Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kabaczki
Date: Wed, 11 Aug 2004 08:13:00 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 60
Message-ID: <cfcddf$lsl$1@inews.gazeta.pl>
References: <cfbjed$dd3$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1092204783 22421 81.210.11.210 (11 Aug 2004 06:13:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 11 Aug 2004 06:13:03 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:210803
Ukryj nagłówki
Użytkownik "BaRMaN" <b...@s...info-no.spm> napisał w wiadomości
news:cfbjed$dd3$1@inews.gazeta.pl...
> witam !
>
> z niewidzy posadzilem za duzo krzaczkow kabaczkowych.
> w zwiazku z tym mi obradzilo ;)
> ma ktos jakies ciekawe smaczne pomysly co robic ??
Kabaczki po marsylsku
4 kabaczki
cebula
2 ząbki czosnku
2 duże pomidory
5 łyżek ryżu
łyżka sosu sojowego (ja to w przepisie ominę - ale jak ktoś lubi i jada to
czemu by nie...)
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
zielenina (co kto lubi - ja dam nać pietruszki i koperek)
sól, pieprz
Kabaczki opłukać, obrać (tylko jeżeli skóra jest gruba), pokroić w
plasterki, posypać solą i odstawić, aby puściły sok.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, pomidory sparzyć i obrać ze skórki -
podzielić na ósemki.
W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę, czosnek oraz pomidory a po 5
minutach osączone kabaczki.
Ryż opłukać i osączyć. Wrzucić do rondla z jarzynami, wlać sos sojowy.
Wymieszać i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu dalsze 25 minut (jeśli
potrawa pod koniec gotowania będzie zbyt sucha dolać trochę wrzątku).
Posypać zieleniną.
Przepis zapodała Marynatka na psw.
Bardzo smaczne wychodzi
-------
Zupa z kabaczków:
dużą cebulę, podsmażyć na kilku łyżkach oliwy w garnku, jak się zeszkli,
posypać łyżką mąki, przesmażyć do lekkiego zrumienienia.
Kabaczek spory obrać, pokroić w kostkę, odrzucając ok 1/2 miąższu z
pestkami.
Resztę wrzucić na cebulkę, podlać trochę wodą.
Pogotować nie za długo - kabaczek ma być miękkawy ale nie rozgotowany.
Doprawić kostką rosołową lub lubczykiem, pieprzem, solą, sokiem z cytryny,
Łyżeczką słodkiej papryki i_ostrą papryką_ na koniec.
Można zaciągnąć śmietaną, lub żółtkami, albo zamiast tego wrzucić pomidora ,
ale nie na koniec, tylko od razy z kabaczkiem.
Podawać z grzankami czosnkowymi.
Sowa
|