From: "T.A.P." <a...@a...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <97599l$jn6$1@news.tpi.pl>
Subject: Re: kiełbasa
Date: Fri, 23 Feb 2001 22:12:02 +0100
Lines: 34
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
NNTP-Posting-Host: wa.atol.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: wa.atol.com.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 982962644 wa.atol.com.pl (23 Feb 2001 22:10:44 +0100)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.k.pl!news.k.pl!news.vogel.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:44974
Ukryj nagłówki
jest to przepis moich rodziców:
-kiełbasa
0,5 kg wieprzowiny, 0,25 kg cielęciny i tyle samo wołowiny, po 15 ziaren
pieprzu angielskiego i pieprzu ostrego, 2 łyżki soli, 0,25 kg słoniny (jeśli
ma być kiełbasa chudsza, to wtedy mniej), 4 ząbki czosnku, 0,25 litra wody,
1 dag saletry, 1 m. jelita.
Zemleć w maszynce mięso wołowe i cielęcinę, wieprzowinę i słoninę pokroić w
małą kostkę, wyłożyć mięso do michy, posolić, dodać saletry, utłuczony
pieprz, utarty na miazgę czosnek, wlać wodę. Wyrabiać mięso drewnianą łychą
15 min.Oczyścić jelito i napychać je, potem związać końce, zostawić w
lodówce na 3 dni (niestety).Co dzień obrócić kiełbachę. Można taką kiełbasę
uwędzić lub ugotować.
Kiełbasę włożyć do rondla, wlać 1 szkl. wody, włożyć smalec (6 dag),
ogrzewać bez przykrycia na małym ogniu, na ostrym popęka, gdy wyparuje woda
obsmażyć kiełbasę z obu stron, włożyć cebulę i smażyć, aż zmięknie. Kiełbasę
pokrajać ukośnie, polać przysmażoną cebulką i podawać z ziemniorami i
kapuchą.
Jest też łatwiejszy przepis:
0,5 kg wieprzowiny, 6 dag słoniny, 2 ząbki czosnku, po 9 ziaren pieprzu
angielskiego i pieprzu ostrego, szczypta majeranku, 1 łyżka soli, 200 ml
wody, 70 cm jelita.
Mięso zemleć, włożyć do michy, posolić, dodać roztarty czosnek, pieprz,
majeranek, słoninę pokrojoną w drobną kostkę, wlać wodę. Wyrabiać 15 min.
drewnianą łyżką. Mięso ma się zrobić elastyczne i ciągłe. Mięso włożyć w
jelita, w miejscach gdzie będzie powietrze, to trzeba delikatnie przekuć
igłą. Dalej postępować jak wyżej, ta kiełbasa nie leży w spokoju ileś tam
dni, tylko od razu można przystępować do "obróbki". Jak wyżej w kwestii
gotowania, na małym ogniu itd. Czasem tato na np. 1 kg wieprzowiny
dodawał1/4 kg mięsa drobiowego - zmielonego.
Ufff, ale się rozpisałam, życzę wielu doznań smakowych
Z pozdrowieniami Teresa Podolak
|