Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.icp.pl!news.
icp.pl!not-for-mail
From: Tatiana <y...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kiszka ziemniaczana ?
Date: Wed, 13 Sep 2006 06:59:42 +0200
Organization: Czarodziejka
Lines: 36
Message-ID: <p...@c...net>
References: <ee6huq$fua$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: c40-122.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.icpnet.pl 1158123582 26423 62.21.40.122 (13 Sep 2006 04:59:42 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 13 Sep 2006 04:59:42 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Czarodziejski Czytnik Ti`Any
X-Face: ;#oXQXnVjqm^A:5A;w'V&LbdH98rO?`v2zSbU_-"q69Q56B<"^YU/9dkn93Qf\vhT$r]zk0
p`u#c%r~,f!HzdiU|Nz5I6/J|q4Mg,G.tKa\i7@d~<JF=9bV:=v5lN9b<H101EJH'1UMqc,TidQD01
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
X-Beer: Czarna Fortuna
X-User: Ti`Ana
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:277855
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 12 Sep 2006 17:02:28 +0200, Waćpanna lub waćpan Dariusz Adamiak,
w wiadomości <news:ee6huq$fua$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
> moze ktos zarzuci nie ksiazkowy nie przeczytany, ale prawdziwy i sprawdzony
> przepis na babke ziemniaczana we flakach i we/na brytfannie/znaczy foremce
********************
Kugelis - Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana (lit. kugelis) jest bardzo znana i lubiana na Litwie,
dokładnie tak samo jak np. cepeliny lub kiszka ziemniaczana. Przepisów też
jest mnostwo. Moja ulubiona to z boczkiem lub wędzoną słoninką, ale można
zrobić z wieprzowiną, kurczakiem, twarogiem, a nawet drozdzową.
1 kg ziemniakow
1 szkl mleka
2 łyżki mąki
2 jajka
2 cebule
200 - 300 gr wędzonego boczku lub słoninki
sól, majeranek.
Surowe ziemniaki zetrzeć. Odcisnąć. Zalać gotującym się mlekiem, wsypać
mąkę, wbić jajka i wrzycić przyprawy. Dobrze wymieszać. Boczek lub słoninkę
pokroię dosyć drobno i ładnie zrumienić razem z cebulka, musi wytopić się
trochę tłuszczyku. Boczek z cebulką i tluszczykiem wylać do masy
ziemniaczanej i dobrze wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem (masło, margaryna itd.) i wyłozyc nasze
ziemniaki. Zapiekać ok. 1 - 1,5 godz.
Podawać najlepiej ze śmietaną lub sosem.
Sos:
Boczek (słoninke) usmazyć z cebulką na ładne skwareczki. Można dodać
śmietanę lub twaróg.
Źródło: Przepis rodzinny Bozenki z Wilna
****************************
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
|