Data: 2006-09-13 04:59:42
Temat: Re: kiszka ziemniaczana ?
Od: Tatiana <y...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 12 Sep 2006 17:02:28 +0200, Waćpanna lub waćpan Dariusz Adamiak,
w wiadomości <news:ee6huq$fua$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
> moze ktos zarzuci nie ksiazkowy nie przeczytany, ale prawdziwy i sprawdzony
> przepis na babke ziemniaczana we flakach i we/na brytfannie/znaczy foremce
********************
Kugelis - Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana (lit. kugelis) jest bardzo znana i lubiana na Litwie,
dokładnie tak samo jak np. cepeliny lub kiszka ziemniaczana. Przepisów też
jest mnostwo. Moja ulubiona to z boczkiem lub wędzoną słoninką, ale można
zrobić z wieprzowiną, kurczakiem, twarogiem, a nawet drozdzową.
1 kg ziemniakow
1 szkl mleka
2 łyżki mąki
2 jajka
2 cebule
200 - 300 gr wędzonego boczku lub słoninki
sól, majeranek.
Surowe ziemniaki zetrzeć. Odcisnąć. Zalać gotującym się mlekiem, wsypać
mąkę, wbić jajka i wrzycić przyprawy. Dobrze wymieszać. Boczek lub słoninkę
pokroię dosyć drobno i ładnie zrumienić razem z cebulka, musi wytopić się
trochę tłuszczyku. Boczek z cebulką i tluszczykiem wylać do masy
ziemniaczanej i dobrze wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem (masło, margaryna itd.) i wyłozyc nasze
ziemniaki. Zapiekać ok. 1 - 1,5 godz.
Podawać najlepiej ze śmietaną lub sosem.
Sos:
Boczek (słoninke) usmazyć z cebulką na ładne skwareczki. Można dodać
śmietanę lub twaróg.
Źródło: Przepis rodzinny Bozenki z Wilna
****************************
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
|