« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-10 14:24:43
Temat: kluski przecieraki - pytaniemoja sp. babcia robila kluski, ktore zwala przecierakami, niestety mama
nie zainteresowala sie jak je sie robi i babcia wziela tajemnice do
grobu i juz nigdy nie dane mi bylo sporobowac tego przysmaku
moze ktos wiec je jak sie robi, bo od lat wzdycham do tego dania
podpowiedz: pamietam, ze babcia tarla surowe ziemniaki cos tam dodawala,
az powstawala masa, ktora pozniej wrzucala do wody
potem smazyla ugotowane kluski na slonince i podawala z podsmazana
kiszona kapusta, mniam mniam
RATUJCIE, bo google nie zna hasla przecieraki (tzn. wystepuje, ale jako
przetarte samochody :)))
moze szukac pod inna, niz ta"domowa" nazwa
glodny wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-10 14:54:34
Temat: Re: kluski przecieraki - pytanieDnia Sun, 10 Aug 2003 16:24:43 +0200, Waćpanna lub Waćpan wiku, w wiadomości
<3...@r...pl> zawarł, co następuje:
> moja sp. babcia robila kluski, ktore zwala przecierakami, niestety mama
> nie zainteresowala sie jak je sie robi i babcia wziela tajemnice do
> grobu i juz nigdy nie dane mi bylo sporobowac tego przysmaku
> moze ktos wiec je jak sie robi, bo od lat wzdycham do tego dania
> podpowiedz: pamietam, ze babcia tarla surowe ziemniaki cos tam dodawala,
> az powstawala masa, ktora pozniej wrzucala do wody
> potem smazyla ugotowane kluski na slonince i podawala z podsmazana
> kiszona kapusta, mniam mniam
jak dla mnie wygląda to na poznańskie szare kluski
u mnie robi się tak - utrzeć surowe ziemniaki, odstawić, zlać wodę, trochę
posolić i dodawać mąki - na oko, żeby kluska wrzucona na wrzącą wodę się nie
rozpadła (a nakładamy jak kulski kładzione)... i tyle, jak wypłyną, so
ugotowane. potem można odsmażać na słonince, można posypywać twarogiem
(rekomendacja prof. Raszewskiego), a kapusta do nich niezbędna!
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
Partia Przeciwników Wątróbki a do tego Czarodziejka ;)
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-10 15:02:15
Temat: Re: kluski przecieraki - pytanie
Ti`Ana wrote:
> jak dla mnie wygląda to na poznańskie szare kluski
sadzac po kolorze to chyba rzeczywiscie to :))) duze dzieki sprawdze i porownam
z tym co serwowala babcia
> u mnie robi się tak - utrzeć surowe ziemniaki, odstawić, zlać wodę, trochę
> posolić i dodawać mąki - na oko, żeby kluska wrzucona na wrzącą wodę się nie
> rozpadła (a nakładamy jak kulski kładzione)..
a wode tez osolic, czy to co dodajesz do ciasta juz wystarcza ???
> można posypywać twarogiem
o nie, na to sie zgodze, babcia zawsze podawala ze skwareczkami i tej wersji
bede sie trzymal :)))
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-10 15:07:05
Temat: Re: kluski przecieraki - pytanieDnia Sun, 10 Aug 2003 17:02:15 +0200, Waćpanna lub Waćpan wiku, w wiadomości
<3...@r...pl> zawarł, co następuje:
>> u mnie robi się tak - utrzeć surowe ziemniaki, odstawić, zlać wodę, trochę
>> posolić i dodawać mąki - na oko, żeby kluska wrzucona na wrzącą wodę się nie
>> rozpadła (a nakładamy jak kulski kładzione)..
>
> a wode tez osolic, czy to co dodajesz do ciasta juz wystarcza ???
nie mam pojęcia, jak powinno być, ale ja też solę wodę, może dlatego, że
przy cieście nigdy nie jestem zbyt hojna
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
Partia Przeciwników Wątróbki a do tego Czarodziejka ;)
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-16 22:37:52
Temat: Odp: kluski przecieraki - pytanie
Użytkownik wiku <s...@r...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@r...pl...
> moja sp. babcia robila kluski, ktore zwala przecierakami, niestety mama
> nie zainteresowala sie jak je sie robi i babcia wziela tajemnice do
> grobu i juz nigdy nie dane mi bylo sporobowac tego przysmaku
> moze ktos wiec je jak sie robi, bo od lat wzdycham do tego dania
> podpowiedz: pamietam, ze babcia tarla surowe ziemniaki cos tam dodawala,
> az powstawala masa, ktora pozniej wrzucala do wody
> potem smazyla ugotowane kluski na slonince i podawala z podsmazana
> kiszona kapusta, mniam mniam
hmm niewiem czy dokładnie o to chodzi ale moja mama czasami robi coś
podobnego, dokładnego przepisu nie znam :) ale mniej więcej wiem co i jak:
- trze surowe ziemniaki na tarce
- odsącza z tego część skrobi, tylko część bo bez były by nie dobre i by sie
rozwalały
- dodaje mąki i miesza aż ta masa zrobi się odpowiednio gęsta, chyba na tyle
gęsta by uformowały się z tego placki
- te placki potem na patelnie z tłuszczem i usmażyć
u nas sie to je różnie, ja lubie z zimną smietaną homogenizowaną, ale dobre
są też na słodko [cukier, cukier puder, serek homogenizowany, powidły czy
dżem]... moze spróbuj wpisać placki ziemniaczane
pozdrawiam :)
--
Maxie_G <100% Female> soul[]r...@p...pl
"Moja muzyka jest przeciwko systemowi , który nakazuje jak żyć i umierać"
- Bob Marley
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-18 10:23:40
Temat: Re: kluski przecieraki - pytanie
Ti`Ana wrote:
> u mnie robi się tak - utrzeć surowe ziemniaki, odstawić, zlać wodę, trochę
> posolić i dodawać mąki - na oko, żeby kluska wrzucona na wrzącą wodę się nie
> rozpadła (a nakładamy jak kulski kładzione)... i tyle, jak wypłyną, so
> ugotowane. potem można odsmażać na słonince,
zrobilem jak radzilas, choc za czyjas namowa dodalem jeszcze jajko :)))
i o to wlasnie chodzilo, to sa moje przecieraki z dziecinstwa i teraz bede je
robil co tydzien (az mi sie przejedza)
duze dzieki za pomoc
wiku
> --
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |