| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-10 22:49:17
Temat: kabaczkiwitam !
z niewidzy posadzilem za duzo krzaczkow kabaczkowych.
w zwiazku z tym mi obradzilo ;)
ma ktos jakies ciekawe smaczne pomysly co robic ??
pozdrawiam
Blazej Patrzalek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-11 05:42:58
Temat: Re: kabaczkikabaczki są super smażone jak schabowe w panierce...
można dodać je do leczo ...
ja również robię je z grilla /wcześniej kroję w kwałki i zostawiam na parę
godzin w przyprawach, oleju i duuuzo czosnku/
:-)
Pozdrawiam. Jini.
Użytkownik "BaRMaN" <b...@s...info-no.spm> napisał w wiadomości
news:cfbjed$dd3$1@inews.gazeta.pl...
> witam !
>
> z niewidzy posadzilem za duzo krzaczkow kabaczkowych.
> w zwiazku z tym mi obradzilo ;)
> ma ktos jakies ciekawe smaczne pomysly co robic ??
>
> pozdrawiam
> Blazej Patrzalek
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-11 06:13:00
Temat: Re: kabaczki
Użytkownik "BaRMaN" <b...@s...info-no.spm> napisał w wiadomości
news:cfbjed$dd3$1@inews.gazeta.pl...
> witam !
>
> z niewidzy posadzilem za duzo krzaczkow kabaczkowych.
> w zwiazku z tym mi obradzilo ;)
> ma ktos jakies ciekawe smaczne pomysly co robic ??
Kabaczki po marsylsku
4 kabaczki
cebula
2 ząbki czosnku
2 duże pomidory
5 łyżek ryżu
łyżka sosu sojowego (ja to w przepisie ominę - ale jak ktoś lubi i jada to
czemu by nie...)
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
zielenina (co kto lubi - ja dam nać pietruszki i koperek)
sól, pieprz
Kabaczki opłukać, obrać (tylko jeżeli skóra jest gruba), pokroić w
plasterki, posypać solą i odstawić, aby puściły sok.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, pomidory sparzyć i obrać ze skórki -
podzielić na ósemki.
W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę, czosnek oraz pomidory a po 5
minutach osączone kabaczki.
Ryż opłukać i osączyć. Wrzucić do rondla z jarzynami, wlać sos sojowy.
Wymieszać i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu dalsze 25 minut (jeśli
potrawa pod koniec gotowania będzie zbyt sucha dolać trochę wrzątku).
Posypać zieleniną.
Przepis zapodała Marynatka na psw.
Bardzo smaczne wychodzi
-------
Zupa z kabaczków:
dużą cebulę, podsmażyć na kilku łyżkach oliwy w garnku, jak się zeszkli,
posypać łyżką mąki, przesmażyć do lekkiego zrumienienia.
Kabaczek spory obrać, pokroić w kostkę, odrzucając ok 1/2 miąższu z
pestkami.
Resztę wrzucić na cebulkę, podlać trochę wodą.
Pogotować nie za długo - kabaczek ma być miękkawy ale nie rozgotowany.
Doprawić kostką rosołową lub lubczykiem, pieprzem, solą, sokiem z cytryny,
Łyżeczką słodkiej papryki i_ostrą papryką_ na koniec.
Można zaciągnąć śmietaną, lub żółtkami, albo zamiast tego wrzucić pomidora ,
ale nie na koniec, tylko od razy z kabaczkiem.
Podawać z grzankami czosnkowymi.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-11 06:37:32
Temat: Re: kabaczkiwydrążyć środek, nadziać czymkolwiek i zapiec;
ja lubię nadzienie z kurczakiem, ryżem, sosem pomidorowym, cebulką, czosnkiem,
i innymi przyprawami; ale można tam w zasadzie wrzucić wszystko,
no, może oprócz śledzi:):)
smacznego
Ania
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-11 07:11:22
Temat: Re: kabaczkiWITAM
Ja to robie też tak:
- ciasto naleśnikowe 0 chyba każdy wie jak zrobić:))))
- kabaczek obieram, drążę i scieram na tarce (hi)
- można też poszatkować na drobniutkie talarki
i na patelnie, i jak kto woli na słodko albo na pikantnie z sosikiem
pomidorowym.
--
maciek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-11 08:42:40
Temat: Re: kabaczkimaciek wrote:
> - ciasto naleśnikowe 0 chyba każdy wie jak zrobić:))))
> - kabaczek obieram, drążę i scieram na tarce (hi)
> - można też poszatkować na drobniutkie talarki
> i na patelnie, i jak kto woli na słodko albo na pikantnie z sosikiem
> pomidorowym.
tzn. wymieszane? starty kabaczek do ciasta nalesnikowego i smazyc jak
nalesniki? nie przykleja sie? jakie proporcje ciasta i kabaczka -
bardziej nalesnikowy, czy kabaczkowy? :-)
--
Andrzej GG: 5404692
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-11 09:20:29
Temat: Re: kabaczkiJak lubisz mało kabaczka w cieście to możesz mało,
a temp. dobierz do rodzaju środka smażącego:)
ja zrobiłem na oko i było b dobre,
możesz mieć troszke kabaczka w zapasie
i z czasem jak smażysz kolejne placki poprostu eksperymentuj:))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-11 17:42:21
Temat: Re: kabaczki
> ma ktos jakies ciekawe smaczne pomysly co robic ??
ja robię placki ziemniaczane:) z kabaczka
Całą sztukę obieram i usuwam pestki, trę jak ziemniaki na placki
właśnie, ponieważ kabaczek jest soczysty to odlewam większość.
Potem jak placki ziemniaczane czyli dodaje trochę maki, czasem również
ziemniaczanej sól i pieprz i na patelnię.
Czasem dodaję ze 2-3 starte ziemniaki.
Placki sa pyszne i bardzo delikatne
smacznego!
magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-12 10:33:50
Temat: Re: kabaczkiZapiekanka z cukinii lub kabaczka:
30 g cukini lub kabaczka
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
3 pomidory
1/2 szklanki śmietany
4 łyżki startego żółtego sera
cebula
Jajko
250 g mieszanego mięsa mielonego
2 łyżki tłuszczu
Cukinie umyć, osuszyć, pokroić w talarki. Pomidory sparzyć, obrać,
poprzekrawać, wyciąć trzpienie, miąższ pokroić, wymieszać ze śmietaną i
wywarem z cukini, przyprawić. Gotować 7-10 min. Podczas gotowania dodać ser,
wymieszać. Sos ostudzić. Cebulę obrać, posiekać. Mięso wyrobić z jajkiem,
cebulą, przyprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić, układać
kolejno warstwami 1/2 plasterków cukini, masę mięsną, 1/2 sosu, resztę
cukini i sosu.
Zapiekać 40 min w temp. 185°C
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-24 08:26:34
Temat: Re: kabaczkiUżytkownik "BaRMaN" <b...@s...info-no.spm> napisał w wiadomości
news:cfbjed$dd3$1@inews.gazeta.pl...
W kosteczke, posolic, na olej i piec do miekkosci, a po ostygnieciu
wymieszac z fasolka konserwowa i wstawic do lodowki. Dodac czosnku, pieprzu
i serwowac jako dodatek do miesa.
Pandora
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |