| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-23 09:11:37
Temat: kiełbasaZdobyłam flaka i chce sprobowac
zrobic kiełbase, tylko nie mam
zadnego przepisu. Prosze o
pomoc. Nie mam warunkow
zeby wedzic, no i chcialabym zeby
przepis nie byl specjalnie skomplikowany
i zbyt pracochlonny.
Dzieki Julka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-23 14:58:01
Temat: Re: kiełbasaNie robilam sama ale jak bardzo ci zalezy to moge spytac mojego tate on jest
mistrzem w robieniu kielbaski swojskiej
Aga
--
_______________________________________________
a...@a...com.pl
http://nasze-dzieci.dobrestrony.pl/dzieci/julia_litw
in/index.htm
Użytkownik "Julita Ksiezycka" <j...@c...pl> napisał w
wiadomości news:97599l$jn6$1@news.tpi.pl...
> Zdobyłam flaka i chce sprobowac
> zrobic kiełbase, tylko nie mam
> zadnego przepisu. Prosze o
> pomoc. Nie mam warunkow
> zeby wedzic, no i chcialabym zeby
> przepis nie byl specjalnie skomplikowany
> i zbyt pracochlonny.
>
> Dzieki Julka
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-23 15:49:18
Temat: Re: kiełbasaBardzo mi zalezy,
bylabym wdzieczna.
Ja znam przepis tylko na
"kielbase" ziemniaczana.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-23 19:42:57
Temat: Re: kiełbasajutro wklepie bo musze tatka zapytac
Aga
--
_______________________________________________
a...@a...com.pl
http://nasze-dzieci.dobrestrony.pl/dzieci/julia_litw
in/index.htm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-23 21:12:02
Temat: Re: kiełbasajest to przepis moich rodziców:
-kiełbasa
0,5 kg wieprzowiny, 0,25 kg cielęciny i tyle samo wołowiny, po 15 ziaren
pieprzu angielskiego i pieprzu ostrego, 2 łyżki soli, 0,25 kg słoniny (jeśli
ma być kiełbasa chudsza, to wtedy mniej), 4 ząbki czosnku, 0,25 litra wody,
1 dag saletry, 1 m. jelita.
Zemleć w maszynce mięso wołowe i cielęcinę, wieprzowinę i słoninę pokroić w
małą kostkę, wyłożyć mięso do michy, posolić, dodać saletry, utłuczony
pieprz, utarty na miazgę czosnek, wlać wodę. Wyrabiać mięso drewnianą łychą
15 min.Oczyścić jelito i napychać je, potem związać końce, zostawić w
lodówce na 3 dni (niestety).Co dzień obrócić kiełbachę. Można taką kiełbasę
uwędzić lub ugotować.
Kiełbasę włożyć do rondla, wlać 1 szkl. wody, włożyć smalec (6 dag),
ogrzewać bez przykrycia na małym ogniu, na ostrym popęka, gdy wyparuje woda
obsmażyć kiełbasę z obu stron, włożyć cebulę i smażyć, aż zmięknie. Kiełbasę
pokrajać ukośnie, polać przysmażoną cebulką i podawać z ziemniorami i
kapuchą.
Jest też łatwiejszy przepis:
0,5 kg wieprzowiny, 6 dag słoniny, 2 ząbki czosnku, po 9 ziaren pieprzu
angielskiego i pieprzu ostrego, szczypta majeranku, 1 łyżka soli, 200 ml
wody, 70 cm jelita.
Mięso zemleć, włożyć do michy, posolić, dodać roztarty czosnek, pieprz,
majeranek, słoninę pokrojoną w drobną kostkę, wlać wodę. Wyrabiać 15 min.
drewnianą łyżką. Mięso ma się zrobić elastyczne i ciągłe. Mięso włożyć w
jelita, w miejscach gdzie będzie powietrze, to trzeba delikatnie przekuć
igłą. Dalej postępować jak wyżej, ta kiełbasa nie leży w spokoju ileś tam
dni, tylko od razu można przystępować do "obróbki". Jak wyżej w kwestii
gotowania, na małym ogniu itd. Czasem tato na np. 1 kg wieprzowiny
dodawał1/4 kg mięsa drobiowego - zmielonego.
Ufff, ale się rozpisałam, życzę wielu doznań smakowych
Z pozdrowieniami Teresa Podolak
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-23 23:18:38
Temat: Re: kiełbasa Witam miłe grupowiczki zaiteresowane przetwórstwem domowym mięsa.
Próbowałem różnych przepisów i tu trzeba trochę odwagi w komponowaniu
składu. Ogólnie dodałbym jeszcze owocu jałowca potłuczonego w moździerzu.
Mięso wołowe powinno się wyrabiać na gładką masę podlewając wodą i dodawać
do reszty, dokładnie mieszając. Ona robi za łącznik mięsa we flaku żeby po
przekrojenu nie rozpadała się - czyli klej. Inni dodają mięsa z golonki jako
łącznika. Ja kiełbasę wieszałem na 24 godziny w chłodnym miejscu na sznurku
lub na kiju od miotły ale nie trzymałem w lodówce. W sprawie kiełbasy
polecam niezależnie od przepisu inny sposób przygotowania do jedzenia. Można
kiełbasę włożyć na brytfance wysypanej grubo solą do piekarnika i piec w
temperaturze około 120 stopni aż sok po nakłuciu błonki ( jelita ) będzie
przeźroczysty. Ostudzić i jeeeśśćć ( ja tam nie czekam aż ostygnie). Można
w piekarnikach z termoobiegiem ułożyć na ruszcie i piec jak poprzednio.
Kiełbasa po dostaniu temperatury nabierze koloru jeśli mięso było wcześniej
peklowane tzn. z dodatkiem saletry. Kolor prawidłowy ale zapachu wędzenia
nie będzie.Na razie tyle bo zgłodniałem od pisania a już nocka i lodówka
zamknięta. Na razie do widzenia - Grubcio jak mówi moja córka
Użytkownik "T.A.P." <a...@a...com.pl> napisał w wiadomości
news:3a96d1d4@news.vogel.pl...
> jest to przepis moich rodziców:
> -kiełbasa
> 0,5 kg wieprzowiny, 0,25 kg cielęciny i tyle samo wołowiny, po 15 ziaren
> pieprzu angielskiego i pieprzu ostrego, 2 łyżki soli, 0,25 kg słoniny
(jeśli
> ma być kiełbasa chudsza, to wtedy mniej), 4 ząbki czosnku, 0,25 litra
wody,
> 1 dag saletry, 1 m. jelita.
> Zemleć w maszynce mięso wołowe i cielęcinę, wieprzowinę i słoninę pokroić
w
> małą kostkę, wyłożyć mięso do michy, posolić, dodać saletry, utłuczony
> pieprz, utarty na miazgę czosnek, wlać wodę. Wyrabiać mięso drewnianą
łychą
> 15 min.Oczyścić jelito i napychać je, potem związać końce, zostawić w
> lodówce na 3 dni (niestety).Co dzień obrócić kiełbachę. Można taką
kiełbasę
> uwędzić lub ugotować.
> Kiełbasę włożyć do rondla, wlać 1 szkl. wody, włożyć smalec (6 dag),
> ogrzewać bez przykrycia na małym ogniu, na ostrym popęka, gdy wyparuje
woda
> obsmażyć kiełbasę z obu stron, włożyć cebulę i smażyć, aż zmięknie.
Kiełbasę
> pokrajać ukośnie, polać przysmażoną cebulką i podawać z ziemniorami i
> kapuchą.
> Jest też łatwiejszy przepis:
> 0,5 kg wieprzowiny, 6 dag słoniny, 2 ząbki czosnku, po 9 ziaren pieprzu
> angielskiego i pieprzu ostrego, szczypta majeranku, 1 łyżka soli, 200 ml
> wody, 70 cm jelita.
> Mięso zemleć, włożyć do michy, posolić, dodać roztarty czosnek, pieprz,
> majeranek, słoninę pokrojoną w drobną kostkę, wlać wodę. Wyrabiać 15 min.
> drewnianą łyżką. Mięso ma się zrobić elastyczne i ciągłe. Mięso włożyć w
> jelita, w miejscach gdzie będzie powietrze, to trzeba delikatnie przekuć
> igłą. Dalej postępować jak wyżej, ta kiełbasa nie leży w spokoju ileś tam
> dni, tylko od razu można przystępować do "obróbki". Jak wyżej w kwestii
> gotowania, na małym ogniu itd. Czasem tato na np. 1 kg wieprzowiny
> dodawał1/4 kg mięsa drobiowego - zmielonego.
>
> Ufff, ale się rozpisałam, życzę wielu doznań smakowych
> Z pozdrowieniami Teresa Podolak
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-23 23:20:14
Temat: Re: kiełbasaJa poproszę tylko ze skwarkami.
Grubcio
Użytkownik "Julita Ksiezycka" <j...@c...pl> napisał w
wiadomości news:9760jl$914$1@news.tpi.pl...
> Bardzo mi zalezy,
> bylabym wdzieczna.
> Ja znam przepis tylko na
> "kielbase" ziemniaczana.
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-24 11:31:04
Temat: Re: kiełbasa
Użytkownik "vibowit" <m...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:976r6b$rft$1@news.tpi.pl...
> Witam miłe grupowiczki zaiteresowane przetwórstwem domowym mięsa.
> Użytkownik "T.A.P." <a...@a...com.pl> napisał w Alexwiadomości
> news:3a96d1d4@news.vogel.pl...
> > jest to przepis moich rodziców:
> > -kiełbasa
> >
>
Przepisy wyglądają rewelacyjanie!!!
ja ze swej strony postaram się podać przepis na kiełbaski z...
dorsza, są rewelacyjne, muszę tylko odkopać przepis bo bazy danych jeszcze
nie skończyłem
pozdr. Alex.
s...@i...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |