 10 min. Podawa? na gor?co do ry?u lub na zimno.
Kabaczek zapiekany z cebul?
80 dag kabaczka, 2 ?y?ki posiekanej zieleniny, sól, 25 dag tartej bu?ki, 1/4
?y?eczki papryki, 3 cebule (20 dag), 5 ?y?ek mas?a, 4 jaja na twardo, 1 ?y?ka
t?uszczu do naczynia
Kabaczek pokroi? wzd?u? na 4 cz??ci, obra? ze skóry i po usuni?ciu pestek
pokroi? w poprzek na ?wier?plasterki grubo?ci ok. 2 cm, posypa? zielenin?,
posoli?, wymiesza?. Odsypa? 1 ?y?k? tartej bu?ki, pozosta?o?? wymiesza? z
papryk?. Cebul? drobno pokroi? i przesma?y? na 1 ?y?ce mas?a, nie rumieni?c.
Jaja posieka?. G??bokie naczynie wysmarowa? t?uszczem i wysypa? 1 ?y?ka tartej
bu?ki. Roz?o?y? na dnie warstw? kabaczka, posypa? tart? bu?k?, cebul? i
jajami, posoli?. Na tym po?o?y? znów warstw? kabaczka, posypa? bu?k?, cebul?,
jajami itd. Górn? warstw? powinna stanowi? doprawiona tart? bu?k? posypan?
wiórkami mas?a. Wstawi? do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez
przykrycia ok. 40 min. Bu?ka na wierzchu ma si? zrumieni?.
Kabaczki faszerowane mi?sem
1 kg m?odych kabaczków
NADZIENIE : 30 dkg wieprzowiny lub baraniny bez ko?ci, 1 czerstwa bu?ka -
kajzerka, 1 du?a cebula, 1 ?y?ka t?uszczu, 1 jajko, sól, pieprz
SOS : 1/8l ?mietany, 1 ?y?ka m?ki, 1 ?y?ka koperku i natki pietruszki
M?ode kabaczki obra?, op?uka?. Je?li s? ma?e pokraja? wzd?u? na 2 cz??ci,
wybra? pestki, lekko osoli?. Du?e kabaczki przecina? w poprzek na kawa?ki 3-4
cm grubo?ci, wyr??y? ?y?eczk? nasiona i mi?kisz, pozostawiaj?c cienk? warstw?
niewydr??on? jako dno. Przyrz?dzi? nadzienie: mi?so op?uka?, pokraja? na
kawa?ki, namoczy? bu?k? w wodzie, cebul? obra? pokroi?, podsma?y? na t?uszczu
na jasnoz?oty kolor. Mi?so, bu?k?, cebul? przepu?ci? przez maszynk?. Doda?
jajko, sól, pieprz, utrze? starannie. Nadzienie nak?ada? do kabaczków, u?o?y?
w jednej warstwie w p?askim rondlu, zala? niedu?? ilo?ci? wody. Wstawi? do
gor?cego piekarnika na 20 - 30 minut.
G?st? ?mietan? osoli?, wymiesza? z m?k?, zala? kabaczki. Chwil? zapieka?,
wyj?? napó?misek, obla? sosem, posypa? siekan? zielenin?.
Podawa? z ziemniakami z wody.
Krokiety z kabaczków
3 m?ode kabaczki, 2 jaja, 4 ?y?ki tartego ?ó?tego sera, tarta bu?ka, sól,
pieprz, zielenina, t?uszcz do sma?enia
Kabaczki wymy?, obra?, pokroi? w plastry, usun?? mi?kisz z ziarnami, ugotowa?
do mi?kko?ci w ma?ej ilo?ci osolonej wody. Rozgnie?? na puree, doda? rozbite
jaja, starty ser, Posiekan? zielenin?, wymiesza? i przyprawi? do smaku.
G?sto?? masy regulowa? dodatkiem bu?ki tartej tak, aby by?a g?st? i dala si?
formowa? w pod?u?ne krokiety. Przed formowaniem zwil?y? r?ce zimna wod?. Ka?dy
z krokietów otacza? w bu?ce tartej i sma?y? na rozgrzanym t?uszczu na z?oty
kolor.
Smacznego
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-20 12:19:04
Temat: Re: kabaczekAga <a...@p...wp.pl> wrote:
> Co mogę zrobić z kabaczkiem, którym "uszczęśliwiła" mnie koleżanka? Dodam,
> że wolałabym go użyć, a nie wyrzucić!
Zrobić placki, takie jak ziemniaczane. Przeciąć wzdłuż, odrobinę wydrążyć,
i nafaszerować mięsem, albo mięsem z ryżem, i zapiec. Pokroić w plastry,
opanierować i usmażyć jak kotlety. Dokupić paprykę, pomidory, cebulę
i bakłażana i zrobić ratatouille. Itd. :-)
Anetek
--
....
.' .. `. A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta
:`.__.': Anything is good and useful if it's made of chocolate.
`....'
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-20 13:43:55
Temat: Re: kabaczekOn Wed, 20 Sep 2000, Aga wrote:
> Co mogę zrobić z kabaczkiem, którym "uszczęśliwiła" mnie koleżanka? Dodam,
> że wolałabym go użyć, a nie wyrzucić!
> Agnieszka
Obranego ze skory kabaczka przekroic na polowe. Wydrazyc- i caly miazsz
wraz z pestkami zmielic i lekko podsmazyc. Podsmazyc tez mielone miesko
(dowolne) i cebulke, wymieszac z miazszem, spora iloscia koperku i
przyprawami (sol, pieprz, troche papryki); mozna troche tartej
bulki, jesli masa nie bedzie dostatecznie gesta i 1-2 jajka. Napelnic
kabaczka ta masa i do piekarnika. Kiedy kabaczek bedzie juz lekko miekki
polozyc na wierzch grube plastry sera. Podpiec jeszcze troche - i
smacznego :-) Sadze ze rownie dobra bedzie wersja dla jaroszy- zamiast
mieska pieczarki.
Mdana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-25 05:56:30
Temat: Re: kabaczek- polemika
Aga napisał(a):
> Co mogę zrobić z kabaczkiem, którym "uszczęśliwiła" mnie koleżanka? Dodam,
> że wolałabym go użyć, a nie wyrzucić!
> Agnieszka
Wrzucilem kilka przepisow na kabaczka, ale szczerze mowic przwie karzdy wymaga
udoskonalen wynikajacych nie z niedoskonalosci przepisu ale z beznadziejnosci
samego kabaczka. Jeszcze w leczo mi jakos smakuje ale tak poza tym to trudno z
niego zrobic cos ekstra no chyba ze ktos ma inne zdanie...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-05 14:56:23
Temat: Re: kabaczek- polemikaMaciej Barton <l...@h...pl> wstukal(a) pracowicie:
>> Co mogę zrobić z kabaczkiem, którym "uszczęśliwiła" mnie koleżanka? Dodam,
>> że wolałabym go użyć, a nie wyrzucić!
>> Agnieszka
> Wrzucilem kilka przepisow na kabaczka, ale szczerze mowic przwie karzdy wymaga
> udoskonalen wynikajacych nie z niedoskonalosci przepisu ale z beznadziejnosci
> samego kabaczka. Jeszcze w leczo mi jakos smakuje ale tak poza tym to trudno z
> niego zrobic cos ekstra no chyba ze ktos ma inne zdanie...
E tam. Co prawda kabaczek nie ma specjalnego smaku sam, ale odpowiednio
faszerowany, zapieczony z serem na wierzchu miodnym jest. A sam farsz bez
kabaczka jest gorszy. Bo za tłusty i jakiś taki zbyt skoncentrowany. Po
prostu czasem potrzebny jest taki mało wyrazisty smak (ale nie bez wyrazu!)
dla odpowiedniej kompozycji.
Antek Goldstein
--
___/___ : I I SPIT ON STINKING ROMAN DOGS! I
< 102 >======= I PTOOEE!!! I
/o----d-----b---o\ : I I
\8oooooooooooo8/ : I_____________________________________(Vercingetorix
)_I
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-08 10:31:31
Temat: Re: kabaczekKartoflanka z kabaczkiem
5-7 ziemniaków
ok 1 litra rosolu
1 kabaczek
pare pomidorów
cebula
marchew
smietana
przyprawy
Do gotujacego sie rosolu wrzucamy pokrojone w kostke ziemniaki. Po paru
minutach dodajemy pokrojony tez w kostke kabaczek i gotujemy ok 10 min.
Dokladamy czastki pomidora, przesmazona cebule oraz marchew i gotujemy do
miekkosci. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku, zabielamy.Ja dodaje natke
pietruszki na koncu
smacznego
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |