| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-12 15:02:28
Temat: kiszka ziemniaczana ?hej,
tego roku na mazurach bedac, kupilem produkt zwany kiszka ziemniaczana, na
grilu re we la cja,
idac tropem przypomnialem sobie ze maklowicz tez cos takiego pokazal,
namowilem wiec gospodynie/ w sensie kobiete tutejsza/znaczy tamtejsza -
ktora mowila ze "ah tak cos takiego robilam/robie czasem"
kurde nie do porownania, kupiony produkt super (co prawda przywieziony i
odgrzany na patelni (w jelitach) ... dobry ale pekal jakby nie do tego
stworzony byl) a ten przez gospodynie .... delikatnie mowic roznil sie
baaardzo
stad pytanie /bo u nas :-)/ poki co nie kupisz tego diktum, a swoja droga
pewno tez sie skundli (sorka ja tez mam psa i mam szacunego do tego gatunku
:-)/
moze ktos zarzuci nie ksiazkowy nie przeczytany, ale prawdziwy i sprawdzony
przepis na babke ziemniaczana we flakach i we/na brytfannie/znaczy foremce
pozdr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-12 15:22:10
Temat: Re: kiszka ziemniaczana ?Dariusz Adamiak napisał(a):
> moze ktos zarzuci nie ksiazkowy nie przeczytany, ale prawdziwy i sprawdzony
> przepis na babke ziemniaczana we flakach i we/na brytfannie/znaczy foremce
No to już nie kiszka...
Baba.
--
richo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-13 04:59:42
Temat: Re: kiszka ziemniaczana ?Dnia Tue, 12 Sep 2006 17:02:28 +0200, Waćpanna lub waćpan Dariusz Adamiak,
w wiadomości <news:ee6huq$fua$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
> moze ktos zarzuci nie ksiazkowy nie przeczytany, ale prawdziwy i sprawdzony
> przepis na babke ziemniaczana we flakach i we/na brytfannie/znaczy foremce
********************
Kugelis - Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana (lit. kugelis) jest bardzo znana i lubiana na Litwie,
dokładnie tak samo jak np. cepeliny lub kiszka ziemniaczana. Przepisów też
jest mnostwo. Moja ulubiona to z boczkiem lub wędzoną słoninką, ale można
zrobić z wieprzowiną, kurczakiem, twarogiem, a nawet drozdzową.
1 kg ziemniakow
1 szkl mleka
2 łyżki mąki
2 jajka
2 cebule
200 - 300 gr wędzonego boczku lub słoninki
sól, majeranek.
Surowe ziemniaki zetrzeć. Odcisnąć. Zalać gotującym się mlekiem, wsypać
mąkę, wbić jajka i wrzycić przyprawy. Dobrze wymieszać. Boczek lub słoninkę
pokroię dosyć drobno i ładnie zrumienić razem z cebulka, musi wytopić się
trochę tłuszczyku. Boczek z cebulką i tluszczykiem wylać do masy
ziemniaczanej i dobrze wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem (masło, margaryna itd.) i wyłozyc nasze
ziemniaki. Zapiekać ok. 1 - 1,5 godz.
Podawać najlepiej ze śmietaną lub sosem.
Sos:
Boczek (słoninke) usmazyć z cebulką na ładne skwareczki. Można dodać
śmietanę lub twaróg.
Źródło: Przepis rodzinny Bozenki z Wilna
****************************
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-13 05:01:35
Temat: Re: kiszka ziemniaczana ?Dnia Tue, 12 Sep 2006 17:02:28 +0200, Waćpanna lub waćpan Dariusz Adamiak,
w wiadomości <news:ee6huq$fua$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
> moze ktos zarzuci nie ksiazkowy nie przeczytany, ale prawdziwy i sprawdzony
> przepis na babke ziemniaczana we flakach i we/na brytfannie/znaczy foremce
****************************************************
***********
zaczne moze od jednej z najbardziej ulubionych przez moja rodzinke potraw -
kiszki ziemniaczanej 'Vederai", to typowo litewska kuchnia.
Potrzeba:
1 kg ziemniakow
200 gr sloninki lub boczku
2 cebule
1/2 lyzeczki majeranku lub pieprzu (w domu najczesciej robimy z pieprzem)
wieprzowe kiski
sol
Obrac ziemniaki i zetrzec. Sloninke i cebule drobniutko pokroic i usmazyc,
az powstana skwareczki i cebula bedzie zlocista. Moze byc bez sloniny, a
tylko cebula na masle, dla tych co nie lubia miesa. Gdy juz sie usmazy,
wszystko (lacznie z tluszczykiem) wykladamy do naszych ziemniakow, solimy,
przyprawiamy i dobrze mieszamy.
Kiski musza byc dobrze wyczyszczone, dobrze natarte sola i czosnkiem,
wyplukane i delikatnie nie mocno wypchane masa ziemniaczana. Przy tym
napelnianiu trzeba uwazac, bo kiski dosyc latwo mozna porwac. konce
zawiazujemy nitka.
Blache trzeba wysmarowac tluszczem (maslem, olejem), wlac troche wody i
swobodnie ulozyc wypchane wczesniej kiski. Blache wstawiamy do goracego
piekarnika. Po 5-10 min kiski trzeba w kilku miejscach przekluc igla, aby
nie zaczely sie usmiechac. Piec w srednio goracym piekarniku, co jakis czas
polewajac sosem z blachy lub przewracajac, ale bardzo ostroznie.
Podaje sie najczesciej ze smazona sloninka i cebula.
To tyle. Skanaus!!! (czyli smacznego)
Bozenka z Wilna :o)
****************************************************
**********
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |