| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-23 18:34:14
Temat: Re: katastrofa....
Uzytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisal w wiadomosci
> Jak widze nadal pokutuje polskie pojmowanie, ktory olej jest dobry, a
ktory nie.
to niezupelnie tak. Tak jak pisalam - oleju nie uzywam w ogole.
Dlaczego oliwa byla nie w porzadku - to tylko kwestia jej aromatu,
konsystencja majonezu byla jak najbardziej OK.
Olej rzepakowy - bladego pojecia nie mam dlaczego nie chcialo sie ubic.
Temperatury byly OK.
Ale... uzylam w koncu zalecanego w przepisie oleju slonecznikowego i wyszlo
po prostu SUPER. Poniewaz chcialam jak najmniej "smakowy" majonez zmienilam
nieco proporcje przypraw, ale majonez jest naprawde swietny, polecam.
Jolu, dziekuje za rekomendacje:-)
a teraz - wszystkim Wam zycze spokoju ducha i jak najmniej podobnych
niespodzianek:)
usatysfakcjonowana
Anna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-23 19:31:17
Temat: Re: katastrofa....
"Anna Dmochowska" <q...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:au7g5s$h8f$1@news.onet.pl...
> Boze... na mozg juz calkiem mi padlo. Kupilam olej. Przygotowalam
wszystkie
> skladniki. Wrzucilam do odpowiedniego naczynia. Wlaczylam mikser. I...
nic.
> Okazalo sie, ze kupilam olej rzepakowy:((((((((((((. Chyba juz zmeczona
tymi
> swietami jestem... ide do sklepu po cholerny slonecznikowy olej.
>
> zalamana, wsciekla Anna
To chyba takie przedswiateczne chochliki, nie wyszlo mi ciasto p.t.karpatka
:-), robilam dokladnie wg przepisu , spalila sie a nie zrobily sie
Karpaty.Ciasto to robie czesto i zawsze wychodzi ! Na szczescie mam inne
wypieki.
niezalamana, ale wsciekla Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-23 23:15:54
Temat: Re: katastrofa....
>
>
>Jak widze nadal pokutuje polskie pojmowanie, ktory olej jest dobry, a ktory nie.
>Od dawna zmieniono wysiewana odmiane rzepaku, a takze sposob wytwarzania zen oleju.
>Wg ostatnich badan najzdrowsza jest oliwa z oliwek i... uwaga!!! olej rzepakowy !!!!
>Nic nie bujam :-)))
>Barbara
>
Tez tak gdzies czytalam, ale sie nie moge przekonac, bo w moim
nosie pokutuje zapach oleju rzepakowego z dawnych lat...wole
slonecznikowy
Trys
>
>---
>Outgoing mail is certified Virus Free.
>Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
>Version: 6.0.431 / Virus Database: 242 - Release Date: 2002.12.19
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-23 23:18:55
Temat: Re: katastrofa....
>>
>> Trys
>>
>> K.T. - starannie opakowana
>>
>
>Trysiek! A ja bede Twoje ciezkie ciasto bakaliowe robic na swieta!!! Nawet
>marcepan wlasnorecznie ugniotlam :)
>
>wkn
>
ale pamietaj dac tak ze 2 razy wiecej bakalii niz przepis
wskazuje,,, takie ciasto piecze sie powoli, zeby sie susz
zmacerowal ladnie. maka, jajo to jest jako lacznik tych
suchosci... u nas w tym roku upiekl , pod nadzorem ;)), synus -
patrzyl przerazony jak sypalam kilka torebek roznych rpodzynek,
nie wazac nie mierzac ani nic, ale ja sie slucham s.p. Babci meza
i wychodzi fajne...ale jestem pod wielkim wrazeniem marcypanu...a
do lukru dodaj gliceryny jak masz, pare kropli....i napisz,CO Ci
wyjdzie ;)))
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-23 23:23:48
Temat: Re: katastrofa....
>a teraz - wszystkim Wam zycze spokoju ducha i jak najmniej podobnych
>niespodzianek:)
>usatysfakcjonowana
>Anna
>
dla mnie bedzie niespodzianka, jak mi sie mak utrze...nie mam
makutry ani maszynki do miesa (jest w niebie dla maszynek do
miesa...). w ub. roku ugniatalam na dnie michy ceramicznej, jak
najbardziej nierownej w srodku i myslalam, ze mi rece odpadna
zupelnie...nie chce tych meczarni w tym roku ale widze, ze
inaczej nie bedzie maku, a ja musze duzo, bo chce bogactwa i
prosperite! wreszcie, do cholery! ;)))
piernik jeden, maly juz zjedzony - a zrobiony lada wczoraj...
maz pokroil jarzyny i inne na salatke jarzynowa...jak zobaczylam
to jednak zamarlam nieco, ale mu obiecywalam, ze nie bede
krzyczec i slowa dotrzymam - jajko np jest pokrojone na m/w 8
kawaleczkow...i tak zjemy i tak, ale taka grubo bardzo krojona
salatka szybciej idzie, wiec widze, ze chyba trzeba bedzie
dorobic za czas jakis....
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-23 23:25:36
Temat: Re: katastrofa....On Mon, 23 Dec 2002 17:28:17 +0100, "Anna Dmochowska"
<q...@p...onet.pl> wrote:
>Zrobiłam wczoraj majonez przetestowany przez Jolę L-L, wg rezeptury Magdy
>Gessler.
>Super konsystencja, bardzo fajnie wyglądał, tylko....
>nie używam oleju, zastepuję go niemal zawsze oliwą, tym razem też tak
>zrobiłam.
>Gorzkie paskudztwo wylądowało w sedesie. Uzyłam oliwy Borges, którą nota
>bene kupiłam po raz pierwszy (zazwyczaj uzywam Monini). Po fakcie
>spróbowałam tej oliwy, rzeczywiscie ma gorzkawy smak.
>Proszę o odpowiedź, co było złe: pomysł, by przygotować majonez na oliwie,
>czy oliwa do bani?
Oliwa z oliwek, zwalszcza Extra Vergine nie nadaje sie do:
- majonezu jako podstawowy skladnik bo jest za ostra (mozna dac troche
dla smaku, reszte jakiegos neutralnego tluszczu cieklego - oleju ,
oliwy z drugiego tloczenia...)
- sledzi (nie pasuje tonalnie do smaku)
- tatara (zbyt smakowo wybija...)
Miod tez dobra rzecz ale sledz z miodem?
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-23 23:25:40
Temat: Re: katastrofa....On Mon, 23 Dec 2002 19:10:21 +0100, waldemar z domu
<w...@t...de> wrote:
>Anna Dmochowska wrote:
>
>> Boze... na mozg juz calkiem mi padlo. Kupilam olej. Przygotowalam
>> wszystkie skladniki. Wrzucilam do odpowiedniego naczynia. Wlaczylam
>> mikser. I... nic. Okazalo sie, ze kupilam olej rzepakowy:((((((((((((.
>> Chyba juz zmeczona tymi swietami jestem... ide do sklepu po cholerny
>> slonecznikowy olej.
>
>na rzepakowym też dobrze wychodzi. Oliwa jest niespecjalna do majonezu, już
>kiedyś o tym było. Oliwa do sałatki, olej do majonezu.
Na rzepakowym to co najwyzej ostrzej przyprawiany majonez wyjdzie.
Takoz na sojowym - po prostu maja niespecjalnie mily cierpko-gorzkawy
posmak ktory w lagodnym majonezie wylezie na wierzch.
--
darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-24 06:06:52
Temat: Re: katastrofa....Dariusz K. Ladziak <l...@w...pdi.net> wrote:
> Oliwa z oliwek, zwalszcza Extra Vergine nie nadaje sie do:
> - majonezu jako podstawowy skladnik bo jest za ostra (mozna dac troche
> dla smaku, reszte jakiegos neutralnego tluszczu cieklego - oleju ,
> oliwy z drugiego tloczenia...)
Kwestia przyzwyczajenia. Majonez to sos pochodzacy z krajow, gdzie
uzywa sie oliwy i tej uzyc zaleca np. Careme. W dawnych polskich
ksiazkach kucharskich tez tak jest. Np. Gniewkowska: "Glownym warunkiem
udania sie majonezu jest wyborowa oliwa nicejska i swizosc jaj".
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-24 15:34:12
Temat: Re: katastrofa....
"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
news:e96f0v03gos36ofrkud6uqf68asunito79@4ax.com...
> >Trysiek! A ja bede Twoje ciezkie ciasto bakaliowe robic na swieta!!!
Nawet
>>marcepan wlasnorecznie ugniotlam :)
To podpowiedzcie jeszcze, gdzie tego przepisu szukac, bo ta Wasza wymiana
zdan pobudzila moja wyobraznie:)))
Anka
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-24 18:03:13
Temat: Re: katastrofa....On Tue, 24 Dec 2002 16:34:12 +0100, "Miranka" <a...@s...pl>
wrote:
>
>"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
>news:e96f0v03gos36ofrkud6uqf68asunito79@4ax.com...
>> >Trysiek! A ja bede Twoje ciezkie ciasto bakaliowe robic na swieta!!!
>Nawet
>>>marcepan wlasnorecznie ugniotlam :)
>
>To podpowiedzcie jeszcze, gdzie tego przepisu szukac, bo ta Wasza wymiana
>zdan pobudzila moja wyobraznie:)))
>Anka
a zebym to ja pamietala...kurcze...bylo cor rok temu - moze pod
keks, keksik, jedzenie angielskie...sama nie pamietam, a za pare
minut siadamy do kolacji, wiec teraz nie moge...;) wszystkiego
najlepszego.
jak nie znajdziesz w archiwum, to pogrzebie ja , dobra?
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |