Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kluski kładzione z ziemniaków

Grupy

Szukaj w grupach

 

kluski kładzione z ziemniaków

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 38


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-03-27 13:42:23

Temat: kluski kładzione z ziemniaków
Od: "Zosia" <z...@m...gorzowwlkp.com> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Jedliście kiedyś coś takiego. Mi było dane i chociaż ta ich szarość była
kontrowersyjna - to smakowały wyśmienicie.
Możecie coś podpowiedzieć jak się do tego zabrać. Może one inaczej się
nazywają ale ja je akurat tak nazwałam
Pozdrawiam - Zosia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-03-27 13:44:36

Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: "Joa" <j...@w...bezspamupl> szukaj wiadomości tego autora

robi je moja babcia, z ugotowanych ziemnaków badz tartych ziemnaków, a
potem miesza z maka i gotuje, nazywa je "hupate kluseczki". Ale dzis nie dam
rady,załatwic przepisu.....moze ktos ma... ale ja to jestem w stanie
załątwic, jak spotkam babcie!
pozdrawiam
ale mi smaka zrobiłas....


Użytkownik "Zosia" <z...@m...gorzowwlkp.com> napisał w wiadomości
news:e08q4j$gem$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> Jedliście kiedyś coś takiego. Mi było dane i chociaż ta ich szarość była
> kontrowersyjna - to smakowały wyśmienicie.
> Możecie coś podpowiedzieć jak się do tego zabrać. Może one inaczej się
> nazywają ale ja je akurat tak nazwałam
> Pozdrawiam - Zosia
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-03-27 13:57:17

Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Zosia" <z...@m...gorzowwlkp.com> napisał w wiadomości
news:e08q4j$gem$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> Jedliście kiedyś coś takiego. Mi było dane i chociaż ta ich szarość była
> kontrowersyjna - to smakowały wyśmienicie.
> Możecie coś podpowiedzieć jak się do tego zabrać. Może one inaczej się
> nazywają ale ja je akurat tak nazwałam

A czem się to rózni od śląkich klusków? Takich okrągłych, z dziurka w
środku?

DJD

PS. Są oczywiście kluski białe i szare, które to (szare) wane były
"polskimi" w czasach, gdy moja Mama jako mała dziewczynka dorastała na
Górnym Śląsku / granica ze Śląskiem Opolskim.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-03-27 13:58:39

Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: "M.Z." <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Zosia" <z...@m...gorzowwlkp.com> napisał w wiadomości
news:e08q4j$gem$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> Jedliście kiedyś coś takiego. Mi było dane i chociaż ta ich szarość była
> kontrowersyjna - to smakowały wyśmienicie.
> Możecie coś podpowiedzieć jak się do tego zabrać. Może one inaczej się
> nazywają ale ja je akurat tak nazwałam
> Pozdrawiam - Zosia
To są szare kluski. W Google znalazłam taki link,
ale jest też duzo innych.
http://www.icpnet.pl/~eksel/jola/pyry_kluski.htm

Pozdrawiam
Mira


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-03-27 14:09:17

Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Zosia" <z...@m...gorzowwlkp.com> wrote in message
news:e08q4j$gem$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> Jedliście kiedyś coś takiego. Mi było dane i chociaż ta ich szarość była
> kontrowersyjna - to smakowały wyśmienicie.
> Możecie coś podpowiedzieć jak się do tego zabrać. Może one inaczej się
> nazywają ale ja je akurat tak nazwałam
> Pozdrawiam - Zosia

Takie, z tartych surowych ziemniaków? Kładzione mogą być, ale hałuszki
(haluski) czyli toczone w dłoniach kuleczki z wygniecionym palcem dołkiem są
bardziej dekoracyjne i bardziej równomiernie się gotują. Mogą być także z
gotowanych ziemników...
Kładzione lub robione na stolnicy a la kopytka lub paluszki na Łemkowynie
nazywane były "mordonie", gdyż z cebulką smażoną ze słoninką, boczusiem
wędzonym czy nawet kiełbasą były tak smaczne, ze każdy najadał się tak, że
później miał problemy - bo mordowały (męczyły)... ;-p)))))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-03-27 14:16:03

Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:e08qr5$g3i$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Zosia" <z...@m...gorzowwlkp.com> napisał w wiadomości
> news:e08q4j$gem$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Witam
>> Jedliście kiedyś coś takiego. Mi było dane i chociaż ta ich szarość była
>> kontrowersyjna - to smakowały wyśmienicie.
>> Możecie coś podpowiedzieć jak się do tego zabrać. Może one inaczej się
>> nazywają ale ja je akurat tak nazwałam
>
> A czem się to rózni od śląkich klusków? Takich okrągłych, z dziurka w
> środku?
>
> DJD
>
> PS. Są oczywiście kluski białe i szare, które to (szare) wane były
> "polskimi" w czasach, gdy moja Mama jako mała dziewczynka dorastała na
> Górnym Śląsku / granica ze Śląskiem Opolskim.

Kluski śląskie robi się tak: gotowane (gorące!!!) ziemniaki przepuszcza się
przez praskę lub maszynkę układa równo w naczyniu i dzieli na krzyż, wyjmuje
się 1/4, można to nałożyc na resztę ziemniaków, a wolne miejsce wypełnia się
mąką ziemniaczaną i szybko (ma być gorące) miesza, można dodać jajka,
formuje kulki, które po ugotowaniu są takie lekko gumowate...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-03-27 14:18:13

Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Zosia napisał(a):
> Witam
> Jedliście kiedyś coś takiego. Mi było dane i chociaż ta ich szarość była
> kontrowersyjna - to smakowały wyśmienicie.
> Możecie coś podpowiedzieć jak się do tego zabrać. Może one inaczej się
> nazywają ale ja je akurat tak nazwałam

To ulubiona potrawa mojego dzieciństwa :-). Kluski mama robiła z
surowych startych ziemniaków, takich jak na placki ziemniaczane, może z
trochę większą ilością mąki albo mąki ziemniaczanej (nie pamiętam
dokładnie), do tego jajo, sól, pieprz i kłaść na wrzątek na 3 minuty.
Potem dobrze jest te kulski jeszcze podsmażyć i podwać z pokrojonymn i
podsmażonym boczkiem i cebulką. Do tego koniecznie kiszona kapusta (na
ciepło albo zimno, jak kto woli). Ależ mi smaku narobiłaś! Chyba
spróbuję zrobić, chociaż mi nigdy nie wyszły tak dobre jak mojej mamie.

Aha, i one nie mają nic wspólnego z kluskami śląskimi, jak tu niektórzy
piszą.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-03-27 14:19:15

Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Zosia" <z...@m...gorzowwlkp.com> napisał w wiadomości

> Jedliście kiedyś coś takiego. Mi było dane i chociaż ta ich szarość była
> kontrowersyjna - to smakowały wyśmienicie.
> Możecie coś podpowiedzieć jak się do tego zabrać. Może one inaczej się
> nazywają ale ja je akurat tak nazwałam

To tak zwane szare kluski, albo czarne, albo zelazne... Co region, to inna
nazwa.
Bardzo pyszne, szczegolnie podsmazone na smalcu, polane tluszczem + cebulka
+ ew.boczek wedzony. Mozna podac np. z kapusta zasmazana lub buraczkami.

--
Pozdrawiam
Iwona
// Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / /
Cyceron
http://www.pajacyk.pl/index.php3


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-03-27 14:27:32

Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: "Zosia" <z...@m...gorzowwlkp.com> szukaj wiadomości tego autora

Oj tak - one były zdecydowanie z tartych, surowych ziemniaków. Kluski
śląskie znam - i to na pewno nie jest to. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Poeksperymentujemy zatem dzisiaj w kuchni - bo też mam na nie niezwykłą
ochotę.
Pozdrawiam - Zosia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-03-27 14:31:14

Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości

> Kluski śląskie robi się tak: gotowane (gorące!!!) ziemniaki przepuszcza
> się przez praskę lub maszynkę układa równo w naczyniu i dzieli na krzyż,
> wyjmuje się 1/4, można to nałożyc na resztę ziemniaków, a wolne miejsce
> wypełnia się mąką ziemniaczaną i szybko (ma być gorące) miesza, można
> dodać jajka, formuje kulki, które po ugotowaniu są takie lekko gumowate...

Ze wszystkim sie zgodze, tylko nie z tym "gorace". Do przepuszczenia przez
praske-ok, moze byc, ale nie do mieszania. Kiedys tak zrobilam i dodane do
goracej masy jajko rozwarstwilo mi sie (ugotowalo sie jakby na twardo!) i
nijak rozetrzec go nie moglam. Poza tym moim lapkom tez nie bylo
przyjemnie:(

Pozdrawiam
Iwona, co jesli robi slaskie kluchy, to studzi ziemniaki, albo robi z
"wczorajszych" - bardzo zimnych i zawsze wychodzi jak trza:)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

NA WESOLO
agd
energetyczne koktaile
Tatarak do chleba?
Czy ktoś ma może doświadczenie...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »