Data: 2006-09-13 05:01:35
Temat: Re: kiszka ziemniaczana ?
Od: Tatiana <y...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 12 Sep 2006 17:02:28 +0200, Waćpanna lub waćpan Dariusz Adamiak,
w wiadomości <news:ee6huq$fua$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
> moze ktos zarzuci nie ksiazkowy nie przeczytany, ale prawdziwy i sprawdzony
> przepis na babke ziemniaczana we flakach i we/na brytfannie/znaczy foremce
****************************************************
***********
zaczne moze od jednej z najbardziej ulubionych przez moja rodzinke potraw -
kiszki ziemniaczanej 'Vederai", to typowo litewska kuchnia.
Potrzeba:
1 kg ziemniakow
200 gr sloninki lub boczku
2 cebule
1/2 lyzeczki majeranku lub pieprzu (w domu najczesciej robimy z pieprzem)
wieprzowe kiski
sol
Obrac ziemniaki i zetrzec. Sloninke i cebule drobniutko pokroic i usmazyc,
az powstana skwareczki i cebula bedzie zlocista. Moze byc bez sloniny, a
tylko cebula na masle, dla tych co nie lubia miesa. Gdy juz sie usmazy,
wszystko (lacznie z tluszczykiem) wykladamy do naszych ziemniakow, solimy,
przyprawiamy i dobrze mieszamy.
Kiski musza byc dobrze wyczyszczone, dobrze natarte sola i czosnkiem,
wyplukane i delikatnie nie mocno wypchane masa ziemniaczana. Przy tym
napelnianiu trzeba uwazac, bo kiski dosyc latwo mozna porwac. konce
zawiazujemy nitka.
Blache trzeba wysmarowac tluszczem (maslem, olejem), wlac troche wody i
swobodnie ulozyc wypchane wczesniej kiski. Blache wstawiamy do goracego
piekarnika. Po 5-10 min kiski trzeba w kilku miejscach przekluc igla, aby
nie zaczely sie usmiechac. Piec w srednio goracym piekarniku, co jakis czas
polewajac sosem z blachy lub przewracajac, ale bardzo ostroznie.
Podaje sie najczesciej ze smazona sloninka i cebula.
To tyle. Skanaus!!! (czyli smacznego)
Bozenka z Wilna :o)
****************************************************
**********
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
|