« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-20 12:45:59
Temat: Przyprawki korzenneWitam :)
Bedac na Helu trafilem do malej knajpki z grillem o dzwiecznej nazwie
Speluna. To co wlasciciel wyczynial na grillu to byl po prostu odlot.
Ale nie o tym bede pisal...
Otoz do piwa mozna bylo zamowic przyprawke korzenna, ktora aplikowalo
sie dokladnie tak jak sok malinowy. Moj problem polega na tym, ze
chcialem odtworzyc recepture tej przyprawki. Niestety producent tego
specyfiku za zadne pieniadze nie chce jej zdradzic, a robi ja tylko na
potrzeby wlasnej knajpy.
Wiem na jej temat tylko tyle ze:
1. Receptura zostala zaczerpnieta ze starej litewskiej ksiazki
kucharskiej.
2. Mozna w niej wyczuc cynamon
3. Technologia przygotowywania jest bardzo dluga (gotuje sie kilka dni)
Interesuja mnie wszelkie przepisy, wskazowki i inne informacje na temat
wszelkiego rodzaju plynnych przypraw korzennych dodawanych do alkoholi,
w szczegolnosci do piwa.
W zamian moge podrzucic kilka zakreconych przepisow, ktore wyprodukowala
moja pani.
Thanx from the mountain
czyli
z gory dziekuje :)))
Robert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-09-20 14:13:03
Temat: Re: Przyprawki korzennea czy to nie mialo zapachu i smaku podobnego do gloggu, mozna to nabyc
gotowe w ikei.
tak mi sie skojarzylo.
moze trzeba poszukac w kuchni skandynawskiej. wsumie to litwa ma troche z
tym wspolnego.
Alien napisał(a) w wiadomości: <3...@i...pl>...
>Witam :)
>
>Bedac na Helu trafilem do malej knajpki z grillem o dzwiecznej nazwie
>Speluna. To co wlasciciel wyczynial na grillu to byl po prostu odlot.
>Ale nie o tym bede pisal...
>Otoz do piwa mozna bylo zamowic przyprawke korzenna, ktora aplikowalo
>sie dokladnie tak jak sok malinowy. Moj problem polega na tym, ze
>chcialem odtworzyc recepture tej przyprawki. Niestety producent tego
>specyfiku za zadne pieniadze nie chce jej zdradzic, a robi ja tylko na
>potrzeby wlasnej knajpy.
>
>Wiem na jej temat tylko tyle ze:
>1. Receptura zostala zaczerpnieta ze starej litewskiej ksiazki
>kucharskiej.
>2. Mozna w niej wyczuc cynamon
>3. Technologia przygotowywania jest bardzo dluga (gotuje sie kilka dni)
>
>Interesuja mnie wszelkie przepisy, wskazowki i inne informacje na temat
>wszelkiego rodzaju plynnych przypraw korzennych dodawanych do alkoholi,
>w szczegolnosci do piwa.
>
>W zamian moge podrzucic kilka zakreconych przepisow, ktore wyprodukowala
>moja pani.
>
>Thanx from the mountain
>czyli
>z gory dziekuje :)))
>
>Robert
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-20 18:40:44
Temat: Re: Przyprawki korzenne
monizda&glizda wrote:
> a czy to nie mialo zapachu i smaku podobnego do gloggu, mozna to nabyc
> gotowe w ikei.
> tak mi sie skojarzylo.
> moze trzeba poszukac w kuchni skandynawskiej. wsumie to litwa ma troche z
> tym wspolnego.
>
Prawde mowiac spodziewalem sie takiej odpowiedzi...
Wiem, probowalem i dlatego wlasnie postanowilem sam cos zadzialac. Niestety
glogg kupiony w ikei jest tak jak wszystko w tym przybytku: pozbawione
indywidualizmu i niby dobre ale nastepnej flaszki juz nie kupilem.
Poza tym bardziej chodzilo mi o przepisy niz gotowe preparaty.
Robert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |