Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kabaczki

Grupy

Szukaj w grupach

 

kabaczki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-08-10 22:49:17

Temat: kabaczki
Od: "BaRMaN" <b...@s...info-no.spm> szukaj wiadomości tego autora

witam !

z niewidzy posadzilem za duzo krzaczkow kabaczkowych.
w zwiazku z tym mi obradzilo ;)
ma ktos jakies ciekawe smaczne pomysly co robic ??

pozdrawiam
Blazej Patrzalek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-08-11 05:42:58

Temat: Re: kabaczki
Od: "Jini" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

kabaczki są super smażone jak schabowe w panierce...
można dodać je do leczo ...
ja również robię je z grilla /wcześniej kroję w kwałki i zostawiam na parę
godzin w przyprawach, oleju i duuuzo czosnku/
:-)
Pozdrawiam. Jini.



Użytkownik "BaRMaN" <b...@s...info-no.spm> napisał w wiadomości
news:cfbjed$dd3$1@inews.gazeta.pl...
> witam !
>
> z niewidzy posadzilem za duzo krzaczkow kabaczkowych.
> w zwiazku z tym mi obradzilo ;)
> ma ktos jakies ciekawe smaczne pomysly co robic ??
>
> pozdrawiam
> Blazej Patrzalek
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-08-11 06:13:00

Temat: Re: kabaczki
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "BaRMaN" <b...@s...info-no.spm> napisał w wiadomości
news:cfbjed$dd3$1@inews.gazeta.pl...
> witam !
>
> z niewidzy posadzilem za duzo krzaczkow kabaczkowych.
> w zwiazku z tym mi obradzilo ;)
> ma ktos jakies ciekawe smaczne pomysly co robic ??

Kabaczki po marsylsku

4 kabaczki
cebula
2 ząbki czosnku
2 duże pomidory
5 łyżek ryżu
łyżka sosu sojowego (ja to w przepisie ominę - ale jak ktoś lubi i jada to
czemu by nie...)
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
zielenina (co kto lubi - ja dam nać pietruszki i koperek)
sól, pieprz

Kabaczki opłukać, obrać (tylko jeżeli skóra jest gruba), pokroić w
plasterki, posypać solą i odstawić, aby puściły sok.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, pomidory sparzyć i obrać ze skórki -
podzielić na ósemki.
W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę, czosnek oraz pomidory a po 5
minutach osączone kabaczki.
Ryż opłukać i osączyć. Wrzucić do rondla z jarzynami, wlać sos sojowy.
Wymieszać i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu dalsze 25 minut (jeśli
potrawa pod koniec gotowania będzie zbyt sucha dolać trochę wrzątku).
Posypać zieleniną.

Przepis zapodała Marynatka na psw.

Bardzo smaczne wychodzi

-------
Zupa z kabaczków:

dużą cebulę, podsmażyć na kilku łyżkach oliwy w garnku, jak się zeszkli,
posypać łyżką mąki, przesmażyć do lekkiego zrumienienia.
Kabaczek spory obrać, pokroić w kostkę, odrzucając ok 1/2 miąższu z
pestkami.
Resztę wrzucić na cebulkę, podlać trochę wodą.
Pogotować nie za długo - kabaczek ma być miękkawy ale nie rozgotowany.
Doprawić kostką rosołową lub lubczykiem, pieprzem, solą, sokiem z cytryny,
Łyżeczką słodkiej papryki i_ostrą papryką_ na koniec.

Można zaciągnąć śmietaną, lub żółtkami, albo zamiast tego wrzucić pomidora ,
ale nie na koniec, tylko od razy z kabaczkiem.

Podawać z grzankami czosnkowymi.


Sowa




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-08-11 06:37:32

Temat: Re: kabaczki
Od: "anna" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

wydrążyć środek, nadziać czymkolwiek i zapiec;
ja lubię nadzienie z kurczakiem, ryżem, sosem pomidorowym, cebulką, czosnkiem,
i innymi przyprawami; ale można tam w zasadzie wrzucić wszystko,
no, może oprócz śledzi:):)

smacznego
Ania

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-08-11 07:11:22

Temat: Re: kabaczki
Od: "maciek" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

WITAM
Ja to robie też tak:
- ciasto naleśnikowe 0 chyba każdy wie jak zrobić:))))
- kabaczek obieram, drążę i scieram na tarce (hi)
- można też poszatkować na drobniutkie talarki
i na patelnie, i jak kto woli na słodko albo na pikantnie z sosikiem
pomidorowym.
--
maciek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-08-11 08:42:40

Temat: Re: kabaczki
Od: kag <k...@...pl> szukaj wiadomości tego autora

maciek wrote:

> - ciasto naleśnikowe 0 chyba każdy wie jak zrobić:))))
> - kabaczek obieram, drążę i scieram na tarce (hi)
> - można też poszatkować na drobniutkie talarki
> i na patelnie, i jak kto woli na słodko albo na pikantnie z sosikiem
> pomidorowym.

tzn. wymieszane? starty kabaczek do ciasta nalesnikowego i smazyc jak
nalesniki? nie przykleja sie? jakie proporcje ciasta i kabaczka -
bardziej nalesnikowy, czy kabaczkowy? :-)


--
Andrzej GG: 5404692

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-08-11 09:20:29

Temat: Re: kabaczki
Od: "maciek" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jak lubisz mało kabaczka w cieście to możesz mało,
a temp. dobierz do rodzaju środka smażącego:)
ja zrobiłem na oko i było b dobre,
możesz mieć troszke kabaczka w zapasie
i z czasem jak smażysz kolejne placki poprostu eksperymentuj:))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-08-11 17:42:21

Temat: Re: kabaczki
Od: magda <maggie_@_gazeta..pl> szukaj wiadomości tego autora


> ma ktos jakies ciekawe smaczne pomysly co robic ??
ja robię placki ziemniaczane:) z kabaczka
Całą sztukę obieram i usuwam pestki, trę jak ziemniaki na placki
właśnie, ponieważ kabaczek jest soczysty to odlewam większość.
Potem jak placki ziemniaczane czyli dodaje trochę maki, czasem również
ziemniaczanej sól i pieprz i na patelnię.
Czasem dodaję ze 2-3 starte ziemniaki.
Placki sa pyszne i bardzo delikatne
smacznego!
magda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-08-12 10:33:50

Temat: Re: kabaczki
Od: "Mariolkka" <k...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zapiekanka z cukinii lub kabaczka:

30 g cukini lub kabaczka
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
3 pomidory
1/2 szklanki śmietany
4 łyżki startego żółtego sera
cebula
Jajko
250 g mieszanego mięsa mielonego
2 łyżki tłuszczu
Cukinie umyć, osuszyć, pokroić w talarki. Pomidory sparzyć, obrać,
poprzekrawać, wyciąć trzpienie, miąższ pokroić, wymieszać ze śmietaną i
wywarem z cukini, przyprawić. Gotować 7-10 min. Podczas gotowania dodać ser,
wymieszać. Sos ostudzić. Cebulę obrać, posiekać. Mięso wyrobić z jajkiem,
cebulą, przyprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić, układać
kolejno warstwami 1/2 plasterków cukini, masę mięsną, 1/2 sosu, resztę
cukini i sosu.
Zapiekać 40 min w temp. 185°C


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-08-24 08:26:34

Temat: Re: kabaczki
Od: "Pandora" <c...@1...cy> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "BaRMaN" <b...@s...info-no.spm> napisał w wiadomości
news:cfbjed$dd3$1@inews.gazeta.pl...

W kosteczke, posolic, na olej i piec do miekkosci, a po ostygnieciu
wymieszac z fasolka konserwowa i wstawic do lodowki. Dodac czosnku, pieprzu
i serwowac jako dodatek do miesa.

Pandora

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kofta
z netu przepisy :)
"ananasy" z cukini ??
Co dzieciom na obiad???
Sos 1000 wysp, jak go zrobic samemu?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »