Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfe
ed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: katastrofa....
Date: Mon, 23 Dec 2002 23:25:36 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 25
Message-ID: <3...@n...tpi.pl>
References: <au7dl6$c1s$1@news.onet.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pj83.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1040686037 19203 213.76.105.83 (23 Dec 2002 23:27:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 23 Dec 2002 23:27:17 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:139728
Ukryj nagłówki
On Mon, 23 Dec 2002 17:28:17 +0100, "Anna Dmochowska"
<q...@p...onet.pl> wrote:
>Zrobiłam wczoraj majonez przetestowany przez Jolę L-L, wg rezeptury Magdy
>Gessler.
>Super konsystencja, bardzo fajnie wyglądał, tylko....
>nie używam oleju, zastepuję go niemal zawsze oliwą, tym razem też tak
>zrobiłam.
>Gorzkie paskudztwo wylądowało w sedesie. Uzyłam oliwy Borges, którą nota
>bene kupiłam po raz pierwszy (zazwyczaj uzywam Monini). Po fakcie
>spróbowałam tej oliwy, rzeczywiscie ma gorzkawy smak.
>Proszę o odpowiedź, co było złe: pomysł, by przygotować majonez na oliwie,
>czy oliwa do bani?
Oliwa z oliwek, zwalszcza Extra Vergine nie nadaje sie do:
- majonezu jako podstawowy skladnik bo jest za ostra (mozna dac troche
dla smaku, reszte jakiegos neutralnego tluszczu cieklego - oleju ,
oliwy z drugiego tloczenia...)
- sledzi (nie pasuje tonalnie do smaku)
- tatara (zbyt smakowo wybija...)
Miod tez dobra rzecz ale sledz z miodem?
--
Darek
|